Hakemlikten Avrupa şampiyonluğuna uzanan yol

Üniversitesiler Avrupa Şampiyonası’nda büyük bir başarı göstererek göğsümüzü kabartan Beykent Üniversitesi takımının şampiyon hocası Barış Sümen ile kısa bir söyleşi yaptık.

Kendisini hakemlikten tanıdığımız Sümen bize antrenörlük macerasını, hedeflerini ve şampiyonluğun öyküsünü anlattı.

Kariyerinde bir Avrupa Şampiyonluğu var. Neler hissediyorsun?
En son 2007 senesinde Gazi Üniversitesi Avrupa şampiyonu olmuştu diye biliyorum. Aradan geçen 11 yılda bu başarıyı tekrar eden başka bir üniversite maalesef olamadı. İki sene önce İtalya Camarino’da yapılan Avrupa şampiyonasında ilk gün yapılan teknik toplantıda ülkemizin sadece 1 puan ile 12. sırada yer aldığını görmek içimizi çok acıtmıştı. Biz o yıl turnuvaya milli maçlara denk gelmesi sebebi ile eksik kadroyla katılmıştık ve ilk yurt dışı turnuvamız olmasının acemiligini de üstüne eklersek anca 6. Olabilmiştik. Tabii bu arada bize karşı duyulan önyargı ve taraflı maç yönetimi konularına hiç girmiyorum.

İşte orada kendi kendimize söz verdik. Avrupa buraya bir dahaki gelişimizde şampiyon olacağız dedik. Sözümüzü tuttuğumuz için, artık Türk Voleybolunu Avrupa’ya kabul ettirdiğimiz için, ulusumuzu ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil ettiğimiz için gururlu ve çok mutluyuz.

Üniversite olarak çok iyi bir kadronuz var. Bununla ilgili neler söyleyeceksin?
Bizim bu kadrolaşmamız 2012-2013 akademik yılına dayanıyor. O sene okulumuzun İstanbul’da olması sebebiyle ağırlıklı olarak Fenerbahçe’nin alt yapısından yetişmiş Tarık Hepşen, Erden Çevikel, Ediz Kaan Fırıncıoğlu, İsmail Dindar, Uğur Güneş gibi sporcu kardeşlerimizi kadromuza kattık. Bir sonraki sene yine Fenerbahçe’den Burak Hazırol ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Murat Yenipazar katıldı aramıza bu kadrolaşma okulumuzun tanıdığı eğitim bursları ve aldıkları başarılar ile zenginleşti. Sonrasında Galatasaray’dan Murathan Kısal bir sonraki yıl Ziraat Bankası’ndan Burak Güngör ve Arkas’tan Gökhan Gökgöz ile zirve yaptık. Üst üste gelen Üniversiteler Koçfest Süper Ligi şampiyonlukları ile de elit sporcuların eğitim durağı olduk. Bu yıl aramıza katılan Arkas’tan Marko Matiç ve Adis Lagumdzija ile altın günlerimizi yaşıyoruz. Genç ve yetenekli kardeşlerimizi bünyemize katma çalışmalarımız hala devam ediyor. Bu yıl Adana’da yapılan gençler Türkiye Şampiyonası’ndan belirlediğimiz bazı voleybolcular var. Şu an onlar içinde üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyoruz.

Üniversite olarak spora bakış açınızı anlatır mısın?
Üniversitemiz 1997 yılında halen kurucu Mütevelli Heyeti Başkanımız olan Adem Çelik tarafından kuruldu. Şu anda olduğu gibi Oğulları Erkan Çelik ve Alkan Çelik her adımda yanındaydı. Müteahhitlikten gelen zeki çalışkan ve birbirine bağlı bir aile. Günümüzde birçok kurum kuruluş ve firmanın da kabul ettiği gibi sporun çok etkili bir tanıtım aracı olduğunun ve geniş kitlelere hitap ettiğinin bilincindeler. Bu bilinç ile yola çıkan üniversitemiz spora ve sporcuya gereken önemi ve değeri vererek bizlere büyük destek oluyor. Bu oluşumda bizlere rehber olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Emin Karahan, Genel Sekreterimiz Murat Süslü, Genel Sekreter Yardımcısı Demir Yavuz, sağlık kültür ve spor daire Başkanımız Halil İbrahim Duru’nun katkılarıyla üniversitemizde sadece voleybol değil en üst seviyede mücadele eden basketbol ve futbol takımlarımızın yanında birçok ferdi sporda yer almakta. Kısacası Beykent Üniversitesi’nde öğrencilerimiz eğitimlerini burslu tamamlar, sporunu yapar, okulumuz geniş kitlelere ulaşır, ulusumuz kıvanç duyar. Kaybeden yoktur. Ama kazanan çoktur.

Biz seni sahalarda hep hakem olarak gördük. Şimdi Avrupa Şampiyonu apoletli bir antrenörsün. Nasıl başladı bu macera anlatır mısın?
1993-1997 seneleri arasında Marmara Üniversitesi BESYO’de Antrenörlük ve Öğretmenlik Anabilim Dalında eğitimimi tamamladım. Bu süreçte Abdullah Paşaoğlu, Nalan Suna, Müslüm Bakır, Müfide Çotuk gibi hocalardan temel bilgiler edindim.

Bu esnada zaten 1993’de başladığım voleybol hakemliğine devam ediyordum. Okul bitince hemen öğretmenliğe başladım ve halen 21 yıldan beri beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapmaktayım.

Öğretmenlik ve kulüp antrenörlüğünü bir arada yürütmek çok zor olacağından kulüp antrenörlüğü yerine hakemlikte yol almaya devam ettim ve 25 yılda en alt ligden en üst lige kadar yaklaşık 3 bin 500’den fazla maçta görev yaptım.

Bu maçlar benim için gözlem yapma fırsatı oldu. Sporcuları analiz etmeme, oyun teknik ve taktiklerini okumama, sporcu psikolojisini çözmeye yardımcı oldu. Özellikle İstanbul’da görev yapan her antrenörü dikkatlice izledim, işini çok iyi yapan yerli antrenörümüz var, Gökhan Edman, Nedim Özbey, Abdullah Paşaoğlu, Mehmet Bedestenlioğlu, Ataman Güneyligil, Alper Erdoğuş, Ertan Albayrak, Hakan Özkan, Erkan Toğan, Barış Özdemir, Reşat Yazıcıoğulları, Vefa Şimşek, Gökhan Öner, Fatih Topbaş. Hepsinden farklı bilgi ve kazanım çıkardım.

2010 senesinde FMV Işık üniversitesi Voleybol takımını çalıştırırken Beykent Üniversitesinden teklif aldım ve bu sekiz yıllık sürede

2.lig İst. şampiyonluğu

1.lig ist. Şampiyonluğu

Süper lige terfi şampiyonluğu

3 kez Türkiye koçfest süper ligi şampiyonlukları

1 kez Türkiye 2.liği

1 kez Türkiye 3.lüğü

Avrupa 6.lığı

Ve nihayetinde 2018 Temmuz ayında Portekiz Coimbra’da gerçekleştirilen turnuvada Avrupa şampiyonluğu başarılarını yaşadım.

Barış Sümen olarak bundan sonraki hedeflerin neler?
İcra edilen her mesleğin kendine göre zorlukları var.

Ülkemizde maalesef hakemlik müessesi hak ettiği saygınlığı ne sporcudan, ne taraftardan ne de staffdan göremiyor. Hakemler çok komik maç ücretleri karşılığı görev yapmakta. Bu görevi yaparken ailesi her zaman ikinci planda kalır ve sürekli MHK’nın ve İHK’nın talimatlarını yerine getirmeye çalışır.

Maçı kaybeden antrenörün, sporcunun, idarecinin bahanesi hep hakem olur. Bir maç içerisinde yüzlerce ralli oynanır. Kimse kaçan servise, auta vurulan smaca, ya da blokta yapılan timeing hatasını görmeden kısacası takımının istatistiğine bakmadan hakemin maç boyunca verdiği sadece bir hatalı karara takılır kalır.

Özellikle alt yapıdaki maçlarda görev yapan antrenörlerimiz yurt dışındaki hakemleri görseler bizimkilere dua ederler. Bizim hakemlerimiz dünya standartlarının çok üstündedir.

Antrenör olarak Beykent Üniversitesinde çok mutluyum. Burada yaptığım işi seviyorum ve gördüğüm değer beni motive ediyor.

Şu an düşündüğüm tek şey 2019 Mayıs ayında Samsun’da yapılacak olan Türkiye Şampiyonası ve Temmuz ayında Sırbistan’da yapılacak olan Avrupa Şampiyonası.

Amacım Avrupa’ya Türk voleybolunun başarısını ispatlamak ve kazanılan şampiyonluğun bir tesadüf olmadığını göstermek.


Havaalanında rektör, hoca ve beraberindekiler şampiyon takımlarını karşıladı.


Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Karahan Barış Sümen’den kupayı devraldı.


Ödül töreninde Genel Sekreter Murat Süslü ve yardımcısı Demir Yavuz ekibi yalnız bırakmadı.


Haberi Paylaş

Comments are closed.