Dr. Alp Tolga Şimşek’in hukuk ve voleybolu bir araya getiren emsalsiz çalışması: “Voleybolda Uluslararası Transfer Hukuku”
VakıfBank Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve VakıfBank Hukuk İşleri Başkanı Dr. Alp Tolga Şimşek ile voleybol branşındaki hukuki meseleler üzerine ilk çalışması “Voleybolda Uluslararası Transfer Hukuku” hakkında konuştuk. Hukuki konulardaki engin bilgi birikiminin yanı sıra Vakıfbank’ın yerel ve uluslararası platformda oynadığı müsabakaları ilgiyle takip eden Dr. Alp Tolga Şimşek, voleybol ve hukuk ağırlıklı sorularımızı içtenlikle cevapladı.
Çalışmanızda bugüne kadar karşılaşmadığımız bir konuyu ele alıyorsunuz, ülkemizde spor hukuku alanında yapılan çalışmalar olmakla birlikte voleybolla ilgili ve bu branştaki hukuki meseleler üzerine bir kitap henüz yayımlanmamıştı. Bu konuda bir çalışma hazırlamanızdaki etkenler nelerdi?
Meslek hayatımın ilk on yılında Devlet Planlama Teşkilatı’nda ve ikinci on yılında Vakıfbank’ta ticaret hukuku ve bankacılık hukuku alanlarında görev aldım. Yaptığım işlerdeki katma değeri artırmak amacıyla, yurt içi ve yurt dışı akademik çalışmalarımda şirketler hukuku, rekabet hukuku ve uluslararası hukuk alanlarına yoğunlaştım. Bunlardan farklı bir alan olarak voleybola ilişkin hukuki bir konuda çalışma hazırlamamdaki temel etken ise, Vakıfbank Spor Kulübü’ndeki görevim.
Bu görevden kaynaklanan sorumluluklarım dolayısıyla, voleybola ilişkin hukuki konularda bilgilerimi sürekli artırmam gerekiyor. Uluslararası transfer konusuna öncelik vermemin nedeni ise, diğer konulara nispetle daha zor ve gerekli olması. Bu konuda derinleşme ihtiyacını yıllar önce hissetmeme rağmen, özel olarak üzerinde çalışacak kadar vakit bulamamıştım. Ancak pandemi döneminde, Vakıfbank’taki görevimle ilgili mesaim dışında, herkes gibi benim de çok fazla vaktim oldu. Önce okudum, sonra kendim için notlar çıkarmaya başladım, pandemi uzayınca notlar arttı ve nihayet herkesin kullanımına sunacağım bir kitaba dönüştü.
“Voleybolda Uluslararası Transfer Hukuku” isimli çalışmanız sporcular, antrenörler, kulüpler ve menajerlik şirketleri için FIVB Yönetmelikleri ile birlikte rehber niteliğinde. Peki siz çalışmanızı nasıl tanımlarsınız?
Uluslararası transferlere ilişkin FIVB düzenlemelerini aktaran ve ilgili mercilerin kararlarını özetleyen bir çalışma, açık kaynakların Türkçe sunumu, daha iyisi için bir başlangıç.
Kitabınızda voleybol severlerin yakından tanıdığı Yeon Koung Kim, Fernanda Garay, Natalya Mammadova gibi isimlerin ve önemli kulüplerin tarafı olduğu hukuki uyuşmazlıklar ve bu hukuki uyuşmazlıkların incelemeleri de mevcut. Profesyonel sporcular ve kulüpler, sporun gereklerini yerine getirirken birbirleriyle bu tarz sorunlar yaşamamak adına nelere dikkat etmeli?
Kitap dört bölümden oluşuyor, ancak ben ikiye ayırarak ifade edeceğim. Kitabın ilk yarısını oluşturan ilk üç bölüm kuralları ve usulleri anlatıyor. İlgili süreçleri yönetenlerin mutlak surette bilmesi gereken hususlar. Kitabın ikinci yarısı olarak gördüğüm dördüncü bölümde ise, uluslararası transfer kurallarının ihlaline ve finansal uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin kararlar özetleniyor. Oyuncularımızın ve antrenörlerimizin özellikle finansal uyuşmazlık kararlarının başladığı 70’inci sayfadan itibaren okumasını öneririm. Çünkü ilk bakışta sadece ödenmeyen ücretler ile ilgili görülen bu kararlarda, kulüpler ile oyuncular veya antrenörler arasında yaşanan sorunları, bir başka ifadeyle perde arkasını, tüm yaşanmışlıkları görüyorsunuz. Bu kapsamda örnek olarak, performansı beğenilmeyen oyuncunun ücretinin kesilmesini, hamile olan oyuncunun sözleşmesinin feshedilmesini, amansız hastalığa yakalanan oyuncunun tedavi süreçlerinde yaşanan zorlukları verebiliriz.
Bu ve benzeri uyuşmazlıkların önlenmesi için, esas itibarıyla, sözleşmelerin karşılıklı müzakereler sonucunda ve karşılıklı menfaat dengesi gözetilerek düzenlenmesi gerekiyor. Diğer tekliflerin baskısıyla sadece maddi imkânların müzakere edildiği, tüm hususlar olgunlaştırılmadan veya tam olarak anlaşılmadan aceleyle imzaya açılan sözleşmelerdeki hükümler eksik, yanlış veya yanıltıcı olabiliyor. Bunun sonucunda, sözleşmenin bir hükmünde ‘veya’ yerine ‘ve’ yazıldığı için kulübün oyuncuya ilave ödeme yapmak zorunda kalabildiğini yahut sözleşmede menajer üzerinden yapılması kararlaştırılan ödemelerin daha sonra dava aşamasında oyuncu tarafından bizzat talep edilemediğini ilgili kararlarda görebiliyoruz.
Spor hukuku alanında voleybol üzerine yoğunlaşan çalışmalarınız devam edecek mi, bu anlamda gelecek çalışmalarınızda hangi konulara yer vermeyi düşünüyorsunuz?
Uluslararası transfer konusunda çalışmaya devam etmeyi düşünüyorum. Bu süreçte FIVB düzenlemelerinde değişiklikler olabilir. Ayrıca, FIVB’nin 2017 ve 2018 sonrası kararları henüz yayımlanmadı, bu kararları merakla bekliyorum. Hepsinden önemlisi, camiamızdan ve meslektaşlarımızdan alacağım geri dönüşlerle birlikte, ilave açıklama, yorum veya geliştirmeye ihtiyaç duyulan hususları öğrenme imkânı bulacağım. Bütün bunlar gerçekleştiğinde, kitabın güncellenmiş ve geliştirilmiş halini hazırlamam gerekir. Ancak o aşamadan sonra ikinci bir konuda yazmaya başlayabilirim.
İkinci konuyu o gün geldiğinde yine ihtiyaçlar çerçevesinde kararlaştıracağım. Diğer taraftan, bir sonraki çalışmamın hangi konuda olmayacağını bugünden biliyorum. Anti-doping düzenlemeleri ve kararları. Çünkü bu tür çalışmalar yapmak için İngilizce ve hukuk bilmek yeterli değil, aynı zamanda konuyu da bilmek gerekiyor. Dolayısıyla, özel düzenlemeleri olan ve hakkında birçok karar bulunan anti-doping konusunu, bu alanda bilgi sahibi voleybol sever meslektaşlarımızdan okumayı tercih ederim.
Voleybol son dönemde kulüpler düzeyinde ve milli takım seviyesinde yaşanan başarılar sebebiyle çok yoğun ilgi görüyor, hukuk okuyan genç voleybol severlerin sayısı da hayli fazla. Spor hukuku alanında kendisini geliştirmek isteyen genç hukukçulara önerileriniz nelerdir?
Bilgiye ulaşma imkânlarının her geçen gün arttığı göz önünde bulundurulduğunda, ilgililer için spor hukuku alanındaki eğitim programlarını, seminerleri, kitapları ve makaleleri takip etmek veya ilgili kuruluşların düzenlemelerini ve kararlarını bulmak geçmişe oranla daha kolay. Fakat bütün bunları uygulama tecrübesi ile birleştirmek gerekir. Bu doğrultuda, spor hukuku alanında kendisini geliştirmek isteyen genç voleybol severlere önerim, bir kulübün hukuk işlerini gerekirse gönüllülük esasıyla üstlenmeleridir. Bu sayede, hem bir kulübümüze teknik destek vermiş olurlar hem de yaşayarak öğrenme fırsatı bulurlar.
Voleybolda Uluslararası Transfer Hukuku – ÖNSÖZ
(https://www.onikilevha.com.tr/yayin/2247/voleybolda-uluslararasi-transfer-hukuku)
Voleybolda Uluslararası Transfer Hukuku – İçindekiler
(https://www.onikilevha.com.tr/images/books/9786254320095.pdf)
Comments are closed.