Profesyonellik

Efeler Ligi açılış maçını izleyenler, mevcut şartlarda Fenerbahçe’nin Jeopark Kula Belediyesi karşısında maçı bırakın, 1 set dahi kaybetmesinin mucize olacağı konusunda hemfikirdi. Bu mücadelenin teknik taktik kısmı bir yana dursun, işin profesyonellik kısmının irdelenmesi gerektiğini açıklayacağız sevgili voleybol severler.

Zirve bu haldeyse?..

Maç başlamış, skor 11:0 olmuş. Sanki Türk voleybolunun en üst liginde yer alan bir takımla amatör (veteran da diyebilirsiniz) bir ekibin mücadelesi yaşanıyor Burhan Felek’te. Jeopark Kula Belediyesi İstanbul’a tam kadro gelmiş, ancak lisansları yetişmeyen yeni transferlerini sahaya sürememişti. Dolayısıyla kalan ekibin Fenerbahçe gibi bir rakibe dayanması pek mümkün olamazdı. Burada sorgulanması gereken husus, Efeler Ligi’nde yer alan bir takımın nasıl olup da yeni transferleri lige yetiştirememesi olabilir. Ancak amatörce yapılan bu hatadan daha fazla konuşulması gereken konu, Türkiye’nin en üst liginde yer alan bir takımın nasıl olup da sahaya 10 oyuncu ile çıktığı olmalıdır. (Bu 10 oyuncudan ikisinin libero olduğunu ve kadroda sadece 1 pasör olduğunu ayrıca belirtelim)

Sorulması gereken diğer sorular sırasıyla;

– Bu takımın bir altyapısı yok mudur?

– Bu altyapıda kadroya ilave edilebilecek pasör yok mudur?

– Seviyesini beğenmeseniz de ikinci bir pasörü takıma monte etmek mi mantıklıdır? Yoksa tek pasörle kumar oynamak mı daha profesyonelcedir?

– Efeler Ligi’nde taşıma suyla değirmen ne denli döndürülebilir?

– Yabancı oyuncuların lisanslarının maça yetiştirileceği düşünülse de, profesyonellik olumsuz koşulda B planını hazırda tutmak değil midir?

Yukarıdaki soruları anımsatırcasına Jeopark’ın tek pasörü Ceyhun Tendar’ın maç boyunca küçük sakatlıklar yaşadığını, baş antrenör Mariusz Sordy’nin üçüncü setin kritik bir anında bir molasını sırf pasörünün tedavisini yaptırmak için kullandığını da notlarımız arasına ekleyelim.

Umarız Manisa temsilcisi bu sorunları kısa sürede aşar ve ligimize renk katan Anadolu takımlarından biri olmayı sürdürür. Aksi takdirde en üst seviye ligde tutunmak pek kolay olmaz.

Klasik başlık

Ligin henüz başı ve takımlar hazır değiller. Özellikle pasörler ve smaçörler arası uyumsuzluk had safhada. Fenerbahçe’de özellikle Ulaş Kıyak’ın işi çok zor. Zira hızlı toplara vurmayı seven Wouter Ter Maat ve Kevin Klinkenberg gibi yeni nesil smaçörler, pas ideal seviyede olmadığında çok kolay hata yapabilen isimler. Sırp smaçör Konstantin Cupkovic ise yüksek kapasitesi ile bu tarz sorunlar yaşamayacak bir oyuncu olsa da diğerlerine göre daha zayıf tekniğe sahip olması, hücumda yaşayabileceği sıkıntıların sebebi olacak gibi. Ferhat Akdeniz ve Emre Batur gibi uçan orta oyuncular ise Türkiye’nin en kıdemli pasörlerinden olan Kıyak’ın elini rahatlatacak faktörler.

Fenerbahçe’nin bu sezon en önemli hedeflerinden biri de kadroda yer alan genç oyuncuları yavaş yavaş takıma monte etmek olacak. Ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz ve geçeceğimiz dönemde takımların alt yapıdan gelen oyunculara yönelmesi kaçınılmaz olacak. Veljko Basic’in bu tarz bir maçta genç oyunculara hiç yer vermemesi eleştirilebilir. Ancak bu eleştiriyi yaparken sezonun ilk resmi maçı olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Fransız çalıştırıcının takımı oturtmak ve oyuncular arası uyumu pekiştirmek için böyle bir uygulama yapması da anlaşılabilir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere pasör ve diğer oyuncular arası gözle görülür uyumsuzluk, Fransız antrenörü haklı çıkarır cinsten.

Jeopark’ta ise işler daha karışık. Takımdaki tek eksiklik, profesyonellikten kaynaklı kadro oluşumu değil elbet. Mariusz Soldy’nin çözmesi gereken sıkıntıların başında takımdaki organizasyonu oturtmak geliyor. Oyuncuların rolleri tam olarak netleşmemiş. Bu nedenle bazı toplara kim nasıl müdahale edecek belli değil. Öyle ki, servis karşılama esnasında pozisyon feyki yapmaya çalışan takımda manşeti kimin alacağı belli olmadığı için gelen servis, pozisyon feyki yapmaya çalışan oyuncuların arkasına adeta ağır çekimde düşüyor ve rakip takım bedava bir sayı kazanıyor. Takımın lokomotifi, 35 yaşına merdiven dayamış Turgay Doğan gibi görünüyor ve bu durum, hücum anlamında alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Sloven smaçör Ziga Stern, pasör Tendar başta olmak üzere takımdaki tüm oyuncular formsuz. Özetle Jeopark, sezona hiç de hazır bir görüntü vermedi ilk mücadelede. Polonyalı baş antrenörün çok çalışması gerek. Hem de bunun için zamanı yokken.

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem

kkayhan@hotmail.com


Haberi Paylaş

Comments are closed.