Terzic dersini iyi çalışmış

Rekabet seviyesi yüksek ve setli geçecek bir Spor Toto Şampiyonlar Kupası finali için Burhan Felek’e gelenler, Zoran Terzic’in dehası karşısında Giovanni Guidetti’nin çaresizliğine tanık oldu. Fenerbahçe Opet, favori rakibine set dahi vermeyerek Vakıfbank’ın yeni “Bir sezonda 5 Kupa” hedefini şimdiden yerle bir etti.

Beklendiği gibi başlamadılar, beklenene döndüler

Maçın başında izleyenlerin düşüncesi Vakıfbank’ın üçüncü yabancı oyuncu kontenjanını Chiaka Ogbogu, Fenerbahçe Opet’in ise Macris Carneiro ile kullanacağını düşünüyordu. Ancak gerek Terzic, gerekse Guidetti hücum gücünü yükseltmek adına maça Daalderop ve De Souza ile başladı. Her iki çalıştırıcı da istedikleri sahaya yansımayınca beklenene döndü ve maçın son seti beklentilere paralel kadrolarla oynandı.

Bu rakamlarla maç kazanılır mı?

Vakıfbank’ta oyuncuların üretti sayıların %42’sini (21/50) Paola Egonu tek başına üretti. Kalan oyuncular içerisinde çift hanelere çıkan yok. Takımın en yüzdelisi Zehra Güneş %50’yi zar zor yakalamış. 8 servis kaçırıyorsunuz ki, kaçmasa da etkili olacak cinsten değil. Bu parametrelerle normal bir rakibi yenebilirsiniz. Ya Fenerbahçe Opet gibi üst düzey hedeflere oynayanları?

Guidetti neyi amaçladı?

Yeni transferlerden Nika Daalderop, sahada kaldığı 2 set boyunca gerek hücum, gerekse manşette tel tel döküldü. İlginçtir, İtalyan teknik adam elindeki geniş kadro ile uygulanabilecek varyasyonların ya da opsiyonların hiçbirini düşünmedi Hollandalı smaçörün oyununa rağmen. Kara Bajema hiç düşünülmedi. Önde bir tur hücumu kurtarabilecek Alexia Carutasu değişikliği uygulanmadı. Gabriela Guimaraes manşette boşlukları kapamaktan adeta helak oldu ve hücumda standartlarının çok altında kaldı. Ortalara gelen toplar da gerektiği oranda sayıya dönüşmezken Guidetti bu sorunlara hiçbir uygun çözüm üretemedi.

Maçın son sayısında topun Vakıfbank sahasına düşüş biçimi ise sarı siyahlılarda yeni oyuncularla henüz bir sistemin oturmuş olmadığının açık göstergesiydi.

En tehlikelisi Egonu ile oynamak

Bugün beklendiği gibi sahanın en skoreri İtalyan pasör çaprazı oldu. Takımının lokomotifi olan Egonu, 21 sayısına rağmen geçtiğimiz sezon Imoco Volley ve İtalya Milli takımındaki hatalarına devam etti. En kritik yerlerde zorlama hücumları dışarı vuran Egonu, takımının kendisine en ihtiyacı olan yerde günah keçisi olabilecek bir pozisyona düştü. Bunda en büyük pay ise Cansu Özbay ile Buket Gülübay’ın İtalyan oyuncuyu gereğinden fazla düşünmesiydi. Üst üste hücumlara girmekten yorulan Egonu, gereken bölümler en sonlara denk gelince üst üste hatalara imza attı. Vakıfbank’ın bu seneki en büyük açmazlarından biri, Egonu’ya atılacak pas yüzdesinin nasıl ayarlanacağı olacaktır. Aksi takdirde sarı siyahlılar, bu tarz maçlarda beklenmedik üzüntüler yaşayabilir. Bu konuyla ilgili başka örnek arayanlar, Eczacıbaşı’nın yıllardır istenilen başarıyı yakalayamadığını incelediğinde bulacaktır.

Terzic’in dehası basitlikten kaynaklanıyor

Sırp çalıştırıcı, temel voleybol felsefesi olarak sahip olduğu oyunculardan azami verim almayı hedefliyor. Bu beklenti dahilinde Terzic’in bugünkü planı, hücumu Arina Fedorovtseva üzerine yıkıp gereken durumlarda Anna Lazareva ve Ana Cristina De Souza’yı kullanmaktı. Rus pasör çaprazının ilk iki sette katkı vermemesine rağmen son sette Carneiro ile coşması, Brezilyalı smaçörün ise ilk sette beklenenin üzerinde işlere imza atması planın işleyen kısımlarıydı. Aslı Kalaç’ın hücumda yokları oynamasına rağmen bloktaki etkili oyunu, Eda Erdem’in bloktaki üst düzey oyununun yanı sıra hücumdaki mükemmele yakın performansı, Sırp teknik adamın elini güçlendiren unsurlardandı. Rakibine göre son derece kısıtlı bir kadro ile mücadele eden Fenerbahçe Opet’te Terzic’in yapabileceği hamleler, Cansu Çetin’i arkada manşet için bir turluğuna düşünmek, serviste Meryem Boz’u kullanmak ya da Buse Ünal-De Souza ikilisi yerine Macris Carneiro-Meliha Diken’i kullanmaktı. İlk iki seçeneği hiç düşünmeyen Terzic, ikinci sette işler bozulmaya başladığında son seçeneği uygulamaya koydu. Müthiş paslarının yanı sıra tam isabet denilebilecek tercihlerle oynatan Brezilyalı pasörün liderliği, 3 sayı gerideki (13:16) Fenerbahçe Opet’in seti 4 sayı farkla kazanmasını sağladı. Üçüncü sette eli sıcak Lazareva’yı üst üste 4 hücumda kullanarak 4 sayı bulması, 21:20 gibi kritik bir noktada Aslı Kalaç’ı topla buluşturup maçtaki tek hücum sayısını ürettirmesi, Carneiro’nun oyununun ipuçlarını veriyor.

Maçın heyecanına kapılınca

Nurper Özbar-Tuncay Sevim ikilisinin maç genelinde olumlu bir yönetim gösterdiği söylenebilir. Özbar’ın ikinci sette Fenerbahçe Opet hücumunda Vakıfbanklı oyuncuların 3 kez topla oynaması üzerine düdüğünü çalarak 4 pas kararı vermesi muhtemelen ortamın getirdiği heyecandan kaynaklanıyordu. Zira topa dördüncü kez dokunulmadı, Vakıfbank sahasına düştü. Üçüncü sette Vakıfbank liberosu Ayça Aykaç’ın ikinci topta attığı pas ise bariz çift vuruştu. Ancak çok kısa bir süre önce Vakıfbank aleyhine çift vuruş kararı veren Özbar, ikincisinde düdüğünü üflemedi ve sarı lacivertlilerden yoğun tepki aldı. Bu karar sonucu değiştirmediğinden üzerinde fazla durulmaz. Ancak daha kritik sonuca sebebiyet verse, tartışması uzun sürer.

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem
kkayhan@hotmail.com

Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.