Kinesiotaping Japonya’da yaklaşık 25 yıl önce geliştirilmiş fakat Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda tanınmaya başlamış özel bir tedavi ve bantlama yöntemidir.
Kinesiotaping, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık problemleri yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi sonrasında da kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir ve her geçen gün kullanım alanı genişlemektedir.
Kinesiotaping uygulamalarının temelde iki amacı vardır:
• Ağrısız ve daha kolay hareket edebilmeyi sağlamak,
• Yumuşak doku iyileşmesini desteklemek
Bu bantlar oldukça ince ve hassas dokunmuş pamuklu bir malzemeden imal edilmiştir. Bu bant, yapışkan yüzeyde bulunan özel hava kanalları sayesinde çok hızlı şekilde kuruduğundan, ıslanma ve terleme durumunda dahi cilt üzerinde kalabilmektedir.
Bant cilt üzerine yapıştırılmış halde iken duş almak ya da uygulama bölgesini yıkayabilmek mümkündür.
Kinesiotape uygulamanın yapıldığı cildin yapısı ve ortam koşullarına bağlı olmak üzere uygulama bölgesinde çıkmaksızın 3 ila 7 gün kalabilmektedir.
Bandın en önemli özelliklerinden biri de cildin esneme kapasitesine uyumlu oluşudur, bu özellik sayesinde, bant hareket halinde iken ciltte oluşan gerilme ve gevşemelere uyum sağlayabilmektedir.
Her renk materyal olarak aynı özellikte olup, uygulama da farklı renklerin tercihi uygulama yapan uzmanın ya da hastanın inisiyatifine bırakılmıştır.
Bu bantlama yönteminin etkileri nasıl oluşur?
Vücutlarımız hareket etmek üzere tasarlanmıştır ve bu hareketin temel unsurları kas-iskelet-sinir sistemidir. Eğer bir kas çok uzun süre gevşemeksizin çalışmak durumunda kalır ya da kapasitesinin üzerinde çalışma durumunda kalırsa kas dokusunda küçük ya da büyük boyutlarda yaralanmalar oluşur. Oluşan bu yaralanmaların neticesinde iyileşme süreci olarak bilinen ve tıbbi olarak inflamasyon kelimesi ile ifade edilen süreç başlar.
İnflamasyon ile bölgede artan sıvı hacmi cilt ile kas dokusu arasındaki bölgede baskıya neden olur ve bu basınç lenfatik akıma engel oluşturur. Lenfatik sistem vücudumuzun bağışıklık, savunma ve iyileşmesinde rol alan önemli bir sistemdir ve baskılanması ilgili bölgede iyileşmeyi geciktirir.
Bununla beraber dokularda oluşan bu baskı deri altında yer alan ve ağrı duyusunu yaratan sinir uçlarını uyararak kişide “ağrı ve rahatsızlık hissi” uyandırır. Bu tip ağrılar kas ağrısı ya da miyalji olarak adlandırılmaktadır.
KINESIO TEX® TAPE teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede yaralanma ya da hastalık sonucu oluşan baskıyı hafifletmektedir.
Yaralanma bölgesindeki baskının azalması bölgede ki kan dolaşımın artışı ile sonuçlanmaktadır. Azalan gerginlik ve hassasiyet neticesinde deri altında var olan ağrı alıcılarının uyarılmasını önlenmiş olur ve ağrısız hareket imkânı sağlanmış olur.
Kinesiotaping Tekniğinin temel amacı ağrısız harekete destek olmak ve bu yolla iyileşmeyi hızlandırmaktır.
• Kinesiotaping yöntemi kasların çevresine ya da üzerine gerektiği şekilde yapıştırıldığında kasların çalışmasına yardımcı olabileceği gibi kasların aşırı çalışmasını önleyebilmektedir.
• Kinesiotaping ile ağrılı eklemlerin fonksiyonel bir destekle hareket etmelerini sağlayabilir, yorgun ya da zayıf kasların çalışmasına destek olabilirsiniz.
• Kinesiotaping yöntemini lenf akımına destek olacak tekniklerle uygularsanız 24 saat boyunca sürecek bir lenfatik akım desteği sağlamış olursunuz.
• Kinesiotaping uygulamalarında yer alan düzeltme teknikleri ile vücuttaki dokuları destekleyebilir böylece kişinin daha erken dönemde ağrısız şekilde hareket edebilmesini sağlarken doku iyileşmesini hızlandıracak etkiler oluşturabilirsiniz.
• Kinesiotaping soğuk tedavisi, hidroterapi ya da elektrik stimülasyonu gibi diğer fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile eş zamanlı olarak kullanılabilir.
• Kinesiotaping uygulamaları temel olarak sinir sistemi, kas iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerine etki etmektedir, özellikle kas dokusunun vücut fonksiyonları ve metabolizması üzerindeki önemi göz önüne alındığında uygulamanın iyileşmeye ve ağrısız harekete olan katkısı iyileşmenin hızlandırılmasında oldukça önemli bir unsur olarak ön plana çıkacaktır.
Kinesiotaping hangi problemlerde kullanılabilir?
Kinesiotape son derece esnek ve etkin kullanım şekli ile baştan ayağa pek çok problemin tedavisinde tek başına ya da yardımcı bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir
•Çeşitli sebeplerden kaynaklanan bel-sırt-boyun ağrıları,
• Kireçlenme, romatizmal hastalıklar veya bir yaralanma sonucu gelişen kalça, diz, ayak-ayak bileği ağrıları ile omuz, dirsek, el-el bileği ve parmakları ilgilendiren ağrılı problemler.
[ayak bileği burkulmaları, ayak tabanı ağrısı, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu, donuk omuz, hamilelik süresince gelişen ağrılı eklem problemleri. vb]
• Spor yaralanmaları sonrasında yada yaralanma öncesi önleyici uygulamalar
• Postür ve duruş bozuklukları
• Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri ile hareket algısı ile ilgili bozukluklar
• Cerrahi sonrası yada hamilelik süresince görülen ödem/şişlik durumlarında
Yukarıda verilen örneklerden de anlaşılacağı gibi Kinesiotaping pek çok sağlık probleminde bir tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır.
Bu yeni yöntem bugün dünyanın pek çok yerinde kullanılmakta alınan başarılı sonuçlar bilimsel verilerle desteklenmektedir.
Kinesiotaping’i kimler uygulayabilir?
Kinesiotaping yönteminde bantların, hangi bölgeye, hangi tekniklerle, hangi yönde ve hangi amaçlarla uygulanacağı doğru sonuca ulaşmak açısından oldukça önemlidir. Tekniğin başarı ile uygulanması kaslar, eklemler, bağlar ve dolaşım sisteminin anatomisini bilmekten ve duruma uygun doğru teknikleri uygulamaktan geçmektedir bu nedenle Kinesiotape uygulaması bu konuda düzenlenen uluslararası onaylı kursları almış fizyoterapistler ve doktorlar tarafından yapılmaktadır.
Dr. Ateş Şendil
Comments are closed.