Aziz Yıldırım; ‘Belediyeler, devlet bankaları spordan çekilmeli’

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Dergisi’nin Şubat sayısına konuştu.

Röportajın tamamı için tıklayınız…

Röportaj’ın bir bölümü şöyle:

Belediyeler, devlet bankaları spordan çekilmeli

– Fenerbahçe’de amatör şubelerimizin de oldukça yüksek meblağlarda giderleri var. Bu şubelerimizin istikbali adına neler yapılmalı?

Amatör şubelerle ilgili söylenecek çok sözümüz var. Mesela bütün belediyeler spordan elini çekmeli. Belediyeler ile ilgili hiçbir takım olmamalı. Devletin bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Maliyespor’u, Halk Bankası vs, hepsi spordan çekilmeli. Maliyespor, parayı kimden alıyor? Vatandaşın, yani senin, benim verdiğim vergilerle takım kuruyorlar. Böyle saçma şey olur mu? “Spor ilerlesin” deniyor. Böyle spor ilerlemez. Bunların hepsini kapatacaksın. Buradaki paralar Gençlik Spor Kulüplerine gidecek, Fenerbahçe’ye değil. Hangi Gençlik Spor Kulübü’ne istiyorsan 3’er, 5’er dağıtacaksın, onları kalkındıracaksın. Banka olarak sen yarışmacı olmayacaksın, sponsor olacaksın. Devletin bankası bana rakip. Ben nasıl mücadele edeceğim bunlarla?

Şirket takımlarının hakkını bize de versinler

Bir de madalyonun öbür tarafı var. Yani şirket takımları… Onlar da harcamalarını vergiden düşüyorlar. Sponsorluk yapıyorlar, vergiden düşüyorlar. O zaman bu hakları da bizim gibi kulüplere getirip verecekler. Bana da diyecek ki; “Sen de vergiden muafsın”. Eczacıbaşı, Banvit, Anadolu Efes ve benzer şirket kulüpleri vergiden muaf oluyorlar. Ben kötü anlamda konuşmuyorum, örnek veriyorum. Onlara ne hak veriliyorsa bize de o hak verilmeli. Diyecek ki; “Fenerbahçe amatör şubelerde vergi vermeyecek”. Sponsor olacağım, ben bir takım kuracağım. Fenerbahçe Spor Kulübü onları finanse edecek ve vergiyi ödemeyecek. Sponsor olarak kullanacak. Sportif A.Ş. veya Fenerium A.Ş. burayı sponsor olarak finanse edecek, vergiden de düşecek. Bunları yapmaları lazım. Biz başından beri şunu söyledik; diğer hiçbir kulübün geliri gideri bizi ilgilendirmiyor. Biz kendi bütçelerimizi sağlam hale getirmek istiyoruz. Aksi halde bizim bu banka borçları yuvarlana yuvarlana bir kartopundan çığa dönüşecek, altında ezileceğiz ve kulüpler kapanmaya mecbur olacak.

Amatör şubelere 200 milyon TL harcamışız

Türkiye Devleti, Cumhuriyeti, hükümeti, spor bakanı veya yetkili merciiler Türk sporunu yeniden organize etmelidir. Bu şekilde gidemez, gitmemeli. Eğer olimpiyatlara gidiyorsan ona göre çalışma sistemi oluşturulmalı, planlanmalı, programlanmalı. Bunun için belediyeler bir kere çıkacaklar işin içinden. Yarın Fenerbahçe çıkarsa bu amatör şubelerden olimpiyatlara giden sporcu sayısı yüzde 40 azalır. Bunlar gerçekler ve bilinmeli. Divan Kurulu toplantısında açıkladım: Fenerbahçe 10 yılda 200 milyon TL harcamış amatör şubelere. 17 değil, yani benim başkanlık süremde değil. Son 10 yılda 200 milyon TL açıktan harcadığımız para.

Federasyonlar bilgi ve katkı vermiyorlar

Amatör sporlar, özerk oldular. Basketbol ve voleybol için soruyoruz; “Yayın haklarını kime, kaç paraya sattılar?” Onlar da ne hesap veriyor ne de bilgi. Hiçbir şey bilmiyoruz. Basketbolda ligin adı satıldı. Ne kadar para alındı? Ne kadar para verildi? Kaça satıldı? Bilgi verilmiyor. Bunların yurt dışı satışları da hangi bedelle satıldı? Bu konularda da malumat verilmiyor. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak amatör sporculara yani voleybolculara, basketbolculara lisans çıkartmak için, Federasyonlar bizden lisans parası istiyor. Örneğin; bu sezon lisans ve tescil bedeli olarak erkek basketbola 1 milyon 128 milyon TL ödedik, kadın basketbola ise 300 bin TL ödedik. Öte yandan, erkek voleybolcularımız için 274 bin TL, kadın takımı için ise 375 bin TL ödemişiz. Yani toplamda 2 milyon TL’yi aşkın bir meblağ çıkmış kasamızdan. Sadece ve sadece erkek basketbol takımımız şampiyon olursa 1 milyon 462 bin TL yayın hakkı alabiliyoruz. Şampiyon olamazsak, o da yok. Bu da yetmiyor, erkek ve kadın voleybolu için salonlara her maç için 5’er bin TL kira bedeli ödüyoruz. Ayrıca sahaya çıkmak bile parayla… 146 bin TL erkek basketbol için para ödemişiz, toplamda “Sahaya çıkış bedeli” adı altında 212 bin TL ödeme yapmışız. Ülke sporu için sürekli ödüyoruz. Bunların yeniden incelenip, tartışılıp dizayn edilmesi gerekiyor.

Olimpiyatlara 30 ila 40 sporcu veriyoruz

Peki, amatör branşlarda ülkeye ne kazandırmışız bir bakalım: Voleybol kadında Avrupa şampiyonluğu ve Dünya kıtalararası şampiyonluğu, kadın baskette 2 defa Euroleague ikinciliği, masa tenisinde şampiyonluklar, Atletizmde Avrupa Şampiyonu Nevin Yanıt, Olimpiyat ikincisi Gamze Bulut ve diğer sporcular. Olimpiyatlara her sene 30 ila 40 arası sporcu Fenerbahçe’den gidiyor. Amatör şubeleri Türkiye’de Fenerbahçe ayakta tutuyor, bel kemiği Fenerbahçe ama Fenerbahçe bunlardan dolayı bütçesini belini doğrultamıyor. Devletin buna çare bulması lazım. Bunları amatör şubelerden çıkmak anlamında söylemiyorum, gördüğüm gerçekleri söylüyorum.

Ayrıca bakanlığa bağlı Spor Müdürlüğümüz var. O devlet kurumu da kulüplerin topladığı forma, saha ve çeşitli mecralardaki reklamlardan % 7 pay alıyor. Bu da adaletsiz bir uygulama. Ve bu yanlış ve haksız uygulamaların sadece kulüplere zarar verdiğini düşünmek en büyük hata… Bunlar Türk sporuna ve Türkiye’ye zarar veriyor. Zaten devşirme sporcu sayısındaki artış bunun en basit izahı değil mi? Biz olimpiyat coğrafyası ülkesiyiz ve olimpiyatların ülkemizde yapılması için elimizde ne varsa ortaya koymalıyız. Biz bunun için hazırız. İddia ediyorum: Türkiye Dünya’da eşi benzeri görülmemiş bir olimpiyatın altına imza atabilir. Daha da önemlisi böyle bir girişim gerek iç barışımız ve gerekse siyasi – coğrafi konum açısından dünya barışı için çok önemli bir adım olur.


Haberi Paylaş

Comments are closed.