‘Voleybol şu anda Türkiye’deki en büyük kadın hareketi’

Bütçe farkı rekabetin zor yanıdır. Sonuna kadar gitmek isterseniz aradaki farkı kapatmak için Ataman Hoca’nın dediği gibi yüreğinizi ortaya koymak gerekir.

Geçtiğimiz sezon kazanılan başarının ardından yaz döneminde U23 Dünya Şampiyonluğu’na ulaşan takımın başında olan Galatasaray Bayan Voleybol Takımı’nın başantrenörü Ataman Güneyligil Galatasaray Dergisi’nin 171. sayısına konuk oldu.

Ataman Güneyligil’in Tarık Ünlütürk’ün sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

“Geçen sene takımı kurarken hedefimiz en üst noktada olmaktı. Aslında bu, her sene böyle? Şimdi şunu kabul edelim. Üstteki iki – üç takımla aramızda bütçe farkı var. Ama amacımız her maçta sahadan galip ayrılmak. Bunu odak noktası olarak aldık. Yarı final serisinde rakibimiz Vakıfbank oldu. O dönem çok hazırdık. Takım olarak en üst düzeye çıkmıştık. Vakıfbank açısından da, Şampiyonlar Ligi hazırlıkları vardı. Biz Avrupa’da yarı finalde elenmiştik. Tek hedef olarak lig kalmıştı. Bunları üst üste koyunca bizim açımızdan beklenen başarıydı.”

“Ben baskı hissetmiyorum, takımın da hissettiğini düşünmüyorum. İyi bir takımız, iyi antrenman yapıyoruz. Minimum geçen seneki başarıyı yakalamayı planlıyoruz. Tabii ki amacımız geçen seneki başarının üstüne koymak. Ama bunun baskısını yaşayacağız diye bir şey yok.”

Zamana ihtiyacımız var

“Bu sezon için şunu söylemeliyim. Zamana ihtiyacımız var, bu kesin. Birbirleri ile oynamamış oyuncuları olan bir kadroyuz. İlk iki hafta üzerinden bir değerlendirme yaparsak; Kosheleva, Neslihan, Rabadzieva gibi oyuncular sahada birbirlerini yeni tanıyorlar. Hatta bu isimlere Ruseva’yı da katalım. Çünkü, geçen sene sakatlık nedeniyle fazla süre alamadı. Sonuç olarak bir adaptasyon süreci yaşıyoruz. Liberolarımız yeni; çok tecrübeli bir liberodan, iki genç isme yöneldik. Birbirlerinin açıklarını kapatarak oynamaya çalışıyorlar. Saha içinde uyumsuzluklar olabilir bu dönemde, bu da çok normal. Bir top geliyor, ‘Pası kim atmalı’ derken top düşüyor. Bu yüzden ‘Zamana ihtiyacımız var’ dedim. Takım olma yolunda daha fazla antrenman, daha fazla maç bu mesafeyi kısaltacak.”

Voleybol futbol gibi değil

“Çok iyi çalışmak gerekiyor. Anahtar bu? Oyuncu kapasitesi, yükseklik ya da güç olarak geride kalabilirsiniz. Bunu taktik olarak kapatma şansınız var. Bu şekilde rakibinizin önüne geçebilirsiniz. Dediğin gibi; voleybol, futbol gibi değil. 90 dakika tek kale oynadığınız, sayısız pozisyona girdiğiniz bir maçta kötü bir vuruşla maçı kaybedebilirsiniz. Voleybol öyle değil. Üç – beş sayıyı kazanabilirsiniz ama ortada bir galibiyet için kazanmanız gereken 75 sayı var ve bunu şansa başarmanız imkansız.”

“Biz bu sene U23 şampiyonasına hazırlanırken 35 oyuncu ile yola çıktık. İki kamp yaptık, ikinci ligi taradık. İstatistik konusuna önem veren antrenörlerle çalıştık. Parlayan isimleri deneme şansımız oldu. Onların içinden 12 isim daha seçtik. Sakatlıklar olmasa başka isimler de vardı. 17 yaşında yıldız takımımız oyuncumuz da kadroya dahil oldu. Aslında bu sistemin oluştuğunu gösteriyor. Şunu söylemeliyim; voleybol şu anda Türkiye’deki en büyük kadın hareketi.”

Yabancı sayısı düşebilir

“Yabancı sayısını şu an için konuşuyorsak, bence doğru matematiği yakaladık. Tartışılan konu burada, oyuncu oynayarak mı gelişir, yoksa iyi yabancılarla aynı takımda yer alarak mı? Benim fikrim ortasını bulmak üzerine… Üç yabancı bence ideal? Artırılmasına kesinlikle karşıyım. Şu anda 3 artı 1 olarak uygulanıyor. Değiştirilecekse, azaltma yoluna gidilebilir.”

Seyirci konusu çözülmeli

“Taraftar eksik. İlk çözülmesi gereken konu seyirci? Bazı maçlarda 100 seyirciyi zor buluyoruz. Onlar da sporcuların eşi dostu oluyor. Eskiler Burhan Felek Spor Salonu’nda amatör küme maçlarının dahi dolu olduğunu anlatır. Voleybol durağan bir spor, bu da etkiliyor. U23 Dünya Şampiyonasında heyecanı artırmaya yönelik olarak yeni bir sayı sistemi denendi. Bu bizim hoşumuza da gitti. Bence taraftar açısında olumlu bir dönüşü olabilir.”

“Kemik bir taraftar grubumuz var. Her zaman yanımızdalar. Tabii ki en büyük isteğimiz bu taraftar grubunun artması. Hayalimiz Burhan Felek’i tamamen doldurabilmek. 7 bin kişilik bir tribün var, 2 bin kişi gelse bile tribünlerin çoğu boş kalıyor. Sahada başarı geldikçe onlar da umarım ilgiyi arttırır.”


Haberi Paylaş

Comments are closed.