“Bu ligde çalışmak büyük bir şans”

Sezonun sürpriz takımlarından Maliye Milli Piyango’nun Makedon antrenörü Joshko Milenkoski ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bu sezon Erkekler Ligi’nde oynadıkları 22 maçta 16 galibiyet elde ederek normal sezonu 4. sırada tamamlayan Başkent ekibinin başarısındaki sırrı Joshko Milenkoski’ye sorduk.

İşte Joshko Milenkoski’nin sorularımıza verdiği samimi yanıtları…

– Kendinizi tanıtabilir misiniz?
1960 Makedonya doğumluyum. 1999  Beden Eğitimi ve Spor Bölümü-Doktora, 1995  Beden Eğitimi ve Spor Bölümü-Yüksek Lisans, Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi, Üsküp, Makedonya
1984  Benden Eğitimi ve Spor Fakültesi-Lisans, Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi’ni tamamladım.

Profesyonel görev hayatıma Methodius Üniversitesi’nde Benden Eğitimi ve Spor Fakültesi’nde profesör olarak Voleybol Eğitmenliği yapmak üzere başladım.  Voleybol üzerine 3 kitabım, beden eğitimi ve spor alanında ise 70 yayınım bulunmakta.

Antrenörlük kariyerime Makedonya’da Rabotnicki Fersped voleybol takımında başladım. 17 kez ulusal şampiyonluk, 13 kez ulusal kupa kazandık. Ayrıca Avrupa Kupalarında da başarılar elde ettik. 2011 yılında ise Tunus CSS – Sfax takımı ile Sudi Arabistan’daki Arap Şampiyonlar Ligi Finali’nde 2.lik elde ettim.

1992 -1997 yılları arasında  Makedonya Milli Takımı yardımcı antrenörü, 1997 – 2008 yılları arasında ise baş antrenör olarak görev yaptım. 15 yıldır Avrupa ulusal voleybol takımlarına karşı Seri A’daki 100’ün üzerinde müsabakaya katıldım.

– Türkiye’ye geliş hikayenizi anlatabilir misiniz?
Benim Türkiye’ye gelişimde etken olan anahtar kişi Serdar Uslu oldu. Benimle bağlantı kurdu, ancak o dönemde kulüp değiştirmek konusunda kararsızdım çünkü Tunus’ta kalmayı düşünüyordum. Bir kaç görüşmeden sonra, tekliflerini kabul ettim ve Türkiye’ye geldim. Sezona başladıktan sonra yanlış karar vermediğimden emin oldum ve umarım kulübümüzün beklentilerini karşılarız.

– Türkiye’ye adapte olmak sizin için kolay oldu mu?
Buraya adapte olmakta hiç problem yaşamadım çünkü buradaki yaşam tarzı Makedonya ile benzer. Ama önemli olan insanların beni burada nasıl kabul ettikleri. Türkiye’deki bu sezondan sonra oldukça mutluyum, burada pek çok arkadaş edindim ve herkesle iletişimim iyi.

– Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bilirsiniz, profesyonel sporda çok fazla serbest zamana sahip olamıyorsunuz. Sıklıkla günde çift antrenman yapıyoruz. Ayrıca, Ankara büyük bir şehir olduğu için zamanımın büyük bir çoğunluğu antrenmana gidiş gelişlerle ulaşımda geçiyor. Bu yüzden günde yaklaşık 5-6 saatimiz kalıyor. Günün sonunda kalan kısa zamanımızda gezi için Anıtkabir, Ata Kule…, yemek ve eğlence için Bahçeli’deki Marco Paşa, alışveriş için ise Anka Mall ve Cepa gibi yerlere gidiyoruz.

– Sezon hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Bizim takım için önemli bir sezondu. CEV kupasına 8 takım arasından 4. olarak katılmak play oflarda bizim hırsımızın bir göstergesiydi. Aynı zamanda şunu da söylemeliyim ki Fenerbahçe, Arkas, Halk Bankası gibi takımlara karşı oynamak ve kazanmak hem heyecan hem de gurur verici bir tablo.

– Türkiye ligleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Avrupa’nın en güçlü liglerinden biri. Dünyanın en iyi oyuncularından bazıları burada oynuyor. Bu ligdeki takımlardan biri (Arkas) Avrupa Şampiyonlar Liginde 4’lü finale kaldı. Öyleyse, her oyuncu için, özellikle her antrenör için bu ligde çalışmak büyük bir şans.

– Teknik heyeti düşünürsek?
Ben teknik heyetten (ekipten) çok memnunum. Hepsi profesyonelce ve kulüplerine karşı harika bir sevgi ile çalışıyorlar. Herkes bunun doğru yer olduğunu biliyor. Oyuncularla mükemmel ilişkileri var. Diğer taraftan; oyuncuların teknik ekibin işlerine güveni var ve bu kulüp için harika bir atmosfer.

– Başarının sırrı nedir?
Sırrı yok. Hepsinden önce oyuncuların iyi seçimi. Bazı deneyimli ve kaliteli oyuncular. Biz takımımızda Türk voleybolunun efsaneleri  Gökhan Öner ve Barış Hamaz’a sahibiz. Ayrıca bütün sezon yüksek seviyede oynayan Şevki Pehlivanoğlu, Murat Aslan ve libero Mehmet Özbek. En önemlisi yabancı oyuncuların seçimi. Pasör ve pasör çaprazı olarak Nikola Gorgiev ve Ondrey Boula pozisyonlarında çok iyiler.  Aynı zamanda antrenmanlarımıza kalite katan genç ve yetenekli oyunculara da sahibiz. Çalışmalara gelirsek; bu sezon şimdiye kadar 230 antrenman yaptık buna ek olarak 52 resmi maç ve hazırlık maçı yaptık (42’sini kazandık ve 10 tanesini kaybettik) ve yaklaşık 560 saat çalıştık. Oyuncularımız profesyonel ve bütün sezon yüksek motivasyon ile çalıştılar.

– Gelecek hafta oynanacak play off maçları için hedefleriniz neler?
Sezonun bu normal bölümünden sonra birkaç gün dinlenme aralığımız var ve bundan sonra play off hazırlıklarına başlayacağız. İyi bir formda olduğumuzu düşünüyorum. Play off’a hazır olmak için bazı hazırlık maçları da yapıyoruz. Çeyrek finale kalırsak harika olur fakat eminim bu çok zor olacak çünkü Halkbank ve Galatasaray gibi güçlü takımlara karşı oynayacağız. Grubumuzda bu takımlar favori. Galatasaray’a karşı olan ilk maç çok önemli çünkü iyi bir sonuç alırsak, diğer sonucu almak kolaylaşacak.

– Türkiye ile ilgili düşünceleriniz ve gelecek yıl için planlarınız neler?
Türkiye’yi çok seviyorum, gelecek sezonda burada kalmayı isterim. Ama hepsinden önce takımım Maliye Milli Piyango’daki insanların bu konu ile ilgili ne düşündüğünü görmem gerek. Eğer, iyi takım kurmak ve Türkiye liginde, özellikle Avrupa kupasında iyi sonuç alma gibi bir hırsları varsa gelecek sezon için görüşmelere başlayabiliriz.

JOSHKO MILENKOSKI KİMDİR?

11.09.1960 Makedonya doğumlu.
1999  Beden Eğitimi ve Spor Bölümü-Doktora
1995  Beden Eğitimi ve Spor Bölümü-Yüksek Lisans, Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi, Üsküp, Makedonya
1984  Benden Eğitimi ve Spor Fakültesi-Lisans, Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi, Üsküp, Makedonya

PROFESYONEL GÖREV HAYATI

Benden Eğitimi ve Spor Fakültesi’nde profesör olarak Voleybol Eğitmenliği yapmak, Ss. Cyril and Methodius Üniversitesi, Üsküp, Makedonya
Beden Eğitimi ve Spor Bölümü tarafından organize edilen uluslararası projede katılımcı olmak
Makedonya, Sırbistan, Montenegro, Bulgaristan, Bosna ve Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen uluslararası Beden Eğitimi ve Spor kongre ve sempozyumlarında sunum yapmak.

Beden eğitimi ve spor alanında 70 yayın
Voleybol üzerine 3 kitap
Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan, Bosna Hersek’te pek çok kitap için eleştirmenlik
Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek’te yüksek lisans ve doktora jüriliği
Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan ve Bosna-Hersek’te profesör atamalarında jürilik
Sportski logos (Mostar, Bosna-Hersek), Facta Universitatis  (Nis, Sırbistan) dergilerinde hakemlik
Makedonya Olimpik Komite üyeliği
Makedonya, Anti Doping Komitesi üyeliği

ANTRENÖRLÜK KARİYERİ
Ulusal Şampiyonluk – Rabotnicki Fersped voleybol takımında 17 kez – Üsküp, Makedonya
Ulusal Kupa Galibi – Rabotnicki Fersped voleybol takımında 13 kez – Üsküp, Makedonya
2007 – Rabotnicki Fersped voleybol takımı ile Modena, İtalya’da Dörtlü Final Kupası
2008 – Budvanska Rivijera (Karadağ) takımı ile Roma, İtalya’da 3. Lük
2011 – CSS – Sfax – (Tunus) takımı ile  Ryad, Sudi Arabistan’daki Arap Şampiyonlar Ligi Finali’nde 2.lik

İŞ DENEYİMİ
2011-  Maliye Milli Piyango – Türkiye (Baş antrenör)
2010-2011 Club Sportif Sfaxien (CSS) – Tunus (Baş antrenör)
2008-2010 Rabotnicki Fersped – Makedonya (Baş antrenör)
2007-2008 Budvanska rivijera – Karadağ (Baş antrenör)
1994-2007 Rabotnicki Fersped – Makedonya

ULUSAL TAKIM
1992 -1997 Makedonya Milli Takımı yardımcı antrenörü
1997 – 2008 Makedonya Milli Takımı baş antrenörü
15 yıldır Avrupa ulusal voleybol takımlarına karşı Seri A’daki 100’ün üzerinde müsabakaya katılım

KİŞİSEL ÖDÜLLER
Makedonya Voleybol Federasyonu tarafından 8 defa Makedonya’nın en iyi antrenörü ödülü (1995, 1996, 1998, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007)
Makedonya Spor Federasyonu tarafından 3 defa Makedonya’nın en iyi antrenörü ödülü (2001, 2002, 2007)
TV Sitel tarafından 8 defa Makedonya’nın en iyi antrenörü ödülü (2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009)
Üsküp’de Sports Union tarafından 3 defa Üsküp’ün en iyi antrenörü ödülü (2001, 2002, 2007)
“13 Noemvri” Ödülü (Üsküp-2001)

 


Haberi Paylaş

Comments are closed.