Aşil tendon sakatlıkları

Öncelikle Akif kardeşimize geçirdiği talihsiz sakatlıktan ötürü geçmiş olsun dileklerimi iletir, biran önce eski sağlığına kavuşup, voleybol sahalarına dönmesini temenni ederim.

Yeri gelmişken voleybolcu kardeşlerimize faydalı olur düşüncesiyle, aşil tendon sakatlıkları hakkında bazı kısa bilgileri aktarmak isterim.

Aşil tendonun kısmen vaya tamamen kopmasına aşil tendon kopması denir. Kopma ani olur, insanı hareketsiz bırakır ve sakatlık meydana geldiğinde genelde bir kopma sesi duyulur. Aşil tendon kopması ani hareket ve esneklik gerektiren sporlarda daha çok görülür; voleybol, tennis, raketbol veya sprint koşuları gibi.

Diğer aşil tendon sakatlıkları ise tendonisis, tendonitise, tenosynovitis ve tenis bacağıdır.

Aşil tendonu vücuttaki en kalın ve güçlü tendondur ve topuk kemiğini kalf kasına bağlar. Böylece ayaklarımızın hareketi sağlanmış olur.

Aşil tendonlar voleybol gibi patlayıcı güç ve esneklik gerektiren sporlarda vücut ağırlığının 3 ile 12 katı arasında bir ağırlığa mağruz kalabilirler.

Aşil tendon sakatlıklarının başlıca nedenleri ise şunlardır:

1- Yapılan harekette ani hız artışları; koşu, patlayıcı sıçramalar, yokuş aşağı veya yukarı hızlı koşular
2- Uzun süre sporu bırakan bir sporcunun aniden aşil tendona yüklenici hızlı ve ağır hareketler yapması
3- Bacak uzunlukları arasındaki farklar
4- Kısa veya sert aşil tendon veya kalf kası
5- Aşırı zayıf kalf kası
6- Eski veya spor yapmaya uygun olmayan ayakkabılar
7- Yeterli köprü, yumuşaklık, hareket ve topuk desteği olmayan ayakkabılar
8- Yüksek topuklu ayakkabılar
9- Quinolone gurup antibiyotikler (Ciprofloxacin, Cipro, Baycip, Cetraxal, Ciflox, Cifran, Ciplox, Cyprobay, Quintor)
10- Kortizon

Kortizon aşil tendona dolaylı olarak zarar vermektedir. Kortizon zayıflamış bir aşil tendonun kendini rahat hissetmesini sağlar. Aşil tendona ya da yakınına kortizon iğnesi yapılan bir sporcu, aşil tendonunu sınırlarının dışında esnetebilir ve neticede aşil tendonun kopmasına kadar gidebilecek sakatlanmalara neden olabilir.

SİGARA KULLANIMI VE AŞİL TENDON SAKATLIKLARI

Bicep tendon kopmaları ile sigara kullanımı arasında bağ olduğunun ispatlanmasına rağmen, sigara ile aşil tendon sakatlıkları arasında henüz bir bağ kurulamamıştır. Ancak tıp dünyası, sigaranın vücuda ve kaslara verdiği genel ve mikro zararlardan yola çıkarak, sigaranın da aşil tendon sakatlıklarında rol oynadığına inanmaktadırlar. Bu konudaki çalışmalar ise devam etmeketedir.

Ancak bu konuda kesin olan birşey varsa, o da nikotinin aşil tendon sakatlıklarının iyileşmesinde geciktirici etkisinin klinik deneylerle kanıtlanmış olmasıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Aşil tendon tedavisi ciddiye alınmalı ve uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Aşil tendon sakatlıklarının daha kötüye gitmesini engellemenin en iyi yolu sakatlığı derhal tedavi ettirmektir.

Tedavi yöntemleri sakatlığın durumuna gore;

1- Dinlenme
2- Kas güçlendirme
3- Fizik tedavi (ultrason, lazer fotosimülasyon, elektrik simülasyon)
4- Buz tedavisi şeklinde olabilir
5- Aşil tendon kopmaları ise ayağın hareketsiz kılınması veya ameliyatla tedavi edilir

Sonuç olarak aşil tendon sakatlıklarından korunmak için formda olmak, sportif faaliyetlerden önce iyi ısınıp, esnemek, aşil tendonu güçlendirici hareketler yapmak ve yukarıda saydığımız aşil tendon sakatlıklarına neden olacak hareket ve davranışlardan kaçınmak gerekmektedir.

Bütün voleybol camiasına sakatlıklardan uzak, sağlıklı günler dilerim.

Mustafa Altunay

Maliye Milli Piyango
Altyapı antrenörü, Kondisyoner


Haberi Paylaş

Comments are closed.