Trombositten Zengin Plazma (PRP) Tedavisi

Kanımız damar içinde sürekli hareketli olan canlı bir sıvıdır. Bu sıvı iki temel kısımdan oluşur. Plazma ve hücreler bu iki kısmı oluşturur. Plazma kısmı büyük oranda sudan oluşur. 70 kg ağırlığında bir insanda 5–6 litre kan bulunmaktadır. Bu kanın % 50–60 ı sıvı olan plazmadır. Diğer % 40–50 kısmı ise hücrelerden oluşur.

Kanın temel hücreleri eritrosit (alyuvar), lökosit (akyuvar), ve trombosit(pıhtılaşma hücresi) olmak üzere 3 temel hücreden oluşmaktadır. Trombositler kanın en küçük çekirdeksiz hücreleridir. Esas görevleri pıhtılaşmayı sağlamaktır. Bu işlem damarın yırtılması kesilmesi sonucu kanın dış ortamla temas etmesi sonucu başlar. Yani bir yerimiz kesildiğinde açığa çıkan kanın içindeki trombosit kanamayı durdurarak yara yerinde kanamayı önleyen bir koruyucu tabaka oluşturur. Bu tabaka aynı zamanda yara iyileşmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Yara yerinde 1–2 hafta gibi bir süre içinde trombosit fonksiyonları sayesinde yeni dokular oluşur. Yaranın üzerindeki kabuk düştüğünde altta yeniden derinin oluştuğunu görürüz. Trombositin bu gücü artık tıpta pek çok alanda kullanılmaya başlamıştır.
Bu yeni teknoloji son yıllarda Amerika’da yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de yeni uygulanmaya başlamış FDA onaylı bir tedavi yöntemidir. Kanınızın bu tedavi edici gücü pek çok alanda kullanılmaktadır.

Kanınızın 15–20 cc. kadarı alınarak özel bir işlemden geçirilir. Trombositten zengin plazma PRP (PLATELET RİCH PLASMA) kısmı alınarak tedavi edilmek istenen bölgelere enjekte edilir. Bu sayede bu bölgenin hücrelerini aktive eden growth faktör (iyileştirici tamir edici) salgı sayesinde kök hücre göçü oluşur. Yeni gelen hücreler kollejen sentezini arttırarak dokunun iyileşmesini sağlar.
PRP tedavisi, tıpta pek çok alanda kullanıldığı gibi konservatif tedavi metodlarıyla iyileşmememiş ve kronik olmuş bağ, tendon sprain (burkulması) ve kas straini (zedelenmesi) spor yaralanmaları, eklem artritlerinde de uygulanmaktadır.

Bu grup içine dahil olanlar:

Omuz eklemi Rotator cuff yaralanmaları
Tenisçi dirseği (dış bağ zorlanması)
Golfçu dirseği (iç bağ zorlanması)
Uyluk arka kas (Hamstring) yaralanması
Diz bağ zorlanmaları
Patella tendiniti
Ayak bileği burkulmaları
Achilles tendon yaralanmaları
Plantar fasciitis (topuk dikeni)
Menisküs yırtıkları
Dejeneratif disk hernisi
Myofasial ağrılar
Osteoartritis
Kronik Bel ağrıları
Aşırı Kullanım Sendromu

Hastaların birçoğu ilk enjeksiyondan sonra yarar görür. İlk enjeksiyondan 3 – 4 hafta sonra hastanın durumu enjeksiyon için tekrar değerlendirilir. İhtiyaç olursa bazı hastalar için 3 – 4 enjeksiyon planlanır.

Dr.Ateş ŞENDİL


Haberi Paylaş

Comments are closed.