Voleybol FederasyonuGörüntülü Değerlendirme Sistemi (GDS) Uygulama Esasları hakkında açıklama yaptı.
Açıklama şöyle
Görüntülü Değerlendirme Sistemi (GDS) Uygulama Esasları son hali aşağıdaki gibidir.
Spor Toto Şampiyonlar Kupası finalistlerine önemle duyurulur.
Türkiye Voleybol Federasyonu Görüntülü Değerlendirme Sistemi (GDS) Uygulama Esasları son hali şöyle,
GÖRÜNTÜLÜ DEĞERLENDİRME SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI
1. HAKEM KARARLARININ ALINIŞI
Uluslararası Resmi Voleybol Oyun Kuralları gereğince; bir maçta görev yapan hakemler kendi yetki ve sorumluluk alanlarına giren konularda aşağıda belirtildiği şekilde kararlarını ifade ederler:
a) Yardımcı hakem, yetki ve sorumlulukları kapsamında takım mensuplarının neden olduğu hatalarla ilgili olarak kendisinde oluşan görüş ve kararlarını düdük çalıp resmi el işaretleri ile çizgi hakemleri ise ellerindeki bayraklarıyla hatanın türüne göre oyun kurallarında belirtildiği şekilde işaret vererek görüş ve kararlarını müsabakanın başhakemi ile paylaşır ve nihai kararı başhakeme bırakır.
b) Başhakem, hatanın türüne göre ya kendi tespitiyle ya da yardımcı ve/veya çizgi hakemlerince verilen kararları değerlendirip, resmi el işaretlerini kullanarak kolunu servis atma hakkını kazanan takım yönüne doğru açar. Başhakemin kolunu açarak servis atma hakkını kazanan takımı gösterdiği an NİHAİ KARAR anıdır.
2. TAKIM KOÇLARININ GÖRÜNTÜLÜ DEĞERLENDİRME SİSTEMİ (GDS) TALEP ETME KOŞULLARI
Bir maçın herhangi bir rallisi sonunda başhakemin verdiği nihai kararın doğruluğu takım koçlarından birini tatmin etmez ise bu durumda takım koçu GDS talep edebilir. GDS talep hakkı sadece takımların sahada görevli takım koçlarına aittir.
Ancak;
a) Takım koçu cezai yaptırım da dahil olmak üzere, herhangi bir nedenle takımının başından ayrılmak zorunda kalırsa, 1. asistan koç, takım koçunun olmadığı süreçte oyundaki kaptanın isteği ve baş hakemin teyidiyle koçun görevlerini üstlenebilir. Bu durumda 1. asistan koç, takım koçunun yerine GDS talep etme hakkını da elde eder. 1. asistan koç herhangi bir nedenle takımının başından ayrılmak zorunda kalırsa, GDS talep etme hakkı 2. asistan koça verilir.
b) Takım koçu ve asistan koçların takımının başından ayrılmak zorunda kalmaları halinde GDS talep etme hakkı sadece oyundaki kaptana verilir.
c) Takım koçu maçın başlangıcında takımının başında bulunmazsa GDS talep etme hakkı asistan koça verilemez. Bu durumda da GDS talep etme hakkı oyundaki kaptan tarafından kullanılır.
d) Takım koçu tarafından talep edilecek olan GDS başhakemin kolunu açıp servis atacak tarafı gösterdiği nihai karar anından başlamak üzere 8 saniye içerisinde yapılabilir. 8 saniyelik süreyi aşan talepler değerlendirmeye alınmaz.
GDS isteme yetki ve koşulları aşağıda belirtilmiştir:
a) Bir takım koçunun GDS talep/taleplerinin haklı bulunması durumunda sınırsız talepte bulunma hakkı vardır.
b) GDS talep eden takımın ilk talebi sonucunda hakemlerin kararında bir değişiklik olmazsa, talepte bulunan takımın o set için GDS talep hakkı sayısı 1 e (bir) düşer. Aynı sette talep edilen ikinci GDS talebi sonucunda da hakemlerin kararlarında bir değişiklik olmazsa, takım iki hakkını da kullanmış olur ve o set için GDS talep hakkı kalmaz.
c) İki ralli arasında sadece bir GDS talep edilebilir. Takım koçlarından birisi GDS talep etmiş ise hakemlerin söz konusu taleple ilgili olarak GDS değerlendirmesi sonucunda verdikleri karara karşın iki takım koçu tarafından da her ne sebeple olursa olsun itiraz edilemez, başkaca bir GDS de talep edilemez.
d) GDS talebi üzerine yapılan inceleme sonunda, yapılan kamera görüntü kayıtlarının yetersiz kalması nedeniyle bir karar verilemezse, başhakem tarafından verilen ve itiraza sebep olan karar geçerli olarak kabul edilir ve GDS talep eden takımın o set için GDS talep hakkında eksilme olmaz.
e) GDS, sadece takımın koçu tarafından iki eliyle dikdörtgen işareti yapılarak yardımcı hakemden talep edilebilir. Takım koçu GDS talebini yardımcı hakeme ilettikten sonra hangi oyun hareketinin tekrar değerlendirilmesini istediğini yardımcı hakeme sözlü olarak da iletir. Takım koçunun maçın başlangıcında takımının başında bulunmaması veya maç başladıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılması halinde, 2. madde de belirtilen şıklardan uygun olan birisi uygulanır. Oyundaki kaptanın GDS talebinde bulunması durumunda yardımcı hakeme iki eliyle dikdörtgen işaretini göstermesi ve hangi oyun hareketi için GDS istediğini söylemesi gereklidir.
f) Takım koçlarının GDS talebi sadece aşağıdaki 3. maddede belirtilen konularla sınırlıdır.
3. TAKIM KOÇLARI TARAFINDAN GÖRÜNTÜLÜ YENİDEN DEĞERLENDİRME TALEP EDİLEBİLECEK OYUN HAREKETLERİ
Hakemlerin;
a) Topun zemine teması sonucunda verdikleri hariç top veya dâhil top kararlarına,
b) Topla oynama hareketi içinde bulunan oyuncunun;
· 20152016 Voleybol sezonundan itibaren, filenin iki antenle sınırlandırılmış 9 metrelik uzunluğu içerisindeki herhangi bir yerine hatalı temasına,
c) Geri hat oyuncularının, hücum çizgisi ve uzantıları da dâhil olmak üzere ön bölgeye basarak file üst kenar seviyesinin üzerindeki bir topa hücum vuruşunu tamamlamasına,
d) Servis atacak oyuncunun servis atışı için topa vuruş öncesi veya anında zemine son bastığı yer itibariyle servis bölgesinin dışı olarak tanımlanan dip çizgiye, kendi oyun alanına veya servis bölgesi dışındaki serbest bölgeye ayak/ayaklarıyla temasına ilişkin GDS talebinde bulunulabilir.
4. GDS TALEBİ HALİNDE BAŞHAKEM ve YARDIMCI HAKEM TARAFINDAN YAPILACAK UYGULAMALAR:
a) Yardımcı hakem GDS talebini takım koçundan aldıktan sonra; önce düdük çalıp elleriyle dikdörtgen işareti yapar ve daha sonra da kulaklık sistemi aracılığıyla sözlü olarak başhakemi bilgilendirir. Başhakem, takım koçunun GDS talebi yardımcı hakemden tarafından kendisine iletildiğinde düdük çalar ve iki eliyle dikdörtgen işareti yapar, kollarını yere paralel olarak uzatarak monitör masasını işaret eder. Telsiz sistemi ile de sözlü olarak yardımcı hakem ve Görüntü Operatörüne bildirerek işlemin başlatılmasına izin verir. Talebin görüntü değerlendirmesini de yardımcı hakeme bırakır.
b) Yardımcı hakem talebin 3 üncü maddede belirtilen konular dışında olduğuna karar verirse GDS talebini reddeder ve ret kararını gerekçesi ile birlikte başhakeme telsiz sistemiyle sözlü olarak bildirir. Bu türden, UYGUNSUZ BİR TALEBİN maç içinde tekrarı halinde ise geciktirme yaptırımı uygulanır.
c) Başhakemin vereceği izinden sonra yardımcı hakem monitöre gider ve görüntüyü değerlendirir.
d) Bir set için GDS talep hakkı kalmayan takım koçunun yeni bir GDS talep etmesi halinde, talep reddedilir ve talepte bulunan takıma geciktirme yaptırımı uygulanır.
e) Yardımcı hakem monitörde yapacağı inceleme sonunda oluşan kararını belirtmek üzere, hatalı olduğunu tespit ettiği takım tarafına geçerek resmi el işaretiyle hatanın türünü belirtir ve kablosuz kulaklık sistemiyle başhakemi sözlü olarak da bilgilendirir.
f) Başhakem de yardımcı hakemden aldığı bilgi doğrultusunda NİHAİ KARARINI verir. Görüntü, başhakemin nihai kararından sonra varsa salondaki LED ekrana ve televizyon yayınına aktarılır.
g) Başhakemce verilen bu karar üzerine takım koçlarının itirazı veya yeni bir GDS talep hakkı yoktur. Sürdürülen itirazlar centilmenlik dışı davranış kapsamında değerlendirildiği takdirde, cezai yaptırım uygulanır.
h) Monitörden görüntünün incelenmesi ve değerlendirilmesi sadece yardımcı hakemin yetkisinde olup başka hiç kimsenin bu incelemeye katılmasına izin verilmez, GDS operatörü sadece istenen görüntüyü yardımcı hakeme göstermekle yükümlüdür. Görüntüyle ilgili olarak yorum yapamaz, fikir beyan edemez, herhangi bir müdahalede bulunamaz.
i) GDS değerlendirmesi esnasında tüm takım mensupları kural gereği bulunmaları gereken alan ve bölgelerde bulunurlar.
j) Başhakem nihai kararını verdikten sonra oyunu tekrar başlatmadan önce GDS işlem operatörü ve yazı hakemi; yardımcı hakeme, yardımcı hakem de başhakeme oyuna hazır işaretini gösterir.
k) Yardımcı hakem, oyun tekrar başlatılmadan önce tüm skor tabelalarının aynı ve doğru skoru gösterdiğini, oyun alanındaki oyuncuların müsabaka cetveline göre doğru pozisyonlarda olduğunu kontrol ve teyit eder,
l) Bir pozisyonla ilgili olarak GDS incelemesi yapılırken yardımcı hakem talep edilen konunun dışında farklı bir hata tespit ederse, tespit edilen farklı hata dikkate alınmaz ve sadece takım koçunun GDS talebiyle ilgili değerlendirme yapılır.
m) Başhakem, bir sette her iki takımında GDS haklarını bitirmiş olmaları durumunda, seti veya maçı bitirecek bir karar verme konusunda emin olmadığını düşündüğü takdirde maçta en fazla 2 kez olmak üzere yardımcı hakemden GDS incelemesi isteyebilir,
n) GDS operatörleri, incelemenin sonuçları ile ilgili olarak hiçbir şekilde yardımcı hakem dışındaki kişilerle sözlü veya işaret vererek bilgi paylaşımında bulunamazlar.
5. GÖRÜNTÜLÜ DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN KISMEN VEYA TAMAMEN ARIZALANMASI
GDS sisteminin, maçın başlamasından önce, başlangıç anında veya devamı sırasında herhangi bir nedenle kısmen veya tamamen kullanılamaz hale gelmesi maçın başlamasını, devamını ve sonucunun tescilini etkilemez. Başhakem ekibi ile birlikte maçı Voleybol Resmi Oyun Kuralları çerçevesinde yönetir ve maç GDS olmaksızın tamamlanır. Böyle bir durumda tarafların hiçbir şekilde itiraz etme hakkı yoktur.
Comments are closed.