2024 Paris Olimpiyatlarının başlamasına kısa bir süre kala Sırbistan Kadın Milli Takımı Başantrenörü Giovanni Guidetti ile mini bir röportaj gerçekleştirdik.
“Bu benim hayatımda gördüğüm voleybol seviyesi en yüksek Olimpiyatlar olacak. Yaklaşık yedi takımın doğrudan madalya adayı olabileceği bir turnuvadan bahsediyoruz.” diyen tecrübeli koç ile Olimpiyat Köyü’nün atmosferi, kadro planlaması, baskı, hazılıklık maçları, Maja Ognjenovic’in vedası ve bu yazki stratejisini konuştuk.
Hazırlık süreciyle başlayalım. Neredeyse tüm takımlar Miletler Ligi’nde en büyük yıldızlarını sahaya sürerken siz bunu tercih etmediniz. Bu kararı alma sebebiniz neydi?
Çok tecrübeli ve uzun zamandır birlikte oynayan bir kadromuz var. Bu süreçte her takım kendi stratejisini belirledi; çünkü her takımın farklı stratejileri ve farklı durumları var. Biz yorucu seyahatler ve yoğun maç temposu yerine, takıma daha fazla dinleme, daha fazla antrenman ve terapi süresi vermeyi tercih ettik. Yoğun trafiğin yaratacağı sakatlık risklerini de önlemekti amacımız. Bir yandan da yeni oyunculara bir fırsat vermek istedik. Onların da bu tip turnuvalara katılması, tecrübe kazanması önemliydi. Ama dediğim gibi burada her takım, içinde bulunduğu duruma göre bir strateji belirledi. Olimpiyatlar başlamadan önce oynayacağımız hazırlık maçlarıyla hazır hale geleceğimizi planlamıştık; şu anda da o yolda devam ediyoruz.
İtalya ile iki hazırlık maçı oynadınız. Hazırlık maçları, Paris 2024 öncesi vereceğiniz kararlarda özellikle hangi konularda belirleyici oldu?
Bu seviyedeki takımlarla oynadığınız hazırlık maçları her zaman önemlidir ama belirleyici değildir. Takımın genel seviyesini, reaksiyonunu görmek açısından bize fazlasıyla veri sağlayan maçlardır bunlar. Oyuncular için de günlük antrenman rutininden çıkıp farklı insanlara, farklı stratejilere karşı mücadele ettikleri için önemlidir. Ama dediğim gibi Olimpiyatlarda olacakları hazırlık maçlarının sonuçlarına bakarak belirleyemezsiniz.
İtalya Başantrenörü Julio Velasco, takımın Olimpiyat Köyü’nün cazibesine kapılmaması ve dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınması için otelde kalınmasına karar verdi. Bu yönde bir kararınız olacak mı, bu düşünceye katılıyor musunuz?
Diğer koçların ve takımların aldığı kararlar hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Julio Velasco çok saygı duyduğum bir koç. Genel anlamda olimpiyat köyünde olmakla ilgili bir yorum yapmam gerekirse, oyuncuların Olimpiyat atmosferini hissetmeleri açısından köyde kalmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Orada olmanın büyülü bir havası var. Ama eğer takımınızı bu kalabalıktan uzak tutmak isterseniz de izole olmak, farklı bir yerde kalmak da mantıklı olabilir. İkisinin de avantajları ve dezavantajları var. Bu tamamen, hangi seçimin daha yararlı olacağını düşündüğünüzle ilgili bir durum.
Voleybol severler Paris 2024’te A Grubu’nu en zorlu grup olarak değerlendiriyor. Sizce organizasyonun en zor grubunda yer almak, olası bir çeyrek final için avantaj mı?
Buradaki grupları veya takımları “kolay” ve “zor” diye ayırmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Daha önce de söyledim dünyanın en formda, en güçlü takımlarının mücadele edeceği bir organizasyon olacak. Tabii ki her takımın zorlanacağı maçlar olacak. Grup etabında oynanacak maçlar çok önemli ama en önemli maç olarak çeyrek final maçını görüyorum. Burada eşleşeceğiniz takım ve gideceğiniz yol, turnuvadaki kaderinizi belirleyici olacaktır.
Voleybolun en önemli organizasyonu olarak kabul edilen Olimpiyat Oyunları kadronuzda genç oyuncular olduğunu görüyoruz. Buna, geleceğe bir yatırım diyebilir miyiz? Sırbistan ile uzun soluklu bir birlikteliğiniz olacak mı?
Ben genç veya yaşlı diye oyuncu sınıflandırması yapmayı doğru bulmuyorum. Sporda artık çok erken yaşlarda da önemli başarılar kazanılıyor. Futbolda Avrupa şampiyonasını izliyoruz mesela İspanya’nın en önemli oyuncusu Lamine Yamal daha 16 yaşında. Bu, bir oyuncu iyi olduğunda yaşının önemli olmadığı anlamına gelir. İyi oyuncu, iyidir. İyi oyuncuya, yaşı ne olursa olsun güvenirsiniz.
Geçtiğimiz yıllarda Hollanda ve Türkiye Milli Takımları ile Olimpiyatlarda çeyrek final oynadınız fakat şu an bu arenada ilk kez geçmişte madalyaları bulunan bir takımla yarışacaksınız. Bu sizin üzerinizde bir baskı yaratıyor mu?
Benim çok inandığım bir cümle var: “Baskı, hak ettiğiniz bir ayrıcalıktır”, bu yüzden baskıyı hayatıma çok dahil etmiyorum. Takımımın bu seviyeleri oynamış olması, bu seviyeleri test etmiş olması tabii ki çok önemli ve bu bana güven veren bir durum. Bu arada tüm takım şunun farkında; her Olimpiyat çok önemlidir, oynadığınız her maç çok önemlidir ama daha önce oraları oynamış olmak sizi maça önde başlatmaz. Şu anda takımım bunun çok farkında ve yeni bir hikaye yazmak için orada olacağız.
Sırbistan, Paris 2024 için kadroyu açıkladığında 4 oyuncu değiştirme hakkını saklı tuttuğunu ve nihai kadronun sonradan ilan edileceğini belirtti. Kadroyu son açıklayan ülkelerden biri olmak ve bu şekilde bir açıklama yapmak stratejik bir hamle olarak değerlendirilebilir mi?
Bunu stratejik bir hamle olarak değerlendirmiyorum. Olimpiyatlar çok önemli bir turnuva ve buraya en hazır halimizle gitmek istiyoruz. Olimpiyatlardan belirli bir süre öncesine kadar kadronuzu şekillendirmek için zamanınız oluyor ve biz bunu değerlendirdik.
Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez bu yıl uygulanacak olan rezerv oyuncu (+1) kuralıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizce, rezerv oyuncunun takımın kazanması halinde madalya alamayacak olması onun motivasyon ve mentalini nasıl etkiler?
Bu +1 oyuncu kuralının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Voleybol 14 oyuncuyla oynadığınız bir spor ama Olimpiyatlarda 12 kişi olabiliyordunuz. FIVB bu konuda gerçekten çok olumlu çalışmalar yaptı ve şimdi +1 oyuncu ile orada olabiliyoruz. Bu, tüm takımlar için önemli bir avantaj olacak. Bu esneklik sayesinde belki de küçük sakatlık gibi durumları avantaja çevirip oyuncu kaybetmeden devam etme imkanı olacak. Ben bu kuralın ileriye yönelik çok olumlu bir adım olduğunu düşünüyorum.
Maja Ognjenovic, Paris 2024’ün açılış töreni için Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı ismi olarak seçildi. Bu yaz Maja Ognjenovic’i son kez Sırbistan formasıyla izleyeceğiz, bayrak taşıma görevi ve milli takıma vedası hakkında onunla neler konuştunuz?
Tebrik ettim. Olimpiyatlarda bayrak taşımak bir sporcu açısından çok önemli bir an. Aslında bu konu hakkında fazla konuşmadık. Maja ülke tarihinin en önemli ve en başarılı sporcularından biri. Çok uzun süredir bu takıma hizmet etti ve bence bayrak taşımayı fazlasıyla hak ediyor. Bu durumdan son derece mutluyum. Biz daha çok Olimpiyatları ve orada neler yapabileceğimizi konuştuk. Maja da bu konuda son derece motive.
Paris 2024 finalinde olduğunuzu hayal ettiğinizde sahanın diğer tarafında hangi takımı görüyorsunuz?
Paris’te finalde olduğumu hayal ediyorsam, öncelikle bundan çok mutlu olurdum. Burada rakibin kim olacağı fark etmez çünkü finale gelmişse kesinlikle çok zorlu bir rakip olacaktır. Bu benim hayatımda gördüğüm voleybol seviyesi en yüksek Olimpiyatlar olacak. Yaklaşık yedi takımın doğrudan madalya adayı olabileceği bir turnuvadan bahsediyoruz. Bu, voleybol adına, voleybolun seviyesi adına çok mutlu edici bir durum.