2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda görkemli açılış

Dünyanın en büyük spor organizasyonu olarak kabul gören Olimpiyat Oyunları’nın 30.’su, Londra Olimpiyat Oyunları açılış töreniyle başladı.

-Açılış töreninde 23 tonluk bir olimpiyat çanı da kullanıldı. 2×3 metre boyutundaki çanı, bu sene Fransa Bisiklet Turu’nu kazanan ve bu turda ilk kez şampiyon olan İngiliz unvanını alan Bradley Wiggins çaldı. Wiggins’in çanı çalmasıyla açılış gösterisi de start aldı.

FOTOĞRAFLARLA BÜYÜK ŞÖLEN

İNGİLTERE’NİN HİKAYESİNİ BÖYLE ANLATTILAR

– Ada’nın hikayesini anlatan senaryo, ışık şovlarıyla birlikte muhteşem görüntülere sahne oldu.

– Kraliçe II Elizabeth ile gizli servisin en önemli üyesi James Bond mizanseninin ardından Kraliçe, alkışlar eşliğinde stadyuma giriş yaptı. Bu sırada Kraliçe Elizabeth’in, üzerinde Britanya bayrağı olan paraşütle helikopterden atlaması ekrana getirildi.

– ‘Harikalar Adası’ temalı açılış töreninde Kraliyet Hava Kuvvetleri askerleri, İngiltere bayrağınını göndere çekti.

– İşitme engelli çocuklar, İngiliz Milli Marşı’nı seslendirdi. Ünlü çocuk romanı karakteri “Harry Potter’in yazarı JK Rowling, açılış töreninde “Peter Pan”dan bir bölüm okudu.

– Ulusal Sağlık Örgütü ve çocuk hastanelerinin öyküsü anlatıldı. Hasta çocuklar için yapılan gösteride sahada 320 yatak kullanılırken, 600 dansçı görev yaptı.

– ‘Mister Bean’ karakteri ile tanınan aktör Rowan Atkinson, açılış töreninde yaptığı gösteriyle seyircileri güldürdü. Atkinson’ın yaptığı hareketler, seyircilerden büyük alkış aldı.

– ‘Gece eğlenmeye çıkan geçler’ mizanseniyle dijital devrim sahnelendi.

– Wembley Stadyumu’nda yapılan 1948 Olimpiyat Oyunları’ndan görüntüler ile Olimpiyat Meşalesi’nin hikayesi ekrana geldi.

3 BOYUTLU GÖSTERİ

Açılış töreninde ışıklarla 3 boyutlu gösteri de gerçekleştirildi. Bu gösteri için görevliler, izleyicilere ve basın mensuplarına 3 boyutlu gözlükler dağıttı. Bu arada seyircilere dağıtılan fenerlerle stadyumda renkli bir görüntü oluşturuldu.

27 MİLYON STERLİNLİK AÇILIŞ

Sanat direktörlüğünü 8 dalda Oscar kazanan “Slumdog Milyoner” filminin yönetmeni Danny Boyle’un yaptığı açılış töreninde, Olimpiyat Stadı’nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek, kaz, tavuk gibi çiftlik hayvanlarının yer alacağı örnek bir İngiliz köyü kuruldu.

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin izlemesinin beklendiği açılış töreninde 10 bin gönüllü görev yapıyor. 27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan törende, efsanevi müzik grubu Beatles’in üyesi Paul McCartney’nin de aralarında bulunduğu ünlü sanatçılar sahne alıyor.

 

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA İZLEDİ

Olimpiyat Parkı’ndaki açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra aralarında Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın da bulunduğu çok sayıda devlet başkanı ve başbakan ile yetkili takip etti.

TÜRKİYE’DEN 114 SPORCU

Türkiye, 19’uncu olimpiyatlarında tarihindeki en kalabalık kafileyle mücadele edecek. Bir önceki olimpiyat Pekin’de 68 sporcu ile en kalabalık kafileye ulaşan Türkiye, Londra’da bu sayıyı 100’ün üzerine taşıdı. 114 sporcu olimpiyat için konulan barajları geçerek Londra bileti aldı.

16 BRANŞTA VARIZ

Pekin’de 12 branşta temsilci gönderdiğimiz olimpiyatlarda bu kez 16 farklı dalda mücadele edilecek. Güreş, halter, boks, atletizm gibi branşların yanı sıra voleybol ve basketbol kadın takımlarımız, badminton, atletizm 4×400 bayrak, bayan güreş ve cimnastikte ilk kez olimpiyatlarda varlık göstereceğiz. Atıcılık, bisiklet, judo, okçuluk, masa tenisi, tekvando, yelken ve yüzme de Londra’da yarışacağımız diğer branşlar olacak.

EN GENCİ SARIKAYA

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek 114 Türk sporcu içinde en genci 16 yaşındaki yüzücü Hazal Sarıkaya, en yaşlısı ise 39 yaşındaki atıcı Yusuf Dikeç oldu.

TÜRKİYE 29. SIRADA

Türkiye, olimpiyatlarda bugüne kadar topladığı 37 altın, 23 gümüş ve 22 bronz olmak üzere toplam 82 madalyayla, 29. sırada yer alıyor. ABD, şimdiye dek düzenlenen yaz olimpiyatlarında topladığı 934 altın madalyayla, oyunlarda tüm zamanların genel madalya tablosunda birinci durumda bulunuyor.

ERDOĞAN-ROGGE GÖRÜŞMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge ile görüştü.

40 dakika süren görüşmeye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.

Görüşmede, 2020 Olimpiyat Oyunları’nın İstanbul’da yapılması konusunun ve sporla ilgili diğer konuların ele aldığı öğrenildi.

ÇANI ELİNDEN DÜŞÜRDÜ

İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Hunt, olimpiyat oyunlarının başlamasını simgeleyen çanı çalarken, çan kırılarak elinden fırladı. Hunt’ın ve yanındakilerin gülüşmesine neden olan olay, İngiliz televizyon kanallarında geniş yer buldu.

Olimpiyat oyunları öncesi, İngiltere genelinde üç dakika boyunca çanlar ve ziller çalındı. Şehrin simgelerinden tarihi saat kulesi “Big Ben” yerel saatle 08.12’de 40 kez çalındı. Olimpiyatların başlamasını duyurmak için sanatçı Martin Creed’in projesi çerçevesinde, “Big Ben”in çalınmasının yanı sıra Birleşik Krallık genelinde çok sayıda kişi çan ve ziller çaldı.

TATTERSALL – LONDRA / DHA

 


Haberi Paylaş

Comments are closed.