Daha iyi antrenör olmak

Antrenörlük öğretmenlikten ilham alır. Bu söz meslekteki her günümde kalbimde hissettiğimiz bir deyimdir. Bir antrenör olarak bizler öğretmenleriz, oyuncularımız öğrencilerimiz, salonlar da sınıflarımızdır.

Aşağıda sunacaklarım antrenör olarak birçok yönde geliştirmek için faydalandığım ve sizlere paylaşmak istediğim fikirlerdir.
 
1-Daha iyi metod.
Her zaman işleri daha iyi yapabileceğiniz yollar arayın. Öğretme metotlarınız iyi bile olsa daha iyisini yapmaya çalışın. En iyi öğretmenler öğrenmeyi hiç kesmeyen iyi öğrencilerdir. İyi öğretmenler kendi alanlarında birer uzman olmalıdırlar. Eğer öğrenmeyi bırakırsak mesleğimizde bizi bırakır.

2-Planınız üzerinde çalışın, Planınızı çalıştırın.
Organizasyon iyi öğretmenin kalbidir. Neyi öğreteceğinizi, nasıl öğreteceğinizi, ne zaman öğreteceğinizi, kime öğreteceğinizi ve neden öğreteceğinizi bilmelisiniz.

3-“ K.I.S.S.”  formülü.
Zaman test etti ve bu kural hala geçerli: (aptalların anlayacağı kadar basitleştir) Öğreteceğimiz şey oyuncularımızın maçta yapabileceği spesifik (belirli) bir şey olmalıdır. Kendinize şunu sorun: Bu öğrettiğim şey başarı için gerekli mi? Basitlik kaliteyi getirir.

4-Kuma değil kayaya inşa edin.
Önce basit ve temel becerileri öğretin sonra bunun üzerine daha zor ve komplike olanları inşa edin. Öğretilecek şey bir bina gibi ileride olabilecek sert fırtınalara dayanacak şekilde sağlam inşa edilmelidir.

5-Öğrencilerinize vizyon kazandırın.
Oyuncularınızda bireysel olarak ve takım olarak ne görüyorsunuz? Onların gelecekte nasıl olabileceklerinin resmini çizmeye çalışın. Satıcılığın etkin öğretmedeki değerini göz ardı etmeyin.

6-Davranışlar ve Teknikler.
Tekniklerle birlikte bu teknikleri en zor durumlarda bile başarılı kılacak (hırs, takım ruhu vs. gibi) manevi değerleri de öğretin. Bu manevi değerler uygulamayı en üst düzeye çıkaracaktır.

7-En iyi gördüklerimizi hatırlarız.
Öğrenciler sesliden daha çok görsel olarak iyi öğrenirler. Doğru teknikleri açıklarken gösterin.

8-Doğru noktayı işaret edin.
Açıklamalarınızı ve gösterimlerinizi kısa tutun. Spesifik olun belirli bir noktayı işaret edin. Oyuncularınızın ilgilerini ve dikkatlerini toplayın. Çok fazla bilgi ile oyuncularınızı ezmeyin.

9-Bir kere söyleyin on defa yaptırın.
Öğrenciler en iyi yaparak öğrenirler. Tekrar öğrenmenin anasıdır.

10-Sadece yaptırmayın doğru yaptırın.
Öğrencilerinizden kaliteli uygulama isteyin. Yalnızca tekrar yeterli değildir kaliteli tekrar yapılmalıdır. Hareketleri doğru yaptırmak hem antrenör hem de oyuncular için disiplin ve zihinsel direnç gerektirir. Antrenör oyuncularına mükemmel performansın ne olduğunu tanımlamalıdır. Alışkanlıklar, iyi ya da kötü, bırakılması zordur.

11-Koşarken öğretin.
Oyuncularınıza öğreteceğiniz hareketi açıklayıp gösterdikten sonra onlar hareketi yaparlarken düzeltmeleri ve uyarılarınızı yapın. Eğer bütün grubun faydalanacağı bir şey değilse, bir oyuncuya açıklamak yada düzeltmek için bütün grubun çalışmasını durdurmayın.

12-Suçu çalışanların üzerine yıkmayın.
Eğer işler başarılı gitmiyorsa, değerlendirme yap. Nasıl oyuncularımla daha başarılı olabilirim? Başka bir antrenörden antrenman ya da maçınızı değerlendirmesini isteyin ve eleştirilere açık olun. Oyuncularınızı dinleyin özellikle daha tecrübeli olanları,  onlardan inanılamaz şeyler öğrenebilirsiniz.

Tecrübeli bir antrenör genç bir antrenöre neler söyler?

Her antrenör kendisine her sezon şu soruları sormalıdır:
 
– Bu sezon öğretme ve antrenörlük tekniklerimi nasıl geliştirebilirim?

– Oyuncularımla, onların aileleri ile taraftarlarla ve idarecilerle olan iletişim becerilerimi nasıl daha fazla artırabilirim?

– Kendi kondisyonumu nasıl daha fazla geliştirebilirim?

– Kendi karıma ve çocuklarıma yeteri kadar zaman ayırıyor muyum?

– Bu sene düzeltmem gereken kötü alışkanlıklarım ya da karakteristik özelliklerim var mı?

– Gelecek sezon için hedeflerimi ve amaçlarımı belirledim mi?

Tecrübeli antrenörden birkaç düşünce daha:
 
– İyi, daha iyi, daha iyi, en iyi oluncaya kadar asla dinlenmem.

– Antrenörün üç tane varlığı vardır; ruhu, sağlığı ve şöhreti.

Voleybol dolu günler dileğiyle.

Barbaros ÇELENK
Hacettepe Üniversitesi
Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu
barbaros.celenk@hacettepe.edu.tr

 


Haberi Paylaş

Comments are closed.