Gördü ama inanmadı

Fenerbahçe Opet ile Eczacıbaşı Vitra arasında bu sezon oynanan dördüncü maçın da 5 set süreceğine ilişkin beklentiler çoktu maç öncesinde. Beklentilerin gerçekleşmesi adına en büyük katkıyı yapan Ayazağa ekibi olduysa sarı lacivertli takımın baş antrenörü Zoran Terzic’in katkısı da azımsanmayacak düzeydeydi sevgili voleybol severler.

Eksiği gidermenin yolu

9 gün önce oynanan Şampiyonlar Ligi maçında Brankica Mihajlovic’in boşluğunu elindeki en optimal çözüm olan Fatma Yıldırım ile dolduran Dünya şampiyonu apoletli Sırp çalıştırıcı, Ayazağa ekibini puan vermeden yenme şansına sahip olmuş, mağlubiyete rağmen kazandığı setlerde rakibini sahadan silmişti adeta. Hafta içi oynanan Vakıfbank maçında bu doğrusundan vazgeçen Terzic, yüksek kapasiteli rakibinin karşısına daha yüksek bir takımla çıkmak adına Jordan Thompson’ı 4 numaraya çekip Ceren Kestirengöz ile çıkmıştı. Kıl payı kazandığı setin ardından maçta varlık gösteremeyen takımdan memnun kalmış olacak ki, Sırp mentör bu maça da iyileşen Melissa Vargas ve Thompson’ı aynı anda sahaya sürerek başladı. Manşet zafiyetini Kelsey Robinson-Aylin Sarıoğlu ikilisi ile gidermeyi planlayan Terzic, rakibinin güçlü hücum kollarını da yüksek bloklarla durdurabileceğini düşünmüştü. Ancak gerek ilk kez sahaya sürülen bu formasyonun uyum sorunu, gerekse Kübalı pasör çaprazının beklenen performansı gösterememesi, bu planın daha ilk sette çökeceğinin işaretleriydi.

Sadece bu sezonun değil, tarihinin en kötü setlerinden birini oynadıktan sonra 4.sette doğruyu bulan Terzic, Thompson’ı pasör çaprazına alarak Robinson-Yıldırım ikilisini koydu köşelere. Taraftarlarına 9 gün önceki performanslardan birini izleten Sırp çalıştırıcı, seti rahat kazanarak final setine rüzgarı arkasına almış bir şekilde başladı. Ancak saha değişiminden sonra 2 numarada servis karşılamak için bekleyen -ve o ana dek önemli bir hata yapmayan- Yıldırım’ı kenara alarak Vargas’ı bir kez daha sürdü sahaya. Üst üste 2 rallide top öldüremeyen Kübalı yıldız, Terzic’in bir kez daha formasyon hatası yaptığını ispatlarcasına mevcut eksikliğin bu şekilde giderilmeyeceğini gösterdi izleyenlere ve Fenerbahçe Opet bir kez daha kaybetti. Zoran Terzic doğru formasyonla daha iyi işler yapabileceğini görmüştü, ancak buna inanmadı ve günün kaybedeni oldu.

Eczacıbaşı Vitra saç baş yoldurmaya devam ediyor

Rakip hatalı bir formasyonla sahaya çıkmış, kazanma adına tek çıkış noktası Hande Baladın’ın üzerine atılacak servisler olarak görünüyor. Buna rağmen Baladın maça iyi manşet alarak başlıyor. Sizin ise birçok seçeneğiniz var. Ama turuncu beyazlı ekip, bunların içerisinden sadece servisi arka çizgiye uzatmayı seçiyor. Her daim manşet zafiyeti yaşayabilecek Thompson’ı aramak, zaman zaman manşet alma noktasına gelen Vargas’ı görmek, arkada her alana ulaşabilecek hızlı ayaklara sahip Robinson-Sarıoğlu yerine servisi kısa bırakarak öndeki 4 numarayı oyundan düşürmek yok! Atılan toplam 89 servisin 51’i liberoya, 16’sı adeta 2.libero olarak belirlenmiş oyuncuya hedefleniyor. Yani servislerin toplamda %75.3’ü, atılmaması gereken yere atılmış.

Bütün bunların üzerine maça noktayı koyacak ikinci sette yaptığı hatalardan rakibe tam 10 sayı vermiş bir takımda işler ne derece yolunda olabilir? Son viraj dönülmüş, fark kapatılıp rakibe panik havası hakim olmaya başlamışken üst üste servisler kaçırmanın nasıl bir mazereti olabilir?

Bu nasıl transfer?

Eczacıbaşı Vitra’nın ara transferde kadrosuna kattığı Sonja Newcombe’nin bu takımda ne aradığı uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. A.B.D.’li oyuncunun Carli Lloyd- Natalia Pereira-Tijana Boskovic üçlüsünün yanında rotasyona girmesi pek mümkün görünmüyor. Ancak bugünkü maçın 4.setinde skor 4:7 iken Lloyd dışarı alınıp setin kalan bölümünü Gamze Kılıç ile oynadı Marco Aurelio Motta’nın takımı. Rotasyonda yer açılmış, Hande Baladın da manşette aksarken Newcombe’nin oyuna dahil olabileceğini düşündü bugünü maçı izleyenler. Ancak Brezilyalı baş antrenör tarafından hiç düşünülmeyen smaçör, 3.sette skor 6:22 iken oyuna dahil olduktan sonra maçın geri kalanını kenarda izlemekle yetindi. Bu durum da Eczacıbaşı Vitra’nın hatalı bir transfere imza attığını gösterdi.

Yerleşim hataları bir türlü düzelmiyor

Eczacıbaşı Vitra’nın bir diğer handikapı ise oyuncuların yaptığı yerleşim hatalarının bir türlü düzelmemesi. 2.sette Tijana Boskovic mükemmel smaç servisler kullanırken sarı lacivertlilerin manşetinden geri gelen top, havada yaklaşık 3-4 saniye uçtu. Ancak hangi oyuncunun nerede ne zaman yerleşeceği belli olmadığı için o top yere düştü ve avantaj topu rakibe hediye bir sayı oldu. (2.setin 25:23 kaybedildiği hesaba katılırsa o topun önemi daha iyi anlaşılacaktır)

Benzer bir durum 3.sette yaşanıyor. Sırp yıldızın müthiş smaç servisi Fenerbahçe sahasından karşıya doğru geliyor. Değme pasörün atamayacağı güzellikte bir pas ve karşıda blok yok. Ancak 2’den 4’e zamanında geçemeyen Hande Baladın, vurup kıracağı topa yetişemiyor! Topu oyuna sokan Eczacıbaşı Vitra bu sayıyı kazanıyor ama yapılan hata çok bariz ortaya çıkıyor.

Bir diğer yerleşim hatası ise turuncu beyazlıların manşet ya da defans beklediği anlarda ortaya çıkıyor. Çizgiye uzakta bekleyen köşe oyuncusu, rakibin auta vurduğu hücumlara defans yapmaya çalışıyor ve kolay bir sayı almak varken işini oldukça zorlaştırıyor. Zira bahse konu oyuncu, bulunduğu yerden dolayı topun dışarı gideceğini algılayamıyor.

Orta oyuncu daha hızlı olmalı

Eczacıbaşı Vitra’da sürekli olarak yeterince top almadığını eleştirdiğimiz orta oyuncular, bugünkü maçta toplam hücumun %17.9’una imza attı. Ayazağa ekibi için oldukça iyi bir gelişme olduğunu belirtmeliyiz. Ancak bu topların sayıya dönüşme yüzdesi göz önüne alındığında Yasemin Güveli için “Eh işte”, Beyza Arıcı içinse “Oldukça yetersiz” tanımını kullanmalıyız. Bunun temel sebeplerinin başında pasör-orta oyuncu uyumsuzluğu olsa da turuncu beyazlı orta oyuncuların hücumlara çok yavaş girdiği bir gerçek. Gerek Güveli gerekse Arıcı, top file önünde topla buluşan pasörlerin elinden çıktıktan sonra giriyor hücuma. Bu da karşı taraftaki orta oyuncular için bulunmaz bir nimet. Zira top ortaya gelirse blok yapmak, köşeye giderse de köşeye yetişmek çok daha kolay oluyor rakip blokörler için. Bu iki oyuncunun mükemmel manşet (excellent reception) alındığında top pasörün elinden çıkmadan hücuma sıçramış olmaları gerekiyor. Böylece ya karşıdaki orta oyuncu bloğa çıkamadan hücum gerçekleşmiş ya da rakip blokör ortada bağlanmışken köşedeki smaçöre tekli bloğa karşı hücum etme fırsatı verilmiş olacaktır. Elbette bunu uygulamak, burada yazıldığı kadar kolay değil. Ancak bu seviyede mücadele eden oyuncuların da bir farkı olması gerekir.

Görünen hata, görünmeyen hata

Bu maç özelinde Görüntülü Değerlendirme Sistemine (GDS) başvurulan pozisyonlar için fazlaca beklendiğini söyleyebiliriz. Ancak ilk sette skor 14:19 iken Fenerbahçe Opet hücumunda banttan geri dönen topun Natalia Pereira’nın koluna çarptığına karar verilmesi, göz göre gelen bir hata olarak kayda geçti. Pozisyon gerçekten çok kritikti ve bu tarz hatalı bir karar verilebilirdi. Pozisyon ancak topun banttan geri sekiş açısı göz önüne alınarak doğru yorumlanabilirdi. Bu değerlendirme devre dışı kalınca tribünlerin baskısı devreye girdi ve karar hatalı oldu.

Görünmeyen bir hata ise yine ilk sette skor 4:8 iken yaşandı. Eczacıbaşı Vitra oyuncularının bloğundan gelen top, dublaj yapan Fenerbahçe Opet’li oyuncunun elinden havaya kalktı. Pozisyon itibariyle arka alanda bulunan sarı lacivertli takım pasörü Naz Akyol, ayakları ön alan içerisinde yüksek gelen topa sıçradı ve yumrukvari bir vuruşla topu karşı sahaya yolladı. Tüm salon gibi pozisyonun heyecanına kapılan Nurper Özbar-Ramazan Çevik ikilisi de hatayı süzemedi ve gözden kaçan bir hata kayda geçti.

Voleybol dolu günler dileğiyle,

Kayhan Kösem

kkayhan@hotmail.com


Haberi Paylaş

Comments are closed.