Eski Uluslararası Hakemlerimizden Rıza Orhan vefat etti

Eski Uluslararası Hakemlerimizden Tuncer Orhan’ın kardeşi eski Uluslararası Hakemlerimizden Rıza Orhan’ın vefat haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Merhumun cenazesi 25 Eylül pazar günü öğlen namazına müteakip Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecektir.

Merhuma Allah’tan rahmet başta Tuncer Orhan olmak üzere kederli ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz.

Rıza Orhan Kimdir?

1934 yılında Kayseri’de doğdu. İlkokulu Ankara Ulus İlkokulunda, orta ve liseyi de Ankara Ticaret Lisesinde okudu. Üniversite tahsili yapmadı.
26 Ağustos 1961 Gülşen Üner’le evlendi. Mehmet ve Ali isminde iki oğlu ve 3 torunu oldu.
Voleybola 16 yaşında, Ankara’da, Uluçınar Gençlik ve Spor Kulübünde başladı. Burada bir yıl kaldıktan sonra, adı Kale İstatistikspor olarak değişen İstatistik Spor’a geçti. Askerliğini Konya’da yaptı. Konya Karagücü takımını çalıştırdı, Konya Şampiyonu olup Federasyon Kupası maçlarına katıldılar.
Askerlik dönüşü Devlet Demir Yollarında göreve başladı. Demirspor takımında 8 yıl oynadı. Takım arkadaşları arasında kardeşi, uluslararası hakem Tuncer Orhan, milli voleybolcu ve Erkek Milli Takım Antrenörü Ender Kurt, Türk voleybolunun saygın ismi Cengiz Göllü ile Federasyon Eski Başkanlarından Haluk Aykulu vardı.
1961 yılında o zamanın İl Temsilcisi Orhan Cürdaneli ile İbrahim Selet’in ısrarıyla hakem olmaya karar verdi. Kursa katıldı. 1962 yılında da aday hakem olarak hakemliğe başladı. Kurs bitiminde hem voleybol oynadı, hem de II., III. kümelerde maç idare ediyordu. Hakem hocası rahmetli İbrahim Selet’tir.
Hakemlikteki yükselişi çabuk oldu. 1965’te ulusal (milli) hakem oldu. 1967 senesinde İstanbul’da uluslararası hakem kursuna katıldı. 1968 senesinde uluslararası hakem olarak görev aldı. Bu titri aldığında Türkiye’de 8 uluslararası hakem vardı ve Rıza Orhan dokuzuncuydu.
Milli olduğu 1965 yılından itibaren Zonguldak, Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Erzincan, Isparta, Çorum, Hatay, Bolu ile Türkiye’de ilk kez ilçe bazında Develi’de (Kayseri) ve 1982’de de Ankara’da hakem kursları açtı.
1968 yılında Bulgaristan Varna’da Kore, ABD, Japonya, Rusya, Romanya ve Bulgaristan bayan voleybol takımlarının yer aldığı uluslararası turnuvaya Türkiye’den hakem olarak katıldı. Bu turnuvada yaptığı görevlerden sonra 1968 yılında uluslararası hakem lisansı ve kokartını aldı. Türkiye’den Dünya Şampiyonasına giden ilk Türk hakem olma onurunu yaşadı.
22 yıllık faal hakemlik hayatı sonunda, Naci Bayamlıoğlu Başkanlığı döneminde 1982 ve 1983 yıllarında, iki dönem MHK Başkanlığı görevini yürüttü. 1984 yılında hakemlik ve MHK başkanlığından ayrıldı. Bu arada, Türkiye’de hakemliği bıraktıktan sonra da Avrupa’da maç yönetmeye davet edildi.

Haberi Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir