Ayak bileğinde bulunan bağların bir veya birden fazlasının kısmi yırtılması veya gerilmeyle birlikte kopmasıdır. Sıklıkla dış bağ yırtılmaları oluşur. Genellikle düz olmayan bir yüzeye basılması sonucu ayağın yan dönmesi nedeniyle oluşur. Basit bir kas zedelenmesinden kırığa kadar uzanan geniş bir alanı kapsar.
Risk Faktörleri
– Zayıf kas yapısı,
– Futbol, basketbol, voleybol, kayak gibi ayak bileğini burkulmaya zorlayan sporlar,
– Ayak bileğinde daha önceden meydana gelen sakatlanmalar,
– Yanlış ayakkabı seçimi,
– Kötü zemin,
– Yüksek topuklu ayakkabı seçimi,
– Çukur ayak gibi yapısal ayak deformiteleri
Belirtileri
Burulma sonrası ayak bileğinde ağrı, şişme, kızarıklığı takiben birkaç gün içerisinde morarma, ayak dış yüzeyinde kopma hissi, burkulan bölgede dokununca gelişen hassasiyet, üzerine basamama başlıca belirtilerdir.
Önlem
Yapılacak spor aktivitesi öncesi ısınma, uygun ayakkabı seçimi, önemli sakatlıklar sonrası bir yıl boyunca ayak bileğini bandajlarla desteklemek yaralanmaların oluşmasını veya tekrarlanmasını önlemek amacıyla faydalı olacaktır.
Burkulma Sonrası
– Buz parçalarını naylon bir poşete koyduktan sonra bir beze sararak 20 dakikadan çok sürmemek koşuluyla günde 5-6 defa yaralanan bölgeye uygulayınız.
– Yükseltme: Şişliği ve kanamayı azaltmak amacıyla ayağınızı kalp seviyesinin üzerinde tutunuz.
– İlk 24 saatte sıcaktan mümkün olduğunca kaçınmak ve kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durmak önemlidir. Bu sürenin sonunda ağrı devam ediyor veya şiddetleniyorsa, tedaviye rağmen şişme ve çürük artıyorsa bir uzmana müracaat ediniz.
– Çok hafif sakatlıklar hariç 3 gün boyunca mümkün olduğunca dinlenin ve ağır aktivitelerden sakının.
Tanı
Ayak bileği burkulmalarının büyük bir çoğunluğu hekim muayenesi ve röntgen çekimi sonrası teşhis edilebilmekle birlikte tomografi ve MR gerektiren durumlarda gelişebilir.
Tedavi
Burkulma oluştuğunda hemen müdahale edilmesi iyileşme süresini kısaltması açısından önemlidir. Etkilenen bölge tespit edilerek hareketsiz hale getirilir. Ayak bileği atelleri ve elastik bandajlar bu amaçla kullanılabilir. Hafif burkulmalar dışındakilere alçı uygulaması gerekir. Yaralanmanın derecesine göre alçı süresi 3-6 hafta arasında değişir. Uygulanmadığı takdirde tam iyileşme gerçekleşmeyeceğinden ötürü burkulmalar tekrarlar. Kireçlenmeler meydana gelebilir. Daha ciddi vakalar ameliyat gerektirebilir.
Burkulma sonrası bileğinizi çevirmeye çalışmış ve başaramamışsanız veya içeride bir sürtünme hissi uyandıysa, en basit hareketlerden bile bir etkilenme mevcutsa, uyuşma, karıncalanma hissi varsa acilen doktora müracaat edilmelidir. Bahsedilen belirtiler kırık belirtisi olabilir.
Enver GÖÇENER
info@voleybolunsesi.com
Kaynak :
Op.Dr.Erhan YANLAR (Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı)
Yunus Emre Hastanesi Yayınları
Comments are closed.