Çözümü yanlış yerde arıyor

Fenerbahçe Grundig baş antrenörü Marcello Abbondanza’nın Beşiktaş maçındaki halini görenler, İtalyan çalıştırıcının saha dışında hayli yoğun bir gündemi olduğunu düşündü. Zira takımının rakipleri arasında yer almayan Beşiktaş, neredeyse Abbondanza’nın hafta sonunu kabusa çeviriyordu.

Ne düşündü?

Oyuna çok kötü başlayan Fenerbahçe Grundig’li oyuncular, amatör kümede dahi yapılmayacak hatalara imza attılar. Bu durum karşısında çılgına dönen Abbondanza, çıkmayan manşetlerin faturasını pasör Elif Öner’e kesti. Hem de bunu birkaç kez tekrar etti. Ancak ilk sette mükemmel servis kullanan Beşiktaş’a karşı hesabı pasöre kesmek, akıl almaz bir hata olarak kayda geçti. Zira Öner’in yerine oyuna dahil olan Ezgi Dilik, İtalyan antrenörün kafasındaki değişikliği gerçekleştirmek bir yana dursun, takımı mevcut seviyesinden daha geri götürdü. Abbondanza’nın kabus gibi geçen ilk setin ardından çözümü yanlış yerde aradığını fark etmesi, maçın dönüm noktası oldu.

Öner değil Erdem

Çözüm Eda Erdem’di voleybolu biraz bilen herkesin düşünebileceği üzere. Zira maça ilk altı başlayan Gökçen Zop, gerek hücumda gerekse blokta ağır kalıyor ve geri kalan oyuncuların ritmini bozuyordu. İkinci setin başlarında bu durumu geç de olsa fark eden İtalyan teknik adam, Erdem’i oyuna sürerek maçı bir anda çevirdi. Takımı adına maçı çeviren isim olan Erdem, %86 ile hücum ederek 6 hücum 4 de blok sayısı üretti. Ancak Erdem’i maçın kilit oyuncusu yapan sadece istatistik kağıdındaki göz kamaştıran performansı değil, aynı zamanda takımdaki diğer oyuncuları ateşleyen konumda olması. Takımdaki tüm arkadaşlarına pozitif enerji yayan Erdem, diğer oyuncuların performan gelişimine de katkı sunuyor bir anlamda. Burada sorgulanması gereken, Türkiye’nin hali hazırdaki en iyi orta oyuncusunun neden bu kadar kenarda bekletildiği olmalıdır. Hem de böylesi riskli bir durumda.

Belli ki, Abbondanza zaman zaman hırsına yenik düşerek sağlıklı karar veremiyor. Ne zaman ki oyun Fenerbahçe Grundig’in dümen suyuna girdi, İtalyan antrenör 2 numarada etkili bir oyun sergileyen Beşiktaş’ın yeni transferi Gina Mambru’yu durdurmak için karşısına Madelaynne Montano’yu koyup blokta zayıf kalan Kristin Hildebrand’ı 2 numaraya çekti. Bunda da başarılı olduğunu söyleyebiliriz İtalyan antrenörün.

Kapasite bir kez daha galip

Maçın başında mükemmel servis atarak oyunu sürekli hızlandıran siyah beyazlılar, ilk seti farklı kazandı. Ancak rakibin hatalarını azaltması ve ilerleyen bölümlerdeki yorgunluk, kapasitesi rakibine göre bir hayli yüksek olan FB Grundig’in lehine oldu. Hızlı hücumları gerektiği gibi yapamayan ve bire birde rakibine üstünlük kuramayan Beşiktaş, özellikle son iki sette sahada yoktu. Neticesinde sarı kanaryalar çoştukça çoştu. Böylelikle kapasitenin üstünlüğü bir kez daha ortaya çıktı.

Voleybolu bilmek

En üst seviye voleybolcuların bu denli basit hata yapmaları inanılır gibi değil. Bu köşede sürekli dile getiriyorum. Klasik voleybol oynuyorsanız kuralları ve sistemi çok bellidir.

-Her topa blok çıkılmaz
-Karşıdan etkili gelmeyen (avanta) topları öndeki orta oyuncu almaz
-Bloğun kapattığı noktada defans yapılmaz.

Bugünkü maç gösterdi ki, bu seviyedeki oyuncular, yukarıda yazılı en basit kuralları dahi uygulamıyorlar. Bu da onları kenarda izleyen antrenörlerin kısa süreli travma yaşamasına neden oluyor.

Mesela Dünya şampiyonu A.B.D milli takımının oyuncusu olan Kristin Hildebrand pasörün 3 metre çizgisi üzerinden 4 numaraya uzattığı pasa blok çıkıyor, karşısında kollaması gereken Elif Başaran da boş topa vuruyor. Üzerinde düşünülmesi gereken bir pozisyon.

Beşiktaş daha yukarıya çıkar

Sezon başından beri istenilen performansı sahaya yansıtamayan Beşiktaş, istediği kadroya kavuşmuş gibi. Puan cetvelindeki yerinin geçici olduğunu söyleyebiliriz. Yeni transferlerin uyum sorununu iyice atlatması ve yerlilerin mevcut düzene uyumu sonrası özellikle ikinci devre daha iyi bir oyun sergileyeceği belli olan siyah beyazlılar, play-off için iddialı ekiplerden biri konumunda.

Bir maçın hakemi…

Maçtan daha fazla konuşuluyorsa, bilin ki o hakem İlhami Şenyurt’tur! Bugünkü maça da son derece formada başlayan Şenyurt, tüm iyi niyeti ve voleybol sevgisine rağmen vasatın çok altında bir yönetim gösterdi.

-Daha maçın ilk rallisinde Elif Öner’in attığı pasa taşıma çalan Şenyurt, deneyimli pasörden “Yapma abi ya!” şeklinde bir sitem aldı.
-10:15’te Yeon Koung Kim’in plasesi bariz yere değmişken Şenyurt devam dedi.
-İkinci sette skor 12:11 iken Pelin Emniyetli topu rakip sahadan çevirdi ama Şenyurt buna da devam dedi.
-13:12’de bu yanlışı düzeltebilmek için Selime Hot’un nizami defansına düdük çalıp top yere değdi dedi. Özelilkle bu anda maçın kontrolünü kaybeden Şenyurt, tribündeki taraftarlarla neredeyse birebir diyalog eder hale geldi. Neyse ki Şenyurt bu sataşmalara gülümseyerek cevap verdi.
-Üçüncü sette 2 numaralı çizgi hakeminin yoğun çabası(!) sonucu taraftar bir kez daha isyan noktasına geldi. İçeride dışarıdalar karıştı, taşımaların standardı ortadan kalktı. Maç yönetimi tombalaya döndü!
-Dördüncü sette 17:11 iken top elden çıktı ama düdük gecikmedi.
-22:13’te Beşiktaş bariz bir pozisyon hatası yaptı. Ancak yardımcı hakem Emre Özkür, önünde cereyan eden olaya kayıtsız kaldı. 6 numaradaki Seda Türkkan 3 numaradaki Mumbru’dan daha önde bekledi gelen servisi. Özkür de herkes gibi seyretti bunu.

Bütün bu pozisyonlar ve hatalar bir yana dursun, pozisyon icabı olmayan bir anda olup bitmeyen hatalar da az değildi. Şenyurt’un maçtan hemen önce ısınan FB Grundig’li voleybolcuların arasına girip formu hafifçe bozulmuş köşe çizgisini onarması yanlış bir hareketti. Tespit edilen bu tarz aksaklıkların mutlaka salon personeli tarafından giderilmesi gerekir.

Titizliği ile tanıdığımız Şenyurt, akreditasyon kartında yazılı olnaların dışında kalan antrenörlerin sahada ısınmaya katılmalarına dahi izin vermez. Ancak aynı Şenyurt, Beşiktaş’lı 3 oyuncunun bariz bir kuralı alt üst etmesine sesini çıkarmadı nedense. Seda Türkkan, Cansu Çetin ve Gabriela Koeva, tüm takım arkadaşlarının beyaz çorap ile çıktığı maçta siyah çorapları ile yer aldı. Ne diyor kitap?

Kural 4.3.1 Bir takımın forma, şort ve çoraplarının rengi ve tasarımının tektip olması gerekir (Libero hariç).

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem
kkayhan@hotmail.com


Haberi Paylaş

Comments are closed.