Voleybol Federasyonu Fenerbahçe Voleybol Şube Sorumlusu Hakan Dinçay’ın yaptığı “Federasyonun maç takviminde yaptığı değişiklikleri protesto etmek için sahaya Yıldız Takımla çıkacaklarına” ilişkin açıklamaları üzerine bir duyuru yayımladı.
Duyuru şöyle;
TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU BAŞKANLIĞINDAN
Türkiye Voleybol Federasyonunun, Voleybol Camiası ile basın üzerinden diyalog kurmaya açık olmadığı, bu tutumun; medya üzerinden mesajlaşmayı bir nevi Kulüp – Federasyon iletişim kültürü hâline getiren kulüplerimizi, idarecilerimizi ve Federasyonumuzu yıprattığı, ancak çok daha önemlisi, voleybolun imajını zedelediği malûmdur.
Bununla birlikte, 2011-2012 Sezonunun ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Yöneticisi Sayın Hakan DİNÇAY’ın basın üzerinden; gerek sona eren sezon, gerekse 11 Mayıs 2012 Cuma akşamı oynanan ve 3-0 Galatasaray’ın galibiyetiyle biten Türkiye Kupası maçından önce verdiği beyanatlarda; “Federasyonun maç takviminde yaptığı değişiklikleri protesto etmek için sahaya Yıldız Takımla çıkacaklarına” ilişkin ifadeleri nedeniyle aşağıdaki açıklamayı yapma zorunluluğu duyulmuştur.
Sayın DİNÇAY’ın beyanatlarının aksine, gerçekler, aşağıda madde madde belirtildiği şekildedir.
1. 10 Nisan 2012 Salı günü Ankara’da Eczacıbaşı Vitra Bayan Voleybol Takımının, 25 Nisan 2012 Çarşamba günü Çanakkale’de Fenerbahçe Grundig Erkek Voleybol Takımının Türkiye Şampiyonu olmasıyla neticelenen 2011-2012 Aroma Deplasmanlı Birinci Liglerinin statüsü, Türkiye Voleybol Federasyonunun tüm Birinci Lig Kulüpleriyle Başkent Voleybol Kampüsünde yaptığı 13 Haziran 2011 tarihli toplantıda müştereken alınmış karar doğrultusunda belirlenmiştir (Tıklayınız Ek-1 Ek-2).
Söz konusu toplantıda; A Bayan Milli Takımımızın katılacağı Avrupa Kıtası Olimpiyat Elemesi nedeniyle hem Lig ve Kupa takviminin çok sıkışacağı, hem de Kıta Elemesinde ev sahibi olarak mücadele edecek Filenin Sultanları için yeterli hazırlık süresine ihtiyaç olduğu TVF Başkanı tarafından Kulüp temsilcilerine izah edilmiş, zaman kazanmak için, Lig Şampiyonluğunun normal lig etabının sonunda veya Olimpik usulde (Olimpik Kıta Elemelerinde olduğu gibi 8 takımın dörderli 2 gruba ayrılarak kendi aralarında tek devreli yaptıkları maçlar sonucunda grup 1 ve 2’ncilerinin çapraz eşleşip tek devreli Yarı Final ve tek Final maçı yaptıkları sistem) hâlinde oynanacak play-off sistemi ile belirlenebileceği ifade edilmiştir.
Fenerbahçe Spor Kulübünün Sayın Hakan DİNÇAY ve Sayın Mehmet Ali AYDINLAR tarafından temsil edildiği bu toplantıda, tüm kulüpler “8 Takımlı Olimpik Usul” ile oynanacak play-off sisteminde mutabık kalmışlardır.
Bu aşamada, bazı kulüplerimizden, “yalnızca Final Müsabakasının” Olimpik Usul’de olduğu gibi kazanılmış tek maç üzerinden değil, kazanılmış 2 maç üzerinden oynanıp oynanamayacağı sorusu gelmiş, bu soru TVF Başkanı tarafından toplantıya katılan kulüplerin onayına sunulmuş, tüm katılımcıların benimsemesi üzerine yalnızca Final Müsabakasının kazanılmış 2 müsabaka üzerinden oynanması yönünde tüm kulüplerin mutabakatı alınmıştır.
Söz konusu toplantının hiçbir aşamasında, başta Sayın Hakan DİNÇAY olmak üzere hiçbir temsilci, final müsabakası dışında bir müsabaka için “kazanılmış tek maç haksızlık olur” gibi bir itirazda bulunmamıştır.
Aynı toplantıda, Kulüplerimizin; Lig Şampiyonunun belirleneceği Final maçının statüsüne (kazanılmış tek maç mı – iki maç mı) ilişkin, birlikte belirlenen alternatifleri kendi yapıları içinde tüm idari yetkilileri ve teknik ekipleriyle değerlendirerek 30 Haziran 2011 tarihine kadar yazıyla belirtebilecekleri kararı da yer aldığı, Federasyon ayrıca 16.06.2011 tarihli yazıyla da bu alternatifleri tüm kulüplere sorduğu hâlde (Tıklayınız), Fenerbahçe Spor Kulübünden TVF’ye bu hususta hiçbir yazı gönderilmemiştir.
2. Buna rağmen Sayın DİNÇAY, Fenerbahçe Universal Bayan Voleybol Takımının 7 Nisan 2012 Cumartesi günü Vakıfbank’a yenilip Final şansını kaybettiği andan itibaren, uygulanan statüye başından beri karşıymışçasına; “22 maçta tek mağlubiyeti olmayan bir takımın tek mağlubiyetle şampiyonluğu kaybetmesi haksızlıktır.” kabilinden beyanatlar vermiş, Yarı Finalin kazanılmış tek maç üzerinden oynanmasının kararını Federasyon tek taraflı almış gibi her mecrada eleştirmiştir.
Oysa aynı statüyle 25 Nisan 2012 Çarşamba günü Çanakkale’de, normal lig etabını 57,8 puanla 1. sırada bitiren Halkbank yerine lig etabını 53,9 puanla bitiren Fenerbahçe Grundig Erkek Voleybol Takımının Şampiyonluğu, nasıl ki 13 Haziran 2011 günlü toplantıda oy birliğiyle alınan kararın sonucuysa, 10 Nisan 2012 Salı günü Ankara’da Eczacıbaşı Vitra Bayan Voleybol Takımının Lig Şampiyonluğu da yine Sayın DİNÇAY ve Sayın AYDINLAR’ın da katılımlarıyla yapılan toplantıda alınan kararın bir sonucudur.
3. Sayın DİNÇAY’ın 10 Nisan Salı gününden itibaren, Fenerbahçe Universal Bayan Voleybol Takımının Lig Şampiyonluğu yarışından kopması ile başlattığı bu haksız eleştiri süreci, yine aynı tarihte bu defa Türkiye Kupası takvimine yönelmiş, Sayın DİNÇAY, Fenerbahçe Spor Kulübünde yer alan yabancı uyruklu oyuncuların kendi milli takımlarına dönme zorunluluklarının Federasyon tarafından dikkate alınmadığını vurgulayarak basın üzerinden Türkiye Voleybol Federasyonu aleyhine beyanatlar vermeye devam etmiştir.
4. Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Kupasına katılan kulüplere gönderdiği 12 Mart 2012 tarih ve 1361 sayılı yazısında, A Bayan Milli Takımımızın 1-6 Mayıs 2012 tarihleri arasında oynayacağı 2012 Olimpiyatları Avrupa Kıtası Elemesine dikkat çekerek; Türkiye Kupası Bayanlar Dörtlü Finalinin ancak bu turnuvanın ardından, 12-13 Mayıs tarihlerinde oynanabileceğini belirtmiştir (Tıklayınız). Bu tarih, Türkiye Kupası Final müsabakaları takviminin ilan edildiği 8 Mayıs 2012 tarih ve 2141 sayılı yazı kulüplere gönderilinceye kadar ilan edilen ilk ve son tarihtir (Tıklayınız).
5. Fenerbahçe Spor Kulübü bu yazımıza 17 Mart 2012 tarih ve 267 sayılı yazısında verdiği cevapta; Teledünya Bayanlar Türkiye Kupası Dörtlü Finallerinin 2-3 Nisan tarihlerinde oynanmasının uygun olduğunu belirtmiştir (Tıklayınız).
“Federasyondan bir yetkili Türkiye Kupası Finalini 20 Mart’ta oynayalım.” diyor, bu kadar samimiyetsiz teklif yapılır mı?” beyanatıyla Federasyonu samimiyetsizlikle suçlayan Sayın DİNÇAY’ın, 24 Mart’ta başlayacak Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri için 19-20 Mart’ta Türkiye Kupası maçının oynanması teklifine gösterdiği hassasiyete saygı duymakla birlikte, Sayın DİNÇAY’ın, CEV Kupası Finali oynayacak rakiplerinin Türkiye Kupası maçının 2 Nisan’da, yani kafilenin İtalya’dan Türkiye’ye döndüğü akşamın ertesi günü yapılmasını teklif edebilmesi hayret uyandırmıştır.
6. Türkiye Voleybol Federasyonu, yukarıda anılan yazıya aynı gün, 17 Mart 2012 tarih ve 1468 sayılı yazısıyla cevap vermiş, Türkiye Kupası Bayanlar Dörtlü Finali 1. müsabakasının 19 veya 20 Mart günü oynanmaması hâlinde Avrupa Kıtası Olimpiyat Elemelerinden sonraki bir tarihte oynanabileceğinin kendilerine bildirildiği bir kez daha hatırlatılmıştır (Tıklayınız).
7. Sayın DİNÇAY, bu tarihten sonra Federasyonumuzla yazılı iletişimi tümüyle kesmiş ve Federasyonumuza yönelik tüm eleştiri, suçlama ve istihzalarını basın üzerinden yapmaya devam etmiştir (Tıklayınız Ek-1 Ek-2)
8. Son olarak Sayın DİNÇAY’ın, duyurumuzun gerekçesinde de açıklandığı gibi, Fenerbahçe Universal Bayan Voleybol Takımının Galatasaray Medical Park Bayan Voleybol Takımı ile 11 Mayıs günü oynanacak Türkiye Kupası Dörtlü Final müsabakasına yıldız takımla çıkacaklarına yönelik açıklamaları pek çok basın organında yer almış, bu tutumlarının gerekçesini “Federasyonun maç takviminde yaptığı değişiklikleri protesto” olarak beyan etmiştir.
Fenerbahçe Voleybol Şubesi Sorumlusu Sayın DİNÇAY’ın, “Biz bunu tepki amaçlı yapıyoruz. Yabancı oyuncularımız zaten milli takımlarıyla birlikte Olimpiyat Elemelerinde, o yüzden oynayamayacaklar. Hiçbir Türk oyuncumuz da sahaya çıkmayacak. Federasyon, daha önce farklı konuştu, sonrasında da program değiştirdi. Biz kendilerine uyarılarda bulunduk ancak ligde olduğu gibi burada da kupa almamızı engellediler” sözlerinden; bu beyanlarda ifade ettiği gibi Federasyonun önce farklı konuşup sonra da program değiştirmesine değil, bilakis 12 Mart’ta belirttiği programa uyup; programı Sayın DİNÇAY’ın istediği gibi rakiplerin aleyhine, Fenerbahçe’nin lehine değiştirmeyi kabul etmemesine duyduğu tepkiden kaynaklandığı anlamı çıkmaktadır. Sayın DİNÇAY’ın kendi kulübündeki yabancılara hak gördüğü hazırlık süresini, Olimpiyat Elemeleri için Türk A Bayan Milli Takımı oyuncularına reva görmemesi ise elbette anlaşılamamaktadır.
Yukarıdaki açıklama; değerli bir Kulübün değerli bir Yöneticisinin basın üzerinden açmaya çalıştığı tartışmalara aynı hat üzerinden cevap verilmek istenmediği için TVF resmi internet sitesi üzerinden, Voleybol Camiasının yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla yapılmıştır.
Türkiye Voleybol Federasyonu bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da voleybolun, dolayısıyla voleybola hayat veren Türk Kulüplerinin tümüne aynı mesafede durmaya devam edecek, kulüplerle iletişimini olması gereken kanallardan sürdürecek, Türk Voleybolunun Filenin Sultanları eliyle en önemli uluslararası başarısına imza atıp zirveye tırmandığı sevinç günlerinde, Fenerbahçe Spor Kulübünün ve Sayın DİNÇAY’ın yaptığı gerçek dışı açıklama ve protesto girişimlerine benzer, voleybolun marka değerini düşürebilecek hiçbir davranışa izin vermeyecek ve bu tür davranışlarla kendi mevzuatı çerçevesinde mücadele edecektir.
Saygıyla duyurulur.
Comments are closed.