Voleybol Hareketlerinin Teknik Analizi (2)

A) Servis Karşılama

Voleybolda temel hareketlerden olan manşet vuruşun kullanılmasıyla daha çok önem kazanan ve müdafaada takımın ilk hareketi olması bakımından servis karşılama çok mühimdir. Top karşılayan oyuncular sahayı aralarında pozisyonlarına göre dengeli bir şekilde paylaşması iyi servis karşılayan ortamlara görevde öncelik tanımalıdır.

1- Müdafaa için başlangıç pozisyonu
2- Topun geleceği yerin anlayabilme yeteneği
3- Çabuk sprint ayak çalışmaları

4. BLOK
Blok rakibin hücum gücünü kırmak tesirsiz hale getirmek için file üzerinde müdafa tarzıdır. Acaba blok ellerin karşı sahaya sokulması, yani blok uygulamasından sonra sadece müdafa olarak mı düşünülmeli! Yoksa karşı takımın hücumunu kesme tarzı içinde smaç hatta daha etkili bir hücum olarak mı düşünülmelidir. Bugün blok voleybolda smaça nazaran file üstü silahı olarak daha etken bir hale gelmiştir. Aktif blok denen ve ellerin oyuncunun fizik güce nispetinde içeri karşı sahaya sokulmasıyla smaçörler zor durumlara düşmeye başlamışlar bloku geçebilmek için kombinazonlu aldatmalı taktik oyunlar uygulanmaya başlanmış, bu taktiklere karşı ise blok ancak tekli olarak uygulanabileceğinden iyi bir fendimantal olarak önemsenmiş ve teknik bir evrim içine girmiştir. Kombinazonlu süratli oyunlarda iki hatta üçlü bloklar uygulanmaz hale gelmiş, iyi bir smaçör karşısında teke tek blok yapabilmenin zorluğu da aşikar olduğundan bloku belli teknik özellikler içinde ve yüksek bir fizik düzeye ihtiyaç gösteren bir fardimental olarak çalışmak gerekecektir. Bugün istatistiklere göre bir saatte ortalama 5 sayının bloktan kazanıldığı düşünürsek bloku bu anlamı içinde bir hücum taktiği olarak ta kabul edebiliriz. Nasıl servis, oyunu başlatan ilk hücum elemanı ise ondan sonrada sırayı blok alır.

Blok için teknik özelliklere geçmeden iyi blok için gereken şartları görelim.
1- Blokta ilk husus sıçrana bileceği kadar yükseğe tırmanmak havada durabilmek ve elleri karşıya sokabilmek.
2- Sıçrama zamanlamalarının çok iyi ayarlanması ve bununla koordineli olarak ellerin ön sahaya set üzerinden sokulması iyi öğrenilmelidir. Çok iyi sıçrayan ve havada oldukça uzun duran bir smaçör eğer zamanlama karşı smaçörün tarzına göre onun smacı vuracağı ve kendisinin ona yetişip keseceği anı hesaplanamıyorsa bu iki büyük becerisine rağmen topu kesemeyip doğru blok sağlanmayacaktır.

Blok Teknik Özellikler:
Bugün bloğun ellerin göğüs hizasında tutularak sıçrama hızı alınmaksızın yapılma tarzı yeterliliğini kaybetmiştir. Artık oyuncular blok sıçramalarını smaç sıçraması prensibi içerisinde yapmaya başlamışlardır.

Top karşı taraftan servis olarak elden çıkınca çok dikkatli takip edilmeye başlamalı nereye, sahanın hangi noktasına düşeceğini hesaplayarak orada topla buluşmalıdır. Topun karşılandığı anda topun gönderildiği yöne dönük olmak gerekmektedir. Topu düzgün manşet vuruşla pasöre gönderilmelidir. Pasöre gidecek topu filenin üst kısmına gönderebilirsek pasör topu zorlanmadan oyuna sokabilir. Servis manşetinde topun geliş yönüne göre top hangi çizgiye daha yakın geliyorsa o çizgiye yakın ayağımızı önde tutacak şekilde pozisyon alınmalıdır.

Devam Edecek…

Enver GÖÇENER
info@voleybolunsesi.com

 


Haberi Paylaş

Comments are closed.