ÜNİLİG Protokolü imzalandı





Gençlik ve Spor Bakanlığı´nın desteğiyle Spor Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ÜNİLİG (Üniversiteler Arası Deplasmanlı Lig) protokolü Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç´ın katılımıyla imzalandı.
 
Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ile de yapılan protokolle 27 Şubat tarihinde başlayacak olan ÜNİLİG´de üniversiteler voleybolun yanında basketbol, hentbol, masa tenisi, korumalı futbol ve salon futbolu branşlarında mücadele edecek. Protokolün imza törenine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Basri Hakan Hakyemez, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu, Türkiye Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil ile ilgili diğer branşların federasyon başkanları katıldı.
 
55 il, 75 üniversite
 
Protokol imza töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, hayata geçen projeninin üniversitelerde spor kültürünün yayılmasını ve spor heyecanının artması için önemli bir adım olduğunu söyledi.
 
Bakan Kılıç, “Sporda yeni bir heyecan projesine imza atıyoruz. Sporun aktivitelerini ve dinamiklerini gençlerle daha yaygın bir şekilde buluşturmak adına önemsediğimiz bir proje. Amacımız bu projeyi geçen yıl başlamaktı. Arzu ettiğimiz düzeye bu sene ulaşmış bulunuyoruz. 55 il, 75 üniversite 177 takım, 2 bin 510 erkek, 547’si kadın olmak üzere toplam 3 bin 57 sporcunun katılımıyla ÜNİLİG’i başlatıyoruz” dedi.
 
Üniversiteler sporun ciddiyeti ile buluşacak
 
Bakan Kılıç, atılan adımların karşılığını bulacağını vurgulayarak, “Sporda centilmenlik kuralları, fair play, sporun ahlak ve erdem olarak tüm branşlarda karşılık bulması çabası ÜNİLİG ile desteklenmiş olacak. Türkiye´nin bütün üniversitelerini sporun ciddiyeti ile buluşturmayı bu proje kapsamında hedefliyoruz. Atılan adımlar karşılığını bulacak. Bu projeye tam destek veriyoruz. Bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Sürece katkı veren federasyonlar voleybol, basketbol, hentbol, masa tenisi federasyonlarımızla doğrudan üniversite liglerini devam ettirmek istedik. Federasyonlarımızın bu işin içinde olmasının önemli olduğunu düşündük” diye konuştu.
 
Gelecek sene hedeflerinin daha büyük olacağını vurgulayan Bakan Kılıç, “Üniversiteler ligi gerçekten tabana yayılacak, bu heyecanı coşkuyu tüm kampüslerde üniversitelilerin hissetmesi sağlanacak. Sürece destek veren tüm federasyonlarımıza teşekkür ediyorum. Sürecin en önemli ortağı, paydaşı YÖK başta olmak üzere Üniversite rektörlüklerimize de YÖK çatısı altında teşekkürlerimi ifade ediyorum. Spor Genel Müdürlüğümüz, Spor Toto Teşkilat Başkanlığımız bu sürecin hem ekonomik anlamda destekçisi olacaklar hem de kurgu ve yürütme süreçlerinde önemli katkılar sağlayacaklar. Bünyemizdeki kurumlara teşekkür ediyorum. Yeni sürecin üniversiteler liginin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Baykan: Üniversitelere yeni soluk
 
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, imza töreninin açılışında yaptığı konuşmada ÜNİLİG ile ilgili bilgiler verdi. Genel Müdür Baykan, “Bakanımız Suat Kılıç´ın talimatıyla çalışmalarına başladığımız ÜNİLİG projesini başlatma aşamasına geldik. Bugün voleybol, basketbol, hentbol, masa tenisi ve üniversite sporları federasyonlarının da katılımıyla protokolü imzalıyoruz. Bu projenin üniversitelerde spora yeni bir soluk getireceğine inanıyorum. Toplam 6 branşta yapılacak deplasmanlı ligde 55 ilde, 75 üniversiteden 177 takım mücadele edecek. Burada, 2510’u erkek, 547’si bayan olmak üzeren toplam 3057 sporcu bu sene yapılan liglere katılacak. ÜNİLİG için 5 milyon TL´lik bir bütçe hazırlandı. Bu bütçeyle katılan takımlara teşvik, deplasman masrafları ve ödüllerin dağıtımı gibi harcamalar yapılacak. İlk olarak voleybol branşında 27 Şubat´ta liglerimizi başlatıyoruz. Üniversite gençliğine yeni bir soluk getireceğine inandığımız ÜNİLİG´in hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
 
ÜNİLİG´le ilgili bilgiler
 
ÜNİLİG, basketbol, voleybol, hentbol, masa tenisi, korumalı futbol ve salon futbolu liglerinden oluşuyor.
 
Korumalı futbol ve salon futbolu ligleri Üniversite Sporları Federesyonu, diğer branşlar ise bağlı oldukları spor federasyonu tarafından koordine edilecek.
 
ÜNİLİG´e ilk sezon 55 ilde, 75 üniversiteden 177 takım katılacak. İlk sezonda 2510’u erkek, 547’si bayan olmak üzeren toplam 3057 sporcu liglere katılacak.
 
ÜNİLİG´de Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nden 9, Doğu Anadolu Bölgesi´nden 8, İç Anadolu Bölgesi´nden 21, Marmara Bölgesi´nden 18, Karadeniz Bölgesi´nden 8, Akdeniz Bölgesi´nden 5 ve Ege Bölgesi´nden 6 üniversite yer alacak.
 
ÜNİLİG için 5 milyon TL´lik bütçe hazırlandı. Bu bütçe ile teşvik amaçlı olarak lige katılan takımlara, takımların deplasman masrafları ve ödül dağıtımı için harcamalar yapılacak.
 
ÜNİLİG´e katılan her takıma 5 bin TL teşvik parası dağıtılacak. Lig sonunda şampiyon olan takıma 50 bin TL üst limitten ödül verilecek. İkinci olan takıma 30 bin TL, üçüncü olan takıma ise 15 bin TL ödül verilecek. (Ödül miktarı katılımcı takım sayısına göre değişiklik gösterebilecek)
 
 



Haberi Paylaş

Comments are closed.