Küfre gerek var mıydı ?

Fenerbahçe, gerek kadro yapısı gerekse oyun formasyonu olarak kendisinden daha geride bulunan Galatasaray Daikin’i puan vermeden yendi. Gecenin tek kötü yanı, sarı lacivertli binlerce taraftarın ezeli rakibine ettiği çok ağır küfürler oldu.

GS Daikin’in gücü yetmez

Madelaynne Montano’nun hastalığından sonra hücum gücü son derece sınırlı bir takım haline gelen Cimbom, zayıf Saori Kimura’yı pasör çaprazında başlattı maça. Amaç bir yandan manşeti zayıf Neriman Özsoy’u saklamak, diğer yandan da Türkiye’nin en kuvvetli smaçörü ile birlikte Dobriana Rabadzhieva’yı 4 numarada kullanarak hücum etkinliğini artırmaktı. Ancak servisi Özsoy’un üzerine yıkmayı başaran sarı lacivertliler, hem GS Daikin’in hücum düzenini bozdu hem de Özsoy’a yardımcı olmaya çalışan Nihan Güneyligil ve Kimura’ya çok zor anlar yaşattı. Neticede sarı kırmızılılar, manşette 14 sayı kaybettiler maç boyunca. Özellikle Fernanda Garay’ın servis turunda acı çekti GS Daikin oyuncuları ve teknik heyeti. Zira Brezilyalı smaçörün hedefini bulan etkili servisleri çevrilse bile yapılacak hücumda Aneta Havlickova, Gökçen Denkel ve Yeon Koung Kim’den oluşan kuleyi geçmek gerekiyordu. Fenerbahçe’nin ürettiği 21 blok sayısının 12’si bu üçlüden geldi. Sayı gelmediği yerlerde ise bloktan seken topları Havlickova ve Kim öldürdü. GS Daikin toplamda 16 servis kırma sayısı (Break Point) elde ederken Çek-Kore yapımı kısa filmden 20 sayı geldi.

Marcello Abbondanza’nın orta oyuncularını hücumdan ziyade blok amaçlı kullandığını, bunda da ne denli yerinde bir iş yaptığını daha önce yazmıştık. Zira Eda Dündar haricindeki orta oyuncularından hücumda verim alması mümkün değildi İtalyan antrenörün. Rakibi olan vatandaşı Massimo Barbolini ise tam tersini hedefledi ve bunda da haklıydı. Ancak manşetlerin Eleonora Lo Bianco’ya istendiği gibi ulaşmaması bu amacı da rafa kaldırdı. Ortadan hücum yapmak istemeyen Fenerbahçe 12, isteyen GS Daikin ise 15 top vurdu. Neticede Abbondanza’nın istediği gibi orta oyuncuların blok yüzdeleri devreye girdi ve tek başına 8 blok sayısı üreten Dündar, rakip orta oyuncuların 3 blok sayısını ezdi geçti.

İlk setteki rakibi şaşırtma formasyonu amaca hizmet etmeyince Barbolini ikinci sette bildiği sisteme geri döndü. Zira oyuncuların da kafası karışıktı alışmadıkları düzen içerisinde. Mesela bir pozisyonda libero Güneyligil, zor bir servisi güç bela kurtardı ve top havalandı. Ancak formasyona henüz alışamamış oyuncular birbirine bakınca rakip bedavadan bir sayı kazanmış oldu. Hücum gücü rakibine göre çok zayıf olan GS Daikin’in tek opsiyonu, serviste rakibin Koreli yıldızı Kim’i bulup oyundan düşürmekti. Bunda kısmen başarılı oldu sarı kırmızılılar, ancak bu taktik, maçı kazanmak yeterli değil Fenerbahçe karşısında.

İkinci sete aldanmayın

Galatasarayın 6 sayı geriden gelerek seti çevirmesi kimseyi aldatmasın. Zira sarı kırmızılılar, sadece yapması gerekeni yaptı ve basit hatalardan uzak durdu. Her ne kadar Lo Bianco ve oyuna sonradan katılan Gamze Alikaya etkili servisler kullandıysa da kırılmadaki asıl önemli nokta, Fenerbahçeli oyuncuların, önde olmanın da verdiği şımarıklıkla çok sayıda basit hata yapması oldu. Kim’in üst üste yaptığı hücum hataları, Havlickova’nın geri alan hücumunda çizgiye basması, pasör Elif Öner’in hatalı pasları gibi basit yanlışlar sonucu GS Daikin geriden geldi ve oyuna ortak oldu. O andan itibaren sarının lacivert tarafında panik hakim oldu ve set öyle gitti. Bakın üç ve dördüncü setler de aynı şekilde başladı, ancak hatalarından ders çıkaran Fenerbahçeli oyuncular, o bölümleri farklı kazandı.

Özetle GS Daikin’in Fenerbahçe’yi kendi oyunuyla yendiğini düşünmemesi gerekir. Zira bu tarz düşünceler, hedefe odaklanmak yerine bir sonraki mağlubiyetin alt yapısını hazırlar.

Bulgarlar da Türktü

Tarihte kurulmuş Türk devletlerine bakarsanız, bunlardan birkaçının Bulgar olduğunu görürsünüz. Bu karışım GS Daikin smaçörü Rabadzhieva’da kendini çok belli ediyor. İkinci sette skor 22:24 iken vurduğu top auta gidince, önce Bulgar oyuncu, sonra da Barbolini adeta çıldırdı. Yardımcı hakeme ve masaya koşturup itiraz eden İtalyan çalıştırıcının öylesine kritik bir anda (skor 23:24 olmuştu) kart görmemesi mucizeydi. Ancak yardımcının kendinden çok emin bir şekilde verdiği karara yersiz itirazı başlatan Bulgar smaçör, bizim itirazcı oyuncularımızı aratmadı.

Birkaç dakika sonra başlayan üçüncü setin ilk rallisinde topu blok-aut yaptırmak isterken topu bariz bir şekilde dışarı yollayan Rabadzhieva, benzer bir itirazda bulundu ve yalancı çobanlığı çabuk ortaya çıktı.

Bu küfürlere gerek var mıydı?

İlk devre oynanan ve küfürler yüzünden yarıda kalan derbi aklıma geliyor. Bu denli küfrün bir daha edilemeyeceğini düşünüyorum doğal olarak ama o da ne? Henüz maç başlamamış, Fenerbahçeli taraftarlar ezeli rakibinin rekorunu kırmaya uğraşıyorlar! Tek fark, şeref tribünün yanında oturan ve kendini bilen sadık sarı lacivertli taraftarların bu densizleri susturmaları oluyor. İlk başta pek mümkün olmasa da farklı iki tribündeki grupların birbirlerine uymaması da yatıştırıcı etki yapıyor. Takımınız favori, durumunuz rakipten iyi, neden bu ağır küfürlere başvurursunuz anlamam. Belki de bilim adamlarını devreye sokmak gerekir bu durumu çözmek için.

Maçın hemen öncesi. Fenerbahçe’nin voleyboldan sorumlu yöneticisi Hakan Dinçay ve eski yöneticilerden Yasemin Merçil, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle her iki takım oyuncularına çiçek veriyor. Fenerbahçeliler arkadan tebrik ediyor!!!

-A…….. A… Galatasaray!
-İ….. Galatasaray!
-Cimbom’a k……. Allah razı olsun!

Hadi Galatasaray’a saygınız yok, kendi yöneticinize, kendi camianızdaki insanlarada mı saygınız yok? Bu küfürlerin maçın son bölümlerinde koro şeklinde tekrar edildiğini belirterek bu kısmı kapatalım.

Dikmentepe’ye şimdiden tebrikler

Maçın hakemi Bayram Dikmentepe, CEV Kupası Erkekler finali rövanş maçında baş hakem olarak görev yapacak. Paris Volley ile Guberniya Nizhniy Novgorod arasında Fransa’da oynanacak maç sonucu kupa sahibini bulacak. Dikmentepe’yi tebrik eder, hakem şansının bol olmasını dilerim.

Gelelim bu maçta göze çarpan kritik kararlara.

-Maçın hemen başında skor 4:5 iken arkadan hücum yapan Kim çizgiye bastı. Ancak maçın yüksek tansiyonu nedeniyle bu durum gözden kaçtı.
-8:10’da çalınan düdük yanlış, tekrar kararı doğru.
-Üçüncü sette 11:6 iken FB pasörü Öner çift vuruş yaptı ancak hakemler bunu kaçırdı.
-Aynı sette 18:12 iken aynı şey yaşandı, Dikmentepe bu kez düdüğünü çaldı.
-Dördüncü sette skor 9:7 iken GS Daikin pozisyon hatası yaptı ancak hakemler yakalayamadı. Bir sonraki rallide (10:7) aynı hatayı gören Galatasaray kenar yönetimi mola alarak durumu düzeltti.
-12:8’de servisi saha dışında bekleyen Rabadzhieva’yı kimse fark etmedi.

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem
kkayhan@hotmail.com


Haberi Paylaş

Comments are closed.