Kasık uyluk ve abdominal bölge arasında kalmış bir bölgedir. Kasıktaki kaslar bacakların birlikte hareket etmesine yardım eder. Kasık bölgesine toplam 5 adet kas vardır. Bunlardan M. Adduktor Brevis, M. Adduktor Longus ve M. Pektineus kasları kısa kasık kas grupları iken M. Adduktor Magnus ve M. Grasilis uzun kasık kas grubudur.
Tüm spor yaralanmalarının %25 ini oluşturur. Bir kasık yaralanması genellikle aşırı ekstansiyon, dönme, zorlu adduksiyon, koşma ya da eksternal rotasyonda sıçrama ile ya da kuvvetli bir itme ya da hareket kesildikten sonra oluşur. Kasık bölgesinde gerçekleşen yırtıklar üç grup altında incelenir;
Birinci derece zorlanmalarda kasta belirgin bir yırtılma yoktur. Yerel bir ağrıyla birlikte şişme ve duyarlılık vardır. Eklem hareketinde veya kas gücünde önemli bir kayıp ortaya çıkmaz. Kasın pasif olarak gerilmesi, ağrının artmasına neden olur.
İkinci derece zorlanmalarda kasta hasar oluşmuş ve kısmi bir yırtık vardır. Sakatlanma anında şiddetli bir ağrı duyulur. Hareket ettikçe ağrı çok artar. Bu nedenle en ufak bir hareketten kaçınılır. Kas gücü azalmış, hareket kısıtlanmış palpasyonla duyarlık artmıştır. Şişlik ve spazmla birlikte yaralanma yerinde renk değişikliği de görülür.
Üçüncü derece yaralanmalarda kas tamamen yırtılmıştır. Buna bağlı komple fonksiyon kaybı söz konusudur. Yaralanma anında çok şiddetli bir ağrı duyulmasına karşın ilerleyen saatlerde ağrı azalır. Parsiyel yırtılmalardaki ağrıya göre daha hafiftir. Yırtılan kas kitlesinin bir tarafta toplanması ile yaralanma yerinde bir şişlik belirir.
Ezilme şeklindeki kas yaralanmaları, tekme vb. gibi direk darbeler sonucu olur. Darbenin geldiği yerde şiddetli bir ağrı, şişlik ve morluk vardır. Darbe etkisi ile kasın kemik üzerinde ezilmesi sonucu daha çok derin tabakalardaki kaslar zedelenir. Zedelenme kemiğe en yakın kasta olur. Ezilme ile birlikte değişik büyüklükte hematom da olabilir. Kas hematomu kasıktaki lifler yırtıldığında ortaya çıkabilir.
Teşhis
Zedelenen alandaki rahatsızlık (hassasiyet, kramplar ve şişme ) teşhis için önemlidir. Sorunun, kemikte bir yaralanmadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için radyografi gerekebilir. Fakat esas tanı MR çekilmesi ile konur.
Tedavi
Zedelenmeden sonraki ilk 24-48 saatte, yaralanan bölgeye buz veya soğuk kompres uygulanır. Zedelenen kası yüksekte tutmak ve elastik bandaj kullanmak şişmeyi önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.
Önleme
Adale çekilmelerinden kaçınmanın en iyi yolu, egzersiz öncesi uygun ısınma hareketleri yapmaktır. Tekrarlayan adale çekilmelerini önlemek için, zayıf kasın güçlendirilmesini amaçlayan bir egzersiz programı da bazen yararlı olabilir.
Dr. Ateş Şendil
Comments are closed.