Aerobik Egzersiz ve Yararları

Aerobik egzersiz geniş kas guruplarını kullanarak, düşük şiddetli uzun süreli aktivite olarak tanımlanabilir.

Aerobik aktivite; yürüyüş, bisiklet, jog, yüzme gibi aktiviteleri içerir. Anaerobik aktivite kısa süreli yüksek şiddetli çalışmalardır. Tenis, ağırlık kaldırma, kısa süreli hızlı koşular gibi. Futbol, basketbol, hentbol gibi aktivitelerde anaerobik aktivite hakimdir.

Şayet bu tür çalışmalara yeni başlıyor iseniz, yürüyüş önerilir, bu tür aktivite haftada 5-6 kere 1 saatten az olmamak kaydıyla uygulanmalıdır. Bir hafta sonra çok düşük tempoda koşuları programınıza alabilirsiniz. Koşu temposunun ayarlanması için solunum sıklığından yararlanılır, şöyle ki; koşu, rahatça soluk alıp verebileceğimiz bir tempoda gerçekleşmelidir. En kolay tempo ayarlama adım sayısı ile yapılır, 4-5 adımda yavaş yavaş soluk alınır, göğüs kafesi şişirilir, yine 4-5 adımda yavaş yavaş karın kasları kasılarak soluk verilir. Bu davranış solunum kaslarının güçlenmesine ve daha etkili solunuma olanak sağlar. Bu davranış biçimi ayni zamanda “solunum eğitimi” çalışmasıdır. Akciğerlerdeki havayı çok az yenileyebildiği için, kısa süreli sık solunum yapmak önerilmez.

İnsan organizması mükemmel bir yapıya ve eşi benzeri olmayan sistemlere sahiptir. Bilinçli ve düzenli yüklenmeler ile onun kapasitelerini artırabilirsiniz, aşırı yüklenmeler ile tüm sistemleri felce uğratabilirsiniz. Sağlıklı gelişim için uygulanacak yüklenmeler azar azar giderek artan yoğunlukta olmalı, organizma yükleri “sindirmeli” dir.

İlerleyen çalışmalarda, hızınızı, azar azar, eforunuzun sınırlarına kadar, derin ve hızlı nefes alacak duruma gelinceye kadar ya da bu durumu sürdüremeyeceğinizi düşünene kadar artırın. Bu noktaya kadar her şey aerobiktir ki onun anlamı; enerji oksijenin varlığında gerçekleşiyor demektir. Eğer egzersiz yoğunluğunu arttırmayı sürdürürseniz, anaerobik enerji üretimine baş vurursunuz, bu anda solunum sıklığı artar ve kanda laktik asit birikimi başlar. Bu durumda egzersizi kesmek zorunda kalabilirsiniz. Laktik asit hem bir enerji taşıyıcı ve hem de şiddetli eforun ürettiği, artan çalışma yoğunluğunu gösteren bir işarettir.

Aşırı eforun ürettiği laktik asit ve yüksek düzeydeki karbondioksitle beraber yüksek solunum, genel rahatsızlık ve stres duygusu oluşur. Aerobik egzersiz, çok sözü geçen anaerobik eşiğin altındaki egzersiz olarak tanımlanabilir.

Aerobik Egzersizin Yararları

En önemli yararları kap damar sistemi üzerinedir. Ama ayrıca;

-Kötü kolesterol düzeyini düşürür, iyi kolesterol düzeyini yükseltir.
-Kuvvet antrenmanı ile birlikte aerobik egzersiz vücut yağını azaltır.
-Tansiyonun düşmesine ve iyi bir uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olur.
-Vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
-Şeker hastalarında kan şeker düzeyinin ilaçsız bir şekilde azalmasında büyük yararları vardır.
-Kemik, tendon ve ligamentlerin güçlenmesinde yardımcıdır.
-Kişinin kendini psikolojik olarak iyi hissetmesini sağlar.

Dr.Ateş ŞENDİL


Haberi Paylaş

Comments are closed.