Aşil tendonu alt baldır kaslarını (calf) topuğa bağlayan bir bant dokusudur. Aşil tendonu vücudumuzun en kalın tendonudur, bu tendonda en sık karşılaşılan sorunlar tendinit ve yırtıklardır. Özellikle sporcularda karşılaşabilen aşil tendon kopmaları sporcu sakatlıkları içerisinde en ciddi olanlarındandır.
Aşil tendiniti kendisini tendonda ağrı, şişlik ile belli eder. Bu şikâyetler sporcu koşuya başladıktan kısa bir süre sonra gösterir ve giderek artar. Parmak ucu yükselmelerde tendonda ciddi bir gerginlikle beraber ağrıda olabilir. Ayak bileği hareketleri ileri durumlarda kısıtlanabilir. Tendon kopmalarında ise kişi ciddi bir patlama sesi duyar, tendonuna taş atılmış gibi hisseder.
Aşağıdaki olaylardan herhangi biri aşil tendinit atağını tetikleyebilir:
Koşma hızınızda veya kat ettiğiniz uzaklıkta ani artış,
Rutin çalışmanıza, tepe koşularının veya merdiven çıkmanın eklenmesi,
Dinlenmeyi takiben çok hızlı harekete geçme,
Bir sürat yarışının finalinde olduğu gibi, ayağa ekstra bir efor yükleyerek, baldır adalesinin ani veya sert kasılmasına neden olan travma,
Baldır adalesinde doğal esnekliğin olmayışından dolayı, kasın, gereğinden fazla kullanılması sonucunda, oluşan tablolar.
Aşil tendinitinin en çok rastlanan semptomları:
Egzersiz ve koşmadan sonra, orta derecede, gittikçe kötüleşen ağrı,
Bacağınızda dikkate değer duyu kaybı,
Koşmadan birkaç saat sonra, tendon boyunca bazen şiddetli, yaygın veya lokalize ağrı
Aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı yerin, 1-2 cm. üzerindeki noktada, sabah hassasiyeti,
Kasın kullanılmasıyla tendon ısınırken, genel olarak sertliğin azalması,
Bazı şişmeler.
Tedavi
Bir hafta süresince egzersiz ve koşmayı tamamen kesme anlamında, tam bir istirahat veya egzersizleri yüzme gibi, aşil tendonunu germeyen, basit egzersizlere çevirme,
Topuk desteği veya tabanlık gibi kası desteklemeye yardım eden ve tendon üzerindeki gerginliği hafifleten medikal malzemeler,
Tendon hareketini kısıtlayan özel olarak tasarlanmış bir bandaj,
Germe, masaj, ultrason ve ayağın ön kısmındaki zayıf kas grubunu ve yükselen ayak fleksörlerini (fleksör kaslarını) uzatmak için uygun egzersizler.
Cerrahi, çoğunlukla en son başvurulacak seçimdir. Eğer tendon ve onu örten kılıfın arasında sürtünme varsa; tabaka kalınlaşarak, fibröz dokuyu oluşturur. Fibröz dokuyu çıkarmak ve herhangi bir yırtık varsa yırtığı tamir etmek, en iyi tedavi seçeneği olabilir. İyileşme yavaştır; geçici alçı uygulanabilir ve kas zayıflamasından kaçınmak için rehabilitasyon programı gerekebilir.
Alınması Geren Tedbirler
Koşu ayakkabılarınızı dikkatli bir şekilde seçin. Ayakkabılar, topuğunuzu vurmayacak bir şekilde, yeterli destek görevini sağlamalıdırlar. Topuk kemiğinizi hafif bir pozisyon değişikliği ile düzene koyan, tavsiye edilen, bir medikal malzeme kullanmak da yardımcı olabilir. Belki en iyi tedbir; sınırlarınızı bilmek ve egzersiz yaparken hassas bir program takip etmektir.
Koşmadan önce, tendonun yeniden yavaş yavaş ısınması için, yürüyün ve gerin. Birkaç dakikanızı ısınma için harcamak, yırtılmış aşil tendonunu iyileştirmek için, aylar harcamaktan daha iyidir. (evladır)
Baldır kaslarınızı germeye ve kuvvetlendirmeye odaklanın.
Koşma mesafenizi ve hızınızı yavaş yavaş arttırın .Artışlar % 10 dan fazla olmamalıdır.
Tepe koşuları ve benzeri gibi yorucu, tabana kuvvet, yarışmalardan kaçının.
Dr.Ateş ŞENDİL
Comments are closed.