Hedefe odaklanmak

Antrenörlerin sağlıklı olması gerekir. Birçok antrenör takım halinde zirvede olmak takımlarını geliştirmek için, teknik çalıştırmaktan, antrenman alıştırmalarını etkili yaptırmaya çalışmaktan, maç durumlarına hazırlanmaktan bu gerçeği göz ardı ederler.

Sağlıklı olmanız gerek. Bu anlaşılması basit bir şeydir. Eğer bir antrenör kendisini günlük işlerini yaparken sağlıklı hissederse antrenörlüğü daha iyi yapar. Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız herkesin başı dertte demektir, özellikle de takımınızın.

Voleybol antrenörlerinin nelere katlandığını antrenörler dışında kimse gerçekten bilemez. Antrenörün eğitim yükü, maç günü stresi, sezonun muhtemel stresi, antrenörlüğe seçilme problemleri, takım üyelerinin sorunları, staff problemleri, ailesel problemler ya da yöneticiyle ya da Başkanla ile problemler, antrenörlerin üzerinde stres oluşturan etkenlerden sadece birkaçıdır. Biliyorum çünkü bunlar benimde başımda.

Bunlar her gün antrenörlerin başına gelen olaylardır ve beni etkilediği gibi sizi de etkileyebilir.

Erken Emeklilik

Bazen her insan gibi hastalandım. Bitkinlik. Tükenmişlik. Küçük bir kalp problemi ve baş dönmesi beni fena vurdu – sezon içerisinde hastane ziyaret edecek kadar fena. Doktorum kendime bakmamı tavsiye etti.

Önce, hayatım için hedefe odaklanmaya karar verdim ve sağlığımı geliştirmek için bir plan yaptım.

Plan

Aşağıdaki beş maddelik planı geliştirdim:

1-Hayat Ritmini Düzenlemek
2- Fiziksel Aktiviteler Yapmak
3-Yemek Düzeni
4-Kendiniz İçin Zaman
5-Negatif Olarak Tartış – Pozitif Kal

Bu plan benim antrenörlük kariyerimi ve muhtemelen de hayatımı kurtardı. Hayat benim için sağlığımdır. Sağlığımı geri kazanmam epey vaktimi aldı. Kendimi harika hissediyorum. Artık daha enerjik öğretiyorum, daha enerjik antrenörlük yapıyorum ve bütün bunlar geliştirdiğim bu beş maddelik hedefe odaklanma programı sayesinde oldu.

Hayat Ritmini Kontrol Etmek

Hayat ritmini kontrol işinizde stresle ve baskıyla nasıl mücadele edeceğini bilmektir. Aslında bu yaşamınızla ilgili bir problemdir. Bunların bir çoğununa kendimiz sebep oluruz. Benim “ritim”im benim kontrolüm dışında çıkmıştı. Biraz strateji ve çalışma gerekti ama sonunda ritmim yaşamıma uydu. Nicelik değil ama nitelik şimdi hayatımın teması oldu.

Benim için anahtar hayatımı organize etmekti. Şimdi hayatımı planlamam ya da organize etmem gerektiğinde bir adım öndeyim. Belki şu anda çok daha meşgulüm ama ritmim tamamen benim kontrolüm altında çünkü organizeyim.

Aktif Olun

İkici olarak yaşıma ve tempoma uygun bir çalışma planı hazırladım. Bu plana göre her gün verimli bir şekilde 90 dan 120 dakikaya kadar yürüyüş ve koşuyu da içeren verimli bir çalışma yapıyorum. Okulda güzel bir ormanımız var, sık sık yürüyüş yapıyorum.

Bu kadar işin arasında yürüyüşe nasıl vakit ayırıyorum? Bu günlük plan zihnime güzel düşüncelerin dolmasını sağlıyor çünkü vücudum için iyi bir şey yapıyorum. Siz de yapmalısınız.

Yeme Düzeni

İyi yaşamak iyi kararlar vermek ve iyi seçimler yapmaktır. Bunu sürekli olarak oyuncularımıza söyleriz. Sürekli olarak zararlı şeyler yiyor ve bunun içinde düzenli yememe olanak vermediği için işimi suçluyordum. Tekrar bir plan geliştirdim ve yeme düzenimi değiştirdim.

Plan işe yaradı, kilo kaybettim ve kendimi harika hissediyorum. Şimdi daha fazla enerjik hissediyorum. Diyetimde vitaminlere ek olarak antrenmanlarımla uyumlu kilo aldırmayacak yiyecekler yiyorum.

Kendinize Zaman Ayırın

Bu basit bir kuraldır. İşinizden uzaklaşın. Biraz eğlenin. Rahatlayın. Bir geziye çıkmayı deneyin. Maç kazanmanın dışında yaşamınızda eğleneceğiniz hoş şeyler öğrenin. Sonuçların harika olduğunu göreceksiniz.

Negatifliği Dağıtın

Pozitif olmak zordur. Dünya sanki negatif ve hoşnut olmayan insanlarla dolu gibidir. Sadece pozitif kalın. Bağlılık, güven, saygı ve gurur, bütün hepsi değerlidir ve birçok şeyin üstesinden gelir. Hepimiz pozitif olmalı ve başkaları ile uyumlu çalışmalıyız. Pozitif insanlarla birlikte olun ve unutmayın hayat pozitif olmamak için çok kısa.

Tek oyun planı sizin sağlığınızdır. Kendi başarınız ve sağlığınız için hayatınızda bazı değişiklikler yapın. Yetişkinler için kendisine saygı, günlük yaşam içerisinde daha kendimizi daha iyi hissetmek için daha verimli, daha aktif ve daha iyi antrenör olmanın yollarını bulmaktır.

Doktora dönemimde rahmetli bir hocam şöyle demişti (Prof.Dr. Yaşar Sevim) hocanın dediğini yap yaptığını yapma. Saygıyla anıyorum..

Voleybol dolu günler dileğiyle…

Barbaros Çelenk
H.Ü Spor Bilimleri Fakültesi


Haberi Paylaş

Comments are closed.