Adım Hıdır

Son haftalarda oturttuğu rotasyonu ile form grafiği sürekli yükselen Fenerbahçe Opet, Avrupada rahat ilerlerken ligde Vakıfbank, kupada da Eczacıbaşı Dynaviti sahadan süpürmüştü. Sarı lacivertlilerin taraftarı önünde Galatasaray HDI Sigorta ile oynayacağı maçın sonucunu tahmin etmek, pek de zor değildi sevgili voleybolseverler.

Çık oyna yeter

Sarı lacivertli takım açısından bu maç özelinde teknik-taktikkonuşmanın anlamı yok. Rakiple arasında adeta uçurum var. Buna rağmen Fenerbahçe Opet, smservis haricinde taktik servisleri Anthi Vasilantonakinin üzerine atarak Yunan oyuncuyu bozmayı başardı. Yüksek pasör çaprazının maç sonunda sahanın en çok manşet alan oyuncusu olması, sarı lacivertlilerin sahada uygulayacağı tek taktiği de çok başarılı bir şekilde uyguladığını gösteriyor. Bunun haricinde sarı kırmızılıların altyapısından yetiştiği söylenebilecek olan Aslı Kalaçın sahanın yıldızı performansı (11S, 1Srv. 6B, %100H), Macris Carneironun mükemmel pas dağıtımı, Melissa Vargas, Arina Fedorovtseva, Ana Cristina De Souza üçlüsünün vasat oyunu, Eda Erdemin kendi oyununun altında oynamasına rağmen sarı lacivertlilerin şov yapmasına yetti de arttı. Elbette tüm faktörler kadar sarı kırmızılıların ne denli zayıf bir kadroya sahip olduğu da bu rahat zaferde pay sahibiydi.

Ah Cimbom vah Cimbom

Galatasaray HDI Sigortanın mevcut kadrosu, son yılların en kötüsü desek yanışmış olmayız. Bu tarz maçları kazanması mucizeden öte denebilecek sarı kırmızılıların yapması gereken, her rallide çok etkili servis atıp rakibi bozmak, defanstan gelen kontrataklarda ortayı çok fazla kullanıp karşıdaki yüksek bloklardan kaçmak ve basit hata yapmayarak topu sürekli oyunda tutmaktı. Ancak maçın başından itibaren karşıdan gelen servislere iyi manşet getiremeyince Cimbomun ortası kurudu kaldı. Ortaya gelen toplarda Ayçin Akyolun topu sürekli düşürmesi ve hücumda geç kalması, genç orta oyuncunun 1.5 sette 0 çekmesiyle sonuçlandı. Yerine oyuna dahil olarak yaklaşık 1.5 set oynayan Emine Arıcının ise servis haricinde eline top değmedi. Mina Popovicin etliye sütlüye fazla karışmadığını eklersek Cimbomun ortasının ne durumda olduğu daha iyi anlaşılır. Takımın lokomotifi olan Vasilantonakinin maça fena başlamamasına rağmen sürekli manşete girmek durumunda kalması, hücumunu düşürdükçe düşürdü. Logan Egglestonın istenileni bir türlü verememesi, Ataman Güneyligilin ABDli oyuncuyu ikinci sette pasör çaprazına çekmesine neden oldu. Gel gör ki, durum daha beter bir hal aldı ve Güneyligil üçüncü sette klasik formasyonuna geri döndü. İlkin Aydın da diğer arkadaşlarına uyum sağlayınca (!) acı yenilgi kaçınılmaz oldu. Sarı kırmızılılarda vasatı yakalayan tek oyuncu, oyuna sonradan dahil olan Sude Hacımustaoğlu idi.

Takımlar önümüzdeki sezonun kadrosunu oluşturmaya başladı. Kadın voleybolunda zaten fazla oyuncu bulunmuyor. Böyle bir durumda önümüzdeki sezon daha iyisini yapmak isteyen bir takım, elindeki en güçlü skoreri kaybeder mi? Kaçan bir Aslı Kalaçı bir daha ne zaman kadronuza katacaksınız? Pasör Gamze Kılıçın seneye başka takımda yer alacağı birkaç yerde konuşuluyor. Sarı kırmızılılar bu durumu nasıl lehine çevirecek? Sezonun yarısını heba eden Kathrine Bell ile Egglestonu toplasanız, hedeflediğiniz yere götürecek bir oyuncu yerine geçer mi? Bu iki oyuncuya harcanacak emek, zaman ve para Ana Cristina De Souza gibi gelecek vadeden bir genç oyuncuyu kadroya katmaya yetmez miydi?

Sorulacak soru sayısı arttırılabilir. Esas mesele, sarı kırmızılı yönetimin bu soruları ne denli ciddiye alacağı olacaktır. Aksi takdirde yazının başlığı, Galatasarayın uzun yıllar kaderi olacak gibi görünüyor.

Artık zarar veriyor

File arkası sarı lacivertli taraftarların takımı desteklemek yerine rakibe küfretmek ve hakaret etmek suretiyle takımın hızını kestiğini daha önce de defalarca yazmıştık. Bu taraftar grubu bu maçı da boş geçmedi. Zafer kutlamak yerine rakibine küfreden sarı lacivertliler, yalnızca oyunu durdurarak hızını almış buldozer gibi rakibini ezen takımını durdurmakla kalmadı, maç sayısının oynandığı anda ikinci uyarıyı aldırarak neredeyse mutlak zaferin heba edilerek maçın tehir edilmesi riskini de yaşattı kulübe. Düşünün ki, tribünde ne söylendiğini fazla anlamayan ve bu tarz durumlara fazla kulak asmayan başantrenör Zoran Terzic bile kollarını bahse konu tribüne kaldırarak isyan etti. Eğer yetkililer bu taraftarı yalnızca takımlarını destekleyecek formasyona getiremezse, Fenerbahçenin bundan zarar göreceği kesin. Bizden uyarması.

Imocoyu eleyebilecek tek takım

Ezeli rakibi karşısında adeta bir hazırlık maçı oynayan Sarı Melekler, Perşembe günü son Dünya Şampiyonu apoletli Imoco Coneglianoyu İstanbulda ağırlayacak. Zaman zaman kadrosunda değişiklikler olsa da oyun yapısı bir makine düzenini andıran İtalyan devi ile eşleşme ufukta belirdiğinde Türk voleybolsevelerin suratı biraz asılmıştı. Mevcut durum gösteriyor ki, Imocoyu bu kadrosu ve formu ile Fenerbahçe Opet eleyebilir. Yapılması gereken, Perşembe günü taraftarın salonu tıka basa doldurup takımı baştan sona desteklemesi. Sezonun ilk yarısındaki kırılganlığı şu an tamamen bertaraf edilmiş, Ana Cristina De Souzanın yükselen formu, Macris Cerneironun takıma uyumu ve Melissa Vargasın gelişiylehücum gücü Dünyanın en iyisi sayılabilecek bir noktaya gelmişken Fenerbahçe Opetin her takıma karşı favoriolduğunu söylemeye gerek dahi yok.

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem

kkayhan@hotmail.com

Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.