THY uçuşa geçemedi

Türk Hava Yolları’nın (THY) ligin en zayıf ekiplerinden olan Çanakkale Belediyesi karşısında tel tel dökülmesi, bütçesi dudak uçuklatabilecek bir seviyeye yükselme potansiyeline sahip bir takım için hiç de olumlu sinyaller vermedi. Buna karşın son derece sınırlı bir kadroya sahip olan Çanakkale Belediyesi’nin gösterdiği performans, mağlubiyete rağmen her türlü takdiri hak ediyor sevgili voleybol severler.

Kıyaslayalım
THY’nin önemli kozlarından Stephanie Enright kadroda yoktu bugünkü mücadelede. Buna rağmen Aneta Havlickova, Jelena Nikolic, Hristina Ruseva, Özge Kırdar gibi üst düzey uluslar arası tecrübeye sahip oyunculara yaz boyunca dünyanın en iyi oyuncularına karşı mücadele veren A Milli takım smaçörlerinden Şeyma Ercan ve Türkiye liginin en kıdemli orta oyuncularından İpek Ercan’ı eklediğinizde ortaya kalburüstü bir takım çıkıyor. Karşısında ise tamamı 30 yaşın altında, çoğu daha önce bulunduğu takımlarda ikinci sınıf oyuncu muamelesi görmüş tek yabancıya sahip, lige katılımı son anda gerçekleşmiş bir ekip var. Eğri oturup doğru konuşalım. Bu iki takım 100 kez oynasa, birinde bile Çanakkale’ye şans verir misiniz? O halde maç sonucunu üst satırlardaki kıyaslama ile toplarsak THY adına çıkan sonuç hüsran, Çanakkale adına ise “Galiptir bu yolda mağlup” olarak nitelendirilebilir.

THY toplama takım hüviyetinde
Takımda rotasyonun değişmez isimleri olan Nikolic 37, Kırdar ve İpek Ercan 34, Havlickova 32, Ruseva 29, bugün kadroda yer almayan Enright 28, Şeyma Ercan 25 yaşında. Özetle THY yaşlı denebilecek bir takım. Uzun bir geçmişe sahip olmadığından dolayı yakın zamanda alt yapıdan oyuncu çıkarma ihtimali de zor görünüyor. Bu durumda önümüzdeki sezon için iyi bir transfer planlaması şart gibi görünüyor Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı adına. Bu sezon yapılabilecek en önemli değerlendirme ise takımın Havlickova üzerine kurulmuş olduğu. Zira tüm bu tecrübeye rağmen takımın ritmini Çek oyuncu belirliyor. Havlickova ne kadar oynarsa THY de o kadar oynuyor. Şu durumda THY kenar yönetiminin cevabını bulması gereken en önemli soru, takımın Çek yıldız yokken nasıl oynayacağı olmalıdır.

Yaş demişken, 37 yaşındaki Nikolic’in sahada yer alması THY’nin değişik transfer politikasının bir sonucu mudur? Yoksa oyuncu yetiştiremeyişimizin bir kanıtı mıdır?

Çanakkale Belediyesi gibi hem rotasyon, hem de fizik kapasite bakımından son derece zayıf, üstüne üstlük ortadan neredeyse hiç oynamayan (14/141) bir rakibe karşı yaşanan sıkıntılar, daha üst seviye bir rakibe karşı yıkıma sebebiyet verebilir. Mesela bugünkü maçın tie-break setinde 2:8’den seti kaybetti Çanakkale ekibi. THY çok iyi oynadığı için mi? Hayır. Mesele karşı takımın kapasitesinin sınırlı olmasından kaynaklandı.

Çanakkale Belediyesi’nde onur mücadelesi veren oyuncuların takdire şayan oyunu haricinde değinilmesi gereken en önemli husus, tek yabancısı olan orta oyuncu Dominika Sobolska’nın ürettiği 6 blok sayısıydı ki, bu rakama en çok yaklaşan, Belçikalı oyuncunun yarısı kadar blok sayısı üretebildi. Özellikle dördüncü setin sonlarında file üzerinde gezen bir örümcek gibiydi Sobolska. Top nereden geçecekse orayı kapadı.

THY İstanbul’dan taşınmalı
Yoksa seyircisiz, yani tatsız tuzsuz maçlar oynamak kaderi olacak gibi görünüyor. Bugünkü maçta takımı desteklemek için getirdikleri minik voleybol severler, kendilerine bilgi verilene dek takımı desteklemek için “mavi” diye tezahürat yapıyordu. Neyse ki takımın adı söylendi de minikler THY diye seslenmeye başladı.

THY ülkenin her yerinde var olan çok büyük bir kuruluş. Merkezinin nerede olduğu önemli değil. Dolayısıyla THY’nin maçlarını İstanbul yerine voleybola değer veren bir Anadolu şehrinde oynaması, benzer örneklerden de anlaşılacağı üzere (Tokat, Artvin, Rize, Urfa, Diyarbakır, Konya vb.) bu büyük kuruluşun kısa sürede sadık bir taraftar kitlesine kavuşmasına yardımcı olacağı kanaatindeyim. Ayrıca dev bütçeye sahip THY’nin maçlarını oynamaya karar vereceği yerde yaptıracağı bir salon, hem o yöreye sportif anlamda büyük katkı sağlayacak, hem de sosyal sorumluluk anlamında çok anlamlı olacaktır. Neticede havalimanı olan her yer olabilir THY’nin maçlarını oynayacağı yer.

Centilmenlik elbette önemli
Bir Çanakkale hücumunda defanstan çıkan top, filenin diğer tarafına doğru uçarken Havlickova topu çevirmek üzere rakip takım sahasının hemen yanından geçmek istedi. Ancak o yöne doğru hafifçe yönelen Birgül Güler’i görüp topa gitmekten vazgeçti ve sayı Çanakkale’nin oldu. Çek oyuncu başhakem Erol Akbulut’a itiraz etti ancak sonuç alamadı. Bunun üzerine deneyimli pasör Kırdar gitti Akbulut’un yanına. Akbulut, Güler’in kendi sahasının içerisinde olduğunu ve bunun engelleme olamayacağını belirtti Kırdar’a. Bunun üzerine Kırdar centilmenlik vurgusu yaptı. Pozisyonda Kırdar da haklıydı, Akbulut da. Zira pozisyonda yapılmaması gereken tek şeyi, rakibinin hareketini kesen Güler yapmıştı. Güler’in yaptığında kurala aykırı bir durum yok. Ancak deneyimli smaçörün bunu alışkanlık haline getirmemesinde fayda var. Zira bugün kurala uygun olan hareket, yarın başka bir durumda ihlal niteliği kazanabilir. Şunu da belirtelim; Güler o harekete başlamasaydı da Havlickova’nın o topu kurtarma şansı yoktu.

İstatistik bu kadar mı zor?
Görüntülü Değerlendirme Sistemi zorunlu hale getirilince takımlar bu uygulamaya anında adapte oldu. Acaba set sonlarında medya mensuplarına istatistik kağıdı dağıtılması da zorunlu mu olmalı? Zira THY gibi kurumsal bir firmanın takımı, bu maçta istatistik dağıtmaktan imtina etti nedense. İlk set sonunda gelen istatistik kağıdını bir daha görmek nasip olmadı.

İkisi de hükmen mağlup mu olmalı?
Türkiye Voleybol Federasyonu’nun (TVF) resmi internet sitesinde 2018-2019 Vestel Venus Sultanlar Ligi Statüsüne baktığınızda 21. maddenin 6. bendinde; “Takımlar, 14 kişilik oyuncu kadrolarında 2 (iki) libero belirleme hakkına sahiptir.” hükmü yer alıyor. Yani bu tanıma göre 14’ten az oyuncuyla sahaya çıkan takımların sadece 1 (bir) libero belirleme hakkı oluyor. Bugünkü maçta THY 12, Çanakkale Belediyesi ise 11 kişilik kadroyla çıktı sahaya. Buna rağmen her iki takımın da iki liberosu vardı kadroda. Bu durumda;

Her iki takım da talimatlara uygun hareket etmediği için hükmen mağlup mu sayılacak?

– Sadece para cezası mı dile getirilecek?

– “Talimat böyle ama bu anlama gelmiyor. İsteyen 14 oyuncu olmasa da 2 libero belirleyebilir” mi denecek? Bu durumda 8 kişilik kadroya sahip takım da 2 libero ile çıkabilecek mi sahaya? gibi soruların ortaya çıkması gerekmez mi?

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem

kkayhan@hotmail.com


Haberi Paylaş

Comments are closed.