Mini voleybol, gerçekte yetişkin voleybolun küçültülmüş bir şekli değildir ya da voleybolun küçük insanlar tarafından oynandığınıda anlatmaz. Çünkü; her şeyden önce çocuklar yetişkinlerin bir minyatürü değildir. Çocuklar dünyayı ve çevresinde olup bitenleri, olayları ve olguları yetişkinlerden çok farklı algılar ve yorumlarlar. Onların yetişkinlerden farklı apayrı bir dünyaları vardır. Telden yapılmış bir oyuncak arabayı kullanmak en lüks arabayı kullanmaktan daha fazla haz verir. Bacakları arasında bir eliyle tuttuğu sopa dünyanın en hızlı atıdır. Bunun için; anne, baba, ilkokul öğretmeni ve küçükler için antrenör olmak zordur. Çocuklar birbirinden boy, kuvvet, vücut şekli, entelektüel düzeyde birbirinden farklı olsalarda tüm çocuklarda ortak olan ikişey vardır. Eğer voleybolu seven insanlar yetiştirmek istiyorsak onlara bu sporu oyun aracılığıyla öğretmeliyiz.
Oyun yaşamın bir temeli değil ama yaşamımızın en anlamlı alanlarında oluşan davranış biçimleridir. Bu nedenle; çocuk oyunu ile yetişkin oyunu farklıdır. Oyun, çocuğun dış dünyasına açılan bir kapısıdır. Bu kapıdan içeri girecek çocuğu anlamak ve voleybola ilişkin yetileri öğrenmeye çalışmak gerekmektedir. İnsan sözcüğü tam anlamıyla ancak insan oynadığı zaman oynar ve o yanlızca oynadığı zaman tam anlamıyla bir insandır. İnsan olmak tam ifadesini oyun içinde bulur. Oyunda özgürlük vardır ve özgür bir ortamda insan içindekilerini ortaya koyar ve böylecede insan oyunla ilişkisini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, Mini voleybol yanlızca voleybolu sevenlerin değil insanların yetiştirilmesinde katkı sağlıyacaktır.
Oyun yukarıdaki işlevlerin yanı sıra fizyolojik psikolojik ve sosyolojik bazı özelliklerin kazanılmasında da yardımcı olmaktır. Mini voleybol oyun) aracılığıyla çocuğun denge, koordinasyon, esneklik, çabukluk, kuvvet, dayanıklılık gibi motorsal özellikler gelişirken; algılama, dikkat, bellek, yaratıcılık, heyecan, motivasyon, sosyal etkileşim gibi psikolojik ve sosyolojik özellikleri de gelişmektedir. Bu oyun, güzelliğinin yanı sıra büyüme aşamasındaki çocuğun eğitimi açısından da çok önemlidir. Tüm eğiticiler oyun kavramının EĞİTİM Sisteminin merkezine yerleştirilmesi gerektiğine yürekten inanmalıyız.
Mini Voleybol oyunundaki amacımız, İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencilerinin motorik gelişim özelliklerinin geliştirilmesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve Spor Bakanlığının programı, hedeflerinle uyumlu olarak kullanılmasının sağlanmasıdır.
MİNİ VOLEYBOL
Voleybolun çocuklar için uyarlanmış bölümüdür.
Ruhen ve bedenen sağlıklı nesiller yetiştirmek için erken yaşlarda beden eğitimi çalışmalarının sistemli bir şekilde yapılmasıdır.
MİNİ VOLEYBOL FELSEFESİ
Yarışmalarının çocuklar için eğlenceli olması, oyun oynama isteklerinin artırılması ve oyundan zevk almalarının sağlanmasıdır.
MİNİ VOLEYBOL AMACI
Tüm takımda bulunan bireylerinin oyunda aktif olması, oyunun doğal bir durum olarak algılanması, başarıyı tecrübe etmelerinin sağlanmasıdır. Okullarda Voleybol uygulamalarının artırılması, ulusal düzeyde voleybol gelişimini sağlamaktır.
Mini Voleybol olgusunu verebilmek için çocuklarla çalışmaktan mutlu olmalıyız. Çocukların aile yapısını (ekonomik-sosyal) ailenin spora bakışını bilmeliyiz.
Çocukların geliştikçe sosyal odaklarının kişiselden gruba doğru değiştiğini bilmeliyiz.
MİNİ VOLEYBOLUN TEMEL İLKELERİ;
-Mini voleybol çalışmaları ile varılmak istenen hedef çocuğu voleybolcu yapmak değildir. Çocuğa hareket deneyimleri ile kendini ifade etme olanağı vermektir. Gurup çalışmalarına katılan çocuğun başkalarının bulunduğu ortamda kendilerini rahat hissetmesidir. Mini voleybol çalışmalarında bulunan çocuk voleybola bağlanacak ve boş zamanlarını voleybola geçirmek isteyecektir.
-Mini voleybol çalışmları voleybolun gereklerine göre bu yaş çocukların fizyolojik ve piskolojik özelliklerine göre düzenlemek ve pedagojik ilkelere dayalı olmalıdır.
-Bu yaş çocukların hareket gereksinimleri çok fazladır. Bunun için yapılacak çalışmalarda verilecek görevler bir kaç hareketi geçmemelidir.
-Çalışmalar oyun formunda olmalıdır. Bu oyunlar zaman zaman rekabeti ve yarışmayı içermelidir. Bu sayede çocuklar başarının bireysel çabalarla değil, takım çalışmasıyla gerçekleşeceğini anlayacaklardır.
-Çalışmalar sırasında uzun çalışmalardan kaçmak gerekmektedir. Çünkü çocuklar bundan hoşlanmayacaktır. Dikkatleri kısa sürede dağılacağı için birçok şeyi boşuna anlatmış olursunuz.
-Çocuklar birçok beceriyi takklit yoluyla öğrenirler.
-Çalışmalarda birinci hedefiniz koordinasyonu geliştirmek olsun. Çünkü bu özellik teknik, taktik ve motorsal diğer özelliklerle yakından ilişkilidir.
-Bu yaş çocuklarda gövdenin üst kısmı iyi geliştirilmediğinden kuvvetlendirilmesi gerekir. Ama kesinlikle özel sıçrama ve ağırlık çalışmaları yaptırmayın.
-Çocukların uzun ısınma gereksinimleri yoktur. Harekete çok çabuk hazır olurlar.
-Voleybola ilişkin bir beceri öğretilecekse bu beceriyi oyun içersinde çalışmalıdırlar. Çalışmaların düzenlenmesi değişebilir yanlız hareketin temel yapısı değişmemelidir.
-Hareketin otomatikleşmesi için hareketin akışını sık sık değiştirmeyiniz.
Barbaros Çelenk
Oyunlarla Mini Voleybol TVF yayınları
Editör Şefik Tiryaki’den alınmıştır.
Comments are closed.