Aşık atmak





Vakıfbank şu anda tartışmasız dünyanın en iyi takımı. Sadece kulüpler düzeyinde değil, üst düzey birçok milli takımdan bile daha iyi durumda. Bu nedenle ligi ve Avrupa’yı yenilgisiz götürmesi de sürpriz değil.

Aynı tuzak

Vakıfbank’a karşı Eczacıbaşı Vitra ve Galatasaray Daikin de aynı tuzağa düşmüş, böylesine yüksek, güçlü ve teknik bir takımı yenmek adına hücuma yüklenmeyi seçmişlerdi. Şu kadrosuyla Vakıfbank ile aynı mecrada aşık atmak, sahadan puansız ayrılma anlamına geliyor.

Yumuşak karın

Dördüncü sette Fenerbahçe 10:5 geriden gelerek üstünlüğü ele aldığında yaptığı tek bir şey vardı aslında. Bu sistemde Vakıfbank’ın en zayıf karnı olan Malgorzata Glinka’nın üzerine servis atarak onu oyundan düşürmek, dönen topları ise garanti kullanmak. İşte bu noktada Elif Başaran, bahse konu servisleri kusursuz kullandı ve Vakıfbank kolayca hücumdan düştü. Dönen topları ise Fenerbahçe’nin ayakta kalan tek oyuncusu Koreli yıldız Yeong Koung Kim sayıya çevirdi. Ancak bunu genele yayamayan sarı kanarya için mağlubiyet kaçınılmaz oldu.
Giovanni Guidetti’nin bu noktada devreye aldığı Güldeniz Önal, Polonyalı oyuncuyu arkada ancak bir tur ikame edebiliyor. Bu noktada da taktik stratejiler ön plana çıkıyor.
Üçüncü setin farklı kazanılmasındaki sihir ise garanti oynayarak topu oyunda tutmak, rakibi hataya zorlayarak kolay sayılar kazanmak suretiyle moralini bozmak oldu. Uzakdoğulu takımların fizik olarak kendilerinden çok daha kuvvetli takımlara karşı üstünlük sağlamasının anahtarıdır bu bıktırma stratejisi. Rakiplerin yüksekten vurduğu güçlü topları yerde kusursuz savunmalarının üzerine koydukları yegane şey ise hücumda yükseltmedikleri toplarla hızlı oynamalarıdır.

Tecrübe dedikleri

Fenerbahçe’nin yeni pasörü Amerikan Milli oyuncu Lindsay Berg, sarı lacivertli takıma tam anlamıyla bir can simidi oldu. Erkek takım pasörü Frank Depestele misali, voleybolcudan çok bir güreşçiyi andıran fiziğe sahip. Sokakta gören sporcu olduğunu dahi anlamaz. Ancak Olimpiyatlarda final oynamış deneyimli oyuncu, sadece attığı paslar yoluyla takımını iyi oynatmakla kalmıyor, maç içerisinde deneyimini takım arkadaşlarıyla paylaşarak Kamil Söz’ün saha içerisindeki yardımcısı gibi de görev yapıyor. Öyle ki, Türkiye’ye yeni gelmiş olmasına rağmen takım arkadaşlarının yapamadığını yaparak ilginç servis stiliyle Glinka’yı bulmayı başardı çoğu zaman.

Milli sporcuya yakışıyor mu?

Ligin en iyi liberolarından olan Vakıfbank’ın oyuncusu Gizem Güreşen defalarca milli olmuş bir sporcu. Dolayısıyla da genç voleybolculara örnek bir sporcu olması bekleniyor. Ancak üçüncü sette sahasına düşen bir topa öyle bir itiraz edişi vardı ki, neredeyse içeri düştüğünü teyid eden takım arkadaşları ve teknik ekip dahi inanacaktı aut olduğuna. Yaklaşık 1 metre içeri düşen topa böylesine itiraz, Milli sporcuya yakışmayan bir davranış olarak kayda geçti.

Ağırlığı ezdi

Maalesef maçın hakemleri, maçın ağırlığı altında ezildi. Daha maçın başında skor 3:2 iken Seda Tokatlıoğlu’nun vurduğu top, bariz bir şekilde bloktan dışarı gitti ama hakemler bunu kaçırdı. İkinci setin başında birbirinin kopyası olan iki pozisyon yaşandı. Her ikisinde de hakemlerin kararı doğruydu. Ancak birincisinde yardımcı Ramazan Çevik’in geç reaksiyonu, ikincisinde de Çevik ile baş hakem Serdar Nişancıoğlu’nun anlaşmazlığı sonucu tribünler çılgına döndü. O noktadan sonra da verdikleri kararların sorgulanmasını hiçbir şekilde engelleyemediler.

Doğrular yanlışlar

31 Aralık 2012 tarihli “Salonda güvenlik terörü” başlıklı son yazımızı okuyanlar, Burhan Felek’te yaşanan güvenlik skandalıyla ilgili düşüncelerimizi hatırlayacaktır. Galatasaray Spor Kulübü, 7-18 Ocak 2013 tarihleri arasında statlarda ve salonlarda görev yapacak yaklaşık 2000 özel güvenlik personelini eğitmek üzere bir dizi seminer düzenledi. İster bu yazıdan feyz almış olsunlar, isterse zaten planlanmış bir organizasyon olsun, Galatasaray’ın bu konuda yapmış olduğu uygulama son derece yerinde. Bu köşede daha iyiye ulaşmak adına çoğunlukla yanlışları eleştirsek de, yapılan doğruları görmezden gelemeyiz. Bu nedenle tebrikler Galatasaray’a.

Burhan Felek hareketli

Şu sıralar TVF, Burhan Felek Voleybol Salonunda bir dizi revizyon yapıyor. Geç kalınmış bu hareketin neticesinde Türkiye’nin 1 numaralı voleybol mabedinin daha iyi maç izlenebilecek bir salon olacağı aşikar. Umarız bu uygulama, salon dört dörtlük bir hal alıncaya kadar devam eder.

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem
kkayhan@hotmail.com
 



Haberi Paylaş

Comments are closed.