Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) yaklaşık 1.5 yıllık aranın ardından antrenör seminerlerine start verdi.
80’li yılların başından bu yana süregelen antrenör eğitim yönetmeliğini masaya yatırmak, güncellemek ve eksiklerini tamamlayarak baştan yaratmak amacıyla geçen yıl başından bu yana Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içinde bir dizi ’’Antrenör Çalıştay’’ı düzenleyen TVF, bu nedenle ara verdiği seminerlerin ilkini Ankara’da düzenliyor.
Konuyla ilgili TVF Genel Sekreteri Sinem Mavili, 1.5 yıldan bu yana yapılan 11 çalıştayın ardından, 19 Mart 2010’da Antrenör Eğitim Talimatı’nın yenilendiğini belirterek, ’’Uzun ve yorucu bir çalışma oldu, ama içimiz rahat. Aklımızda kalan bir soru işareti yok’’ dedi.
Çalıştayların ardından hazırlanan eğitim sisteminin ilk kez bu seminerde uygulamaya konduğunu ifade eden Mavili, ’’Antrenörlerin görev alanlarındaki yeterlilikleri ne olmalı, bir antrenör kategorisine göre neyi bilmeli, neyi uygulayabilmeli? Bu anlamda bilgi ve beceri boyutunda yeterlilikleri çıkardık. Bu yeterlilikleri verebilmek için ne tür dersler konmalı, onlar belirlendi. Artık bir içeriğimiz var ve onu uyguluyoruz’’ diye konuştu.
-’’FEDERASYON BAŞKANIMIZ ÖNEMLİ NOKTALARA PARMAK BASTI’’-
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okul Müdürü Caner Açıkada önderliğinde yapılan çalıştaylara TVF Başkanı Erol Ünal Karabıyık’ın da fiilen katıldığını ve fikirlerini belirterek, çok önemli noktalara parmak bastığını anlatan Mavili, şöyle devam etti:
“Bu Türkiye’de bir ilk ve tüm federasyonlara örnek teşkil edecek bir çalışmadır. Emeği geçen herkesi tebrik etmek gerekir. Aynı zamanda Türk antrenörlerin yurt dışında da kendi kademelerinde çalışabilmesi için denklik oluşturuldu. Herhangi bir Avrupa ülkesine gittiklerinde o ülkenin federasyonuna giderek denkliklerini yapabilecekler. İleride Avrupa Birliği’ne girmemiz halinde ise serbest dolaşımdan faydalanarak mesleklerini yurt dışında da icra etmeleri çok kolay olacak. Tabii ki her ülkenin gereklilikleri farklı, ancak bizim oluşturduğumuz sistemin Avrupa ülkelerinin sisteminden hiçbir geri kalır yanı yok. AB üyesi olmamız durumunda hiç zorluk çekilmeyecek.”
İlerleyen dönemlerde uzaktan eğitim sistemini de devreye sokacaklarını ve sadece uygulamalı dersleri yüz yüze vererek zamandan kazanmayı planladıklarını kaydeden Mavili, ’’Ayrıca derslerdeki ilk yardım bölümünü kaldırdık. Onun yerine adaylardan Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ilk yardım sertifikasını istiyoruz’’ dedi.
Beşevler’deki federasyon binasında gerçekleştirilen seminerde 1. kademede 88, 2. kademede ise 22 kursiyer eğitim görüyor.
-HANGİ KADEME HANGİ ALANDA GÖREV YAPABİLİYOR?-
TVF Antrenör Eğitim Talimatı’nda kademelere göre antrenörlerin görev alanları ise şöyle:
Birinci Kademe (Yardımcı Antrenör): Minikler kategorisinde ve voleybol spor okullarında antrenörlük, 3. lig ve deplasmanlı bölgesel ligde yardımcı antrenörlük
İkinci Kademe (Antrenör): Yıldız ve genç kategorilerinde, bölgesel lig ve 3. ligde antrenörlük, 2. ligde yardımcı antrenörlük
Üçüncü Kademe (Kıdemli Antrenör): Deplasmanlı gençler ligi ve 2. ligde antrenörlük, 1. lig ve milli takımlarda yardımcı antrenörlük
Dördüncü Kademe (Baş Antrenör): 1. ligde ve milli takımlarda antrenörlük, Eğiticilerin Eğitimi Programından geçmek şartıyla antrenör yetiştirme kurslarında eğiticilik
Beşinci Kademe (Teknik Direktör): 1. ligde antrenörlük, milli takımlarda teknik direktörlük, Eğiticilerin Eğitimi Programından geçmek şartıyla antrenör yetiştirme kurslarında eğiticilik.
Comments are closed.