“Kadın takımının başında kadın antrenörün olması bence büyük bir avantaj”

23 Eylül – 2 Ekim arasında İtalya’da yapılacak İşitme Engelliler Dünya Voleybol Şampiyonası’nda mücadele edecek İşitme Engelliler Kadın Milli Voleybol Takımı, Dünya şampiyonu olma hedefiyle İtalya’ya gitti.

Voleybolunsesi olarak İşitme Engelliler Kadın Milli Voleybol Takımı antrenörü olan Oya Erginay Dede ile takımın Ankara kampında bir araya geldik.

-İşitme Engelliler Milli Takımı ile çalışma serüveniniz nasıl başladı?
2018 yılında Fuat Dokgöz hocamız ile yaptığımız bir görüşme esnasında kendisinin yardımcı antrenörü olarak İşitme Engelliler Milli Takımı’nda çalışmak isteyip istemeyeceğimi sordu. Ben de memnuniyetle kabul ettim ve devamında İşitme Engelliler Milli Takımları Teknik Direktörü Osman Çarkçı hocamız ile bir toplantı yaptık. Son olarak ise İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kıhtır ile görüştük ve onların beni bu onur verici göreve layık görmeleri ile bu serüvene atılmış oldum.

-Sizi bu karara iten sebep neydi? Çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Çalışmaya karar vermemdeki en önemli etken işitme engelli sporcularımız için faydalı bir iş yapma şansını kaçırmamak istemem oldu. İşitme engelli sporcularımız zaten günlük hayatlarında birçok sorunlar karşı karşıya kalıyorlar. Kendilerini gösterebilecekleri ve başarılı olabilecekleri bir alanda onlara destek verebilmek benim için gerçekten önemliydi. Bu yüzden karar vermem de çok zor olmadı.

-Oyuncular ile nasıl iletişim kuruyorsunuz? Zorluklar oluyor mu?
Oyuncularla genel olarak iyi bir diyaloğum var. Kendim de sporun içinden geldiğim için onları anlayabiliyorum. Bir kadın takımının başında kadın antrenörün olması da bence büyük bir avantaj. Biz de bu avantajı oldukça iyi kullanıyoruz. İşitme engelli olmalarından dolayı kaynaklanan büyük bir iletişim sıkıntısı yok. Birçoğu antrenman sırasında işitme cihazı kullanıyor dolayısıyla bir sorun yaşanmıyor. Zaten aradan geçen zaman diliminde ben de biraz işaret dili öğrendim ve bu şekilde anlaşmamız da mümkün oluyor.

-Maç sırasında nasıl anlaşıyorsunuz? Kritik anlarda taktikleri nasıl veriyorsunuz?
Maçta tercümanımız oluyor ve bize yardımları çok büyük. İşaret dilinin voleybolla ilgili kısmına oldukça hakimim iletişimde sıkıntı yaşamıyorum. Birçok sporcumuz dudak okuyabiliyor yani anlaşmak için birçok yolumuz var. Uzun zamandır beraber antrenman yapıyoruz zaten artık gözlerimizle anlaşıyoruz desem yeridir.

-Milli Takıma oyuncu seçimleri nasıl oluyor?
İşitme Engelliler Federasyonu ile Karabük’te düzenlenen Türkiye Şampiyonası’ndaki tüm maçları izledik. Oyuncularımızı bu şampiyonadan seçtik. Oyuncularımızın genç olmasını özellikle istedik çünkü onları yetiştirerek başarımızı sürdürülebilir kılmayı hedefledik. Aynı zamanda oyuncularımız arasında Sultanlar Ligi başta olmak üzere diğer liglerden de oyuncularımız var.

-Önünüzde Dünya Şampiyonası var. Hazırlık süreciniz nasıl geçti? Sporcularımızın moralleri nasıl?
Hazırlık sürecimiz çok iyi geçti. Temmuz ayından beri kamptayız. Bu hazırlık sürecini çok iyi geçirdiğimizi düşünüyorum. Gerek kondisyon gerek teknik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca hazırlık maçları ile de maç hazırlıklarımızı gerçekleştirdik.

Tüm sporcularımız sağlıklı ve moralleri de çok iyi. Zaman zaman ailelerini özlüyorlar biz de bazı zamanlar onları bir araya getirerek morallerini yüksek tutmaya çalışıyoruz.

-Şampiyonada hedefiniz nedir?
Hedefimiz elbette şampiyon olmak. Tüm hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Ancak İtalya, Rusya ve Ukrayna gibi güçlü rakiplerimiz var. Bunların arasından sıyrılıp şampiyon olmak kolay değil. İlk üçte yer almamız bir başarı sayılabilir ama tabi ki gönlümüz şampiyonlukta ve bunu başarabilecek bir kadromuz olduğunu düşünüyorum.

-Antrenörlüğüne nasıl başladınız? Kadın antrenörler olarak azınlıktasınız bu durum sizi etkiliyor mu?
1994 yılında başladığım profesyonel voleybol kariyerimi 2011 yılında bıraktım. Daha sonra 2013 yılında TEİAŞ Spor Kulübü altyapı takımlarında antrenörlük yapmaya başladım. Son olarak 2020-2021 sezonunda TVF Kadınlar 1.Lig takımlarından Nevşehir Belediyespor takımında yardımcı antrenörlük yaptım. Şu an ise sadece 2018 yılında yardımcı antrenör olarak katıldığım İşitme Engelliler Kadın Milli Takımı’nda baş antrenörlük yapmaktayım.

Kadın antrenörlerin az olduğu doğru ancak bu durum beni herhangi bir şekilde olumsuz olarak etkilemiyor. Aslında erkek antrenörler ile aramızda pek bir fark yok. Tabi ki güç farkı hariç ve biz kadın antrenörler yeri geldiğinde alan antrenörlüğü de yapıyoruz. Kasa üstünden top da vuruyoruz, teknik çalışmalar da yapıyoruz. Algıda olan fark pratikte pek yok. Bence kadın takımların kadın antrenörlerinin olması büyük avantaj çünkü kadın oyuncuların özel konularını bir kadınla paylaşması çok daha kolay oluyor.

Teknik Kadro:
Oya Erginay Dede – Baş Antrenör
İlknur Demirel – Yardımcı Antrenör
Gülşah Baran – Yardımcı Antrenör

İşitme Engelliler Kadın Milli Voleybol Takımı Oyuncuları:
Yeter Yalçın
İlayda Alkan
Fikriye Hülür
Elif Akdemir
Gülseren Aksu
Ayşe Sinem Başgöynü
Tuğçe Çakmak
Gamze Çokgenç
Özlem Güven
Selinay Akçin
Songül Çetinkaya
Damla Buse Celep

Haberin Fotoğrafları

Haberi Paylaş

Comments are closed.