Anadolu’da Voleybol

Yazımda Anadolu Voleybolu ve sorunlarından biraz bahsetmek istiyorum. Milli takımlarda ve birinci lig takımlarının çoğunda oynayan voleybolcuların büyük bir kısmı ilk Anadolu takımlarında voleybola başlamış sporculardan oluşmaktadır. Bizler, Anadolu Voleybol kulüplerinde emek veren antrenörler olarak büyük sıkıntılar çekmekteyiz. Size en son örnek olarak şunu vermek istiyorum. Ankara’da yapılan son seminer 5 yıldızlı bir otelde yapıldı. Otelde konaklama ve yemek ücretleri bizim için çok fazlaydı mecburen bir devlet kuruluşu misafirhanesinde kaldık ama diğer katılımcıların büyük bir çoğunluğu otelde konakladılar. Çünkü onlar kulüplerinden ödenek alabiliyorlardı. Onlara şu soruyu sormak isterim. Şu ana kadar sıfırdan kaç voleybolcu yetiştiripte milli takıma vermişlerdir. Bu sayı çok azdır ama bizler ekonomik sıkıntı içinde özveriyle çalışarak birçok olanaksızlıklara rağmen üretmeye çalışıyoruz ama yeterince destek görmüyoruz. Bizler kulüplerimizin başkanı, yöneticisi, antrenörü, malzemecisi yani her şeyiyiz. Yinede bu şartlar altında TÜRK VOLEYBOL MİLLİ TAKIMINA OYUNCU VERMİŞİZDİR. BU SPORCULAR NASIL YETİŞMİŞTİR?  HANGİ ŞARTLARDA YETİŞMİŞTİR? Ben Eskişehir DSİ Bentspor voleybol takımı antrenörlüğünde 33 yıldır hizmet vermekteyim. Kulübümüzde MİLLİ Takımlara 25 voleybolcu verdik. Bunlardan birkaçını sayarsam NESLIHAN DEMIR DARNEL, ERKAN TOĞAN, ŞEVKİ PEHLİVANOĞLU, MERYEM BOZ ve onlarcası. Küçük bir spor salonumuz var ama içi çok sıcak, sevecen bir okul, bir aile ortamı gibi. Yüzlerce cıvıl cıvıl kız ve erkek burada voleybol oynamaktadırlar. Bu sayıdaki voleybolcuyu üç antrenör olarak büyük bir özveriyle çalıştırmaktayız. Bir tek isteğimiz var o da onurlandırılmak.

Biz Anadolu voleybol antrenörleri olarak olanak sağlandığında neler yapabileceğimizi anlatmaya çalıştım. Size biraz kendimden bahsedeyim. Ben şanslı antrenörlerdenim. Hüsnü Can başkanlığında 2000 yılında Yıldız Kız Voleybol Milli Takım yardımcı antrenörü oldum. Baş antrenörümüz Gökhan Edman hocamızdı. Kendisini saygı ile anıyorum. 2002 yılında Mehmet Bedestenlioğlu, 2003 yılından 2006 yılları arasında da Adnan Kıstak hocalarımızla Genç Bayan Voleybol Milli Takımında antrenörlük yaptım. Banu Can hocamızla da bu dönemde çalıştım. Bende emekleri çoktur. 2009 yılında da 2011 yılına hazırlık yapan Yıldız Kız Voleybol Milli Takım kampında Mehmet Bedestenlioğlu ile çalıştım.

Bizler voleybolun daha tabana inebilmesi için Mini Voleybol müsabakalarının daha da yaygınlaştırılmasını öneriyoruz. Şu anda birkaç büyük ilimizde mini voleybol oynanmaktadır. Bizler Anadolu kulüpleri ve antrenörleri olarak birçok ülkede uygulanan Futbolda da benzeri uygulaması bulunan, VOLEYBOLA İLK LISANSI ÇIKAN VE İLK O SPORCUYU YETİŞTİREN KULÜP VE ANTRENÖRLERE TRANSFER BEDELİNİN BELLİ BİR YÜZDESİNİN KULÜP VE ANTRENÖRLERE ÖDENMESİ BİZLERİ DAHA ÇOK ÜST SEVİYEDE OYUNCU YETİŞTİRMEYE YÖNELTECEKTİR. Bu bizleri teşvik edecektir. Çünkü bizler kulüplerimizden ücret almamakta daha çok kendimizden maddi fedakârlık yapmaktayız. Ailelerimiz ve çocuklarımızdan fedakârlık yapmaktayız. Bunların mutlaka bir karşılığı olmalıdır diye düşünüyorum. Her emeğin bir karşılığı olmalıdır. Sporcular yetişiyor daha sonra kendini yetiştiren kulüp ve antrenörünü ne yazık ki unutuyorlar.

Saygılarımla.

Kazım TOKAT
Eskişehir DSİ Bentspor Voleybol Baş Antrenörü


Haberi Paylaş

Comments are closed.