İtalya Kadın Voleybol Milli Takımının yeni başantrenörü Julio Velasco, La Repubblica’dan Mattia Chiusano’ya gazetede geniş yer bulan kapsamlı bir röportaj verdi.
Hareketli bir yaza nasıl hazırlandığını açıklayan 71 yaşındaki koç: “Çok sakinim, rahatım, İtalya ve diğer milli takımların maçlarını izliyorum. Antrenmanları izliyorum, antrenörlerle konuşuyorum. Yaşadığım anı yönetiyorum, sonrasında ne olacağını düşünmüyorum. Aralık ayında Buenos Aires’te, Belgrano semtinde kiralık bir dairedeydim, River Plate’in Monumental Stadyumu’na, milli takım antrenörlüğü yaptığım voleybol sahasına ve ilk antrenörüm olan çok sevdiğim bir arkadaşıma yakın bir yerdeydim.” dedi.
Julio Velasco, İtalya’ya kadın voleybolunda Olimpiyat madalyası getiren ilk antrenör olup olmayacağı konusundaki soruyu şöyle cevapladı: “Teşvik açık, amaç bu. Ben de daha az rekabetçi bir takımı tercih ederdim ama bu gerçekten güçlü bir milli takım. Madalya hedefine ulaşılabilir ama aynı zamanda belirleyici an düşünüldüğünde işler çok zor. Finaller yaklaşıyor: Belki Çin’e, Sırbistan’a, Türkiye’ye, ABD’ye karşı. Voleybolda artık tek bir ülkenin döngüsü yok.”
Kadro tercihi konusunda “De Gennaro, Bosetti, Chirichella ve Olimpiyat öncesinde kadroda yer almayan Egonu” hakkında da Mazzanti’yle aynı fikirde olup olmayacağı sorulan Velasco, şöyle konuştu: “Ben aynı fikre sahip değildim. Takım için en iyi olanı seçmenin her teknik direktörün hakkı ve görevi olduğuna inanıyorum. Dışarıdakiler pek bir şey bilmiyor. Yapabilecek oyuncuları çağıracağım. Olimpiyatlar için geçmişte olduğu gibi faydalı olabilir, mutlak uygunluğa sahip olmayan kimseyi çağırmak istemiyorum. Mazzanti’nin milli takımda çok iyi bir döngüsü vardı ancak sonra döngüler sona erdi. 96’da ben İtalyan Milli Takımı ile sözleşme yenilemek istemedim, eğer kalsaydım belki de döngü sona erdiği için yönetilmesi zor durumlarla karşı karşıya kalacaktım.”
Deneyimli antrenöre, geçmiş röportajlarındaki sözlerinin “Egonu, takımın kurallarına uyması halinde kadroda yer alacak.” şeklinde yorumlanması soruldu. Velasco, konuyla ilgili bu kez şunları söyledi: “Bütün oyuncuların birbirinin aynısı olmadığını söylemek herkesin istediğini yapabileceği anlamına gelmez. Ama aynı zamanda hepimizin aynı olmadığımızı da yineliyorum. En iyi oyuncular bile bazı şeyleri takım arkadaşlarıyla birlikte yapmalıdır. Maradona’nın, Messi’nin, Totti’nin yaptığı gibi.” dedi.
Velasco’ya röportajda belirli istatistiklere bakıldığında Egonu’nun, dünyanın en yetenekli oyuncusu olarak göründüğü hatırlatıldı. O ise “Boskovic ve Vargas da var ama evet, o en iyilerden biri, buna hiç şüphe yok. Sorun şu ki bu kıza çok fazla sorumluluk veriliyor. Bu kadar güçlü olması, bu kadar çok sorumluluğa sahip olması gerektiği anlamına gelmiyor. Tüm maçları tek başına kazanamaz, sürekli olarak farklı seçeneklere yönelebiliriz. Teknik ve taktiksel açıdan düzeltilmesi gereken şeyler var.” değerlendirmesinde bulundu.
Monica de Gennaro’nun milli takıma alınmamış olmasının Paola Egonu’yu da etkilemiş olabileceği ihtimali, röportajda Velasco’ya sorulduğunda Arjantinli koç şu şekilde konuştu: “Kadın voleybolcularda özerklik ve otoriteyi geliştirmeyi hedefliyorum. Kadınların her zaman başkasına bağımlı olması gerektiğine inanmak ataerkillik kültürünün bir parçası. Hepimiz eşlerimize, annelerimize bağlıyız ama bir oyuncu, genç oyuncu olsa bile ne antrenörüne ne de takım arkadaşına bağlı olmalı. Oyuncularımın özerk ve otoriter olmasını istiyorum.”
Ekaterina Antropova’nın smaçör oynaması şeklindeki fikirlere olumlu bakmadığını yineleyen Velasco: “Pasör çaprazı pozisyonunda oynayan bir oyuncuyu bu kadar kısa sürede smaçöre dönüştürmek bana uygun gelmiyor. Antropova’nın oynamasına izin vermek için kimin oyundan alınması gerektiğini kamuoyu önünde söyleme sorumluluğunu hangi gazeteci üstleniyor? Pietrini ve Sylla gibi deneyimli oyuncular? Antropova acil durumlara hazır, smaçör olmaya değil.” dedi.
Velasco, röportajın bu bölümüne Antropova üzerinden genç oyuncularla ilgili sözleriyle devam etti: “Göründüğünden çok daha olgun ama yirmi yaşında, farkında mıyız? Onun yaşında ne kadar saçmalık yaptım? Bu da sporda, özellikle takım sporlarında, özellikle de futbolda yapılan sansasyonel bir hatadır. 22 yaşındaki erkek çocuklar olgun adam olarak değerlendiriliyor, yıldız oluyorlar ve çok para kazanıyorlar ama bu onlara yılların tecrübesini vermiyor.”