Antrenman planlaması performansı etkileyen antrenman faktörlerini geliştirip idame ettirmenin en iyi yoludur.
Antrenör verimli antrenmanları idare edebilecek bilgiye sahip olmalıdır.
Bu bölümün tamamlanmasıyla okuyucular şunları çok daha iyi anlayacaklardır:
• Antrenman şeklini ve içeriğinin etkileyen faktörler
• Antrenörün görevleri ve içerdiği genel prensipler
• Antrenmanın hedeflerini görevlerini belirlemenin anlamı
• Antrenmanın yapısı
Bir Antrenmanın İçeriğini ve Şeklini Etkileyen Faktörler
Bir antrenmanın içeriği ve sporcuya uygulanacak antrenman yükü aşağıdaki parametreler tarafından etkilenir:
1. Aktiviteye katılanların gelişim profili.
Antrenör olarak siz, yeni başlayanları mı, gençleri mi, büyükleri mi, üst düzey oyuncuları mı çalıştırıyorsunuz? Gelişmekte olan genç insanlara mı, yetişkinlere mi antrenörlük yapıyorsunuz?
2. Sporcunun tecrübesi
O tarihe kadar sporcu ne kadar antrenmana girmiş? Katıldığı yarışmaların sayısı ve seviyesi nedir? Yedek oyuncumu yoksa ilk altı oyuncusu mu?
3. Sporcunun antrenmanlarının o anki durumu
Antrenör performansı etkileyen antrenman faktörlerini, yani performans için gerekli fiziki nicelikler, beceri verimliliği, taktik kapasiteler ve kabiliyetler, kişisel ve ahlaklı nicelikler, taktik zeka ve bütün bunların ötesinde en üst performans seviyesini elde edebilmek için bunları koordine edebilme gibi etkenleri geliştirip idame ettirmeyi hedeflemelidir. Sizin sporcularınız bu sürekliliğin neresinde?
4. Şimdi ki periyod, aşama, makrosaykıl ve mikrosaykıl
Sizin yıllık antrenman ve maç planınıza göre hangi ayın/ haftanın içindesiniz? Sizin maç periyodunuzun uzunluğu ve maçların tipi ve sıklığı ne? Yıl içindede ulaşmanız gereken bir zirve var mı, yoksa maçlar birkaç aya dağılımış ve bunların sonunda mı sıralama belirleniyor?
5. En yakın hedef
Antrenmanın amacı öğrenme, gelişme, idame etme yada kontrol mu? Bir dönem içinde birkaç farklı antrenman göreviniz mi var?
Psikolojik bakış açısından, antrenör her zaman yüksek bir başarı yüzdesini (%70) garanti ederken sporcuya bir dizi teşviğin telkin edilmesini sağlamalıdır; böylece öğrenme işleminin devreye girmesine yardımcı olur (Brunelle, 1980).
Eğer görev kazanılacak bir şeyse, antrenör sporcunun motor ve kavrama bakış açısından takım çalışmalarında aktif şekilde yer almasını sağlamalıdır (Brunelle, 1980). Dahada ötesi, uygun bir geri kazanım periyodu ile birlikte artan bir tekrar hacmi gerekmektedir.
Gelişme hızına göre, antrenör çok hızlı ilerlemek isteyen sporcuyu yavaşlatmalı veya sınırlamalıdır. Prensibimiz, görevin zorluğunu ve kompleksliğini programlı ve gelişen bir şekilde arttırmaktır.
Hedefler, Görevler ve Metodlar
Her antrenman küçük bir yap-boz gibidir. Bütün haline gelmiş bir resim elde edebilmek için, yani mikrosaykıl, bir parça, bir sonrakine hazırlanmak için bir önceki parçaya eklenir. Antrenman, kendi içinde tek ve içine kapalı ancak bir başka parçanın oyunu ile yakından ilgili bir oyun sahnesi olarak da tanımlanabilir.
Enver GÖÇENER
info@voleybolunsesi.com
(Devam edecek…)
Comments are closed.