Bahçeşehir Üniversitesi ikinci kez Avrupa Şampiyonu

Tüm voleybol severlere merhaba;

Bahçeşehir Üniversitesi Bayan Voleybol Takımı olarak, I. Avrupa Üniversite Oyunlarında Avrupa Şampiyonu olduk. Bu konudaki detayları büyük bir keyifle aşağıda vereceğim tabiî ki ancak öncelikle tam da uğraştığım işle ilgili bir konuya değinmek istiyorum. Voleybol camiasının çok uzun yıllar içersinde bulunmuş, birçok kulüpte ve kademede antrenörlük deneyimleri olan biri olarak son yıllarda, voleybol camiasında bayan kategorisindeki yetenekli ve milli takımlarımızda yer alan ya da daha önce yer almış olan her anlamda değerli bulduğum genç sporculara Bahçeşehir Üniversitesi’nin bana tanıdığı geniş imkanlar dahilinde üniversite bursu verilmesinde hem aracı olmak hem de üniversite takımında onlara antrenörlük yaparak bu anlamda çalışmalarımı sürdürmekteyim.

Altyapılarda da uzun yıllar çalışmış, gençlerin gelişiminin her kademesinde tecrübelerim olduğundan sporcularımıza sadece voleybolcu olarak değil, topluma kazandırılması gereken bireyler olarak yaklaşılmasının ve onların voleybol yaşamlarının sonunda hayatlarını iyi koşullarla devam ettirebilecekleri bir meslekleri olması gereğine inanıyorum. Maalesef ülkemizde bugün sahip olduğumuz eğitim sistemi açısından bakıldığında spora ve sporculara yönelik yapılan çalışmalarda henüz sorunları çözebilecek kapsamlı bir devlet politikasının üretilememiş olması sporda önümüze çıkan en büyük engellerden biridir. Ben akademisyen değilim, dışarıdan üniversite ile sözleşmeli bir voleybol antrenörüyüm. Ancak uzun yıllar kulüplerde çalıştığımda da her zaman birlikte çalıştığım sporcularıma eğitim bursu veren kurumlarla işbirliği yaparak onların bu konuda imkanlarını geniş tutmaya çalışmışımdır. Hatta daha da ilerisinde bazen kulüp takımı kuran özel okullarda bu işe soyunarak altyapı çalışmalarında bulunmuşumdur.

Bunları neden anlatıyorum derseniz, yıllarca hem kulüpte oynasın hem de iyi bir eğitim alsın dediğim sporcuların aslında tökezlediklerini ya spordan koptuklarını ya da okul hayatlarına bir noktadan sonra son verdiklerini gördüm hep. Oysa yukarıda bahsettiğim, sporcuların aktif sporu bıraktıktan sonra kendi mesleklerinin yani sporun içinde kalmalarını sağlayacak; idari, teknik, altyapı, menajerlik, spordaki bilimsel çalışmalar vb. tüm konularda eğitimlerinin sağlanmasını amaçlayan eğitime yönelik kapsamlı bir spor politikasının devlet eliyle üretilmesi gerekmektedir.

Tabiî ki burada üretilecek politikada göz önünde tutulması gereken en önemli konu sporcuların, normal şartlarda okuyan kişiler olmadığı ve en büyük problemlerinin antrenman ve maç programlarından kaynaklanan zaman yetersizliği olduğunu bilmek ve buna yönelik normal verilen eğitim sürecinin dışında tutularak özel bir sistemle eğitime kazandırılmalarıdır. Belli sürelerde sınavlara alınmaları, evde açık öğretim benzeri ya da haftanın belirli gün ve saatlerinde eğitim gibi birçok proje üretilebilir.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde burs verilen voleybolcu sayısı on yılda 28 sporcu ve şuan kadrodaki 14 oyuncumuzu saymazsak ancak 10 sporcu mezun edebilmişiz. Bu aslında çok iyi bir sayı ancak yıllarca üniversitemizden burs almış ama derslere antrenman aralarında izin alamayıp gelemeyen sporcularımızı ve onlara katkıda bulunamayışımızı da unutmamak gerek. Üstelik son yıllarda artık Şampiyonlar Liginin bile birkaç kulübümüzün hedefi olması bile bu kulüplerde oynayan oyuncularımızın üniversiteye geliş gidişlerinde ne denli zorluklar yaşadığını anlatır sanırım.

Voleybolumuzdaki bizleri sonsuz mutlu eden hem mili takımlarımızın hem de kulüp takımlarımızın gösterdikleri büyük çıkışın ve bunun devamında yaşanacak yoğunluğun aynı zamanda eğitimine yön vermeye çalışan başarılı sporcuları bu yolda daha çok zorlayacağı aşikardır.

Kısaca toparlarsak, bu konuda tüm yetkililerin ve bunun yanı sıra Voleybol Federasyonu’nun sadece voleybol lisesi ile sınırlı kalmadan bakış açısını genişleterek ülke çapında projeler üretme zamanı çoktan gelmiştir. Umarım bizler gibi kısıtlı çabalarla bu konuda verilen destekler yapılacak büyük projelerle kitlelere ulaşarak aynı zamanda spora daha büyük kitlelerin daha gelişmiş ve eğitilmiş beyinlerle katılımını sağlar.

Şimdi Bahçeşehir Üniversitesi’nin Bayan Voleybol takımının on yıldır süren ve son yıllarda iki Avrupa Şampiyonluğu ile taçlandırdığı voleybol serüvenine gelirsek, özetle bunu Bahçeşehir Üniversitesi’nin birçok spor branşında verdiği gibi voleybolcularımıza da verdiği değer ve burs ile voleybolcularımızın da buna karşılık olarak aldıkları şampiyonlukların ortaya koyduğu güzel ve başarılı bir uyum olarak açıklayabiliriz.

Gelinen süreçte Bahçeşehir Üniversitesi Bayan voleybol takımımız 2 Avrupa Şampiyonluğu, bir Avrupa 5.liği, 5 Türkiye Şampiyonluğu, 3 Türkiye 2.liği ve bir Türkiye 3.lüğü ile her zaman zirvede yer almıştır.

14 / 20 Temmuz 2012 tarihleri arasında, daha önce yapılan Avrupa Üniversiteler Şampiyonasının yanı sıra bu yıl ilk kez İspanya-Cordoba da düzenlenen I. Avrupa Üniversite Oyunlarına katılan Bahçeşehir Üniversitesi Bayan Voleybol takımı daha önce Avrupa Şampiyonu olduğumuz Varşova 2010’daki gibi yine namağlup olarak Avrupa Şampiyonu olduk. Cordoba’da C grubunda yer alan takımımız grupta sırasıyla Finlandiya’yı 3-0, Hollanda’yı 3-2 ve Portekiz’i 3-0 yenerek çeyrek finale kaldı. Çeyrek finalde Litvanya ile karşılaştık ve 3-0 kazanarak yarıfinalde Fransa ile eşleştik. Yarıfinalin diğer maçında ise Sırbistan ve Almanya eşleştiler. Yarı finalde biz Fransa’yı, Sırbistan temsilcisi de Almanya’yı aynı skorla 3-0 geçti. Finalde karşılaştığımız Sırbistan’ı iki yıl önceki Avrupa şampiyonasında olduğu gibi bir kez daha 3-0 yenerek Bahçeşehir Üniversitesi olarak I. Avrupa Üniversite Oyunlarında Avrupa Şampiyonu olduk. Fransa’yı 3-1 yenen Almanya ise turnuvayı 3. sırada bitirdi.

4 grupta toplam 15 takımın katıldığı şampiyonada oynanan müsabakalar sonunda sıralama şöyle oluştu;
1.Bahçeşehir Üniversitesi (Türkiye), 2.Belgrade Ünv. (Sırbistan), 3.Chemnitz Ünv. (Almanya), 4. Sorbonne Ünv. (Fransa), 5.Polytechnic Ünv. Valencia (İspanya), 6.Eindhoven Ünv. (Hollanda), 7. Mykolas Ünv. (Litvanya), 8. Wroclaw Ünv. (Polonya), 9. Minho Ünv. (Portekiz), 10.Bergen Stu. (Norveç), 11.Fribourg Ünv. (İsviçre), 12.Haifa Ünv. (İsrail), 13.Tampere Ünv. (Finlandiya), 14.Norwegian Sch. (Norveç), 15.J.J. Strossmayer O. Ünv. (Hırvatistan).

Aldığımız bu sonuçlarla Bahçeşehir Üniversitesi’nin yaptığı yatırımların karşılığının alınması ve tüm takımımın gösterdiği özveri, istek ve sorumluluk bilinci beni fazlasıyla memnun etmiş ve tüm bunların sonucunda da oyuncu profilinde ne denli isabetli seçimler yaptığımızı bizlere göstermiştir.

Öncelikle takımımızdan desteklerini esirgemeyen Bahçeşehir Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı Sayın Enver Yücele, öğrenci dekanımız Sayın İsmail Türker Kurşun’a ve spor koordinatörümüz Sayın Haydar Sarısoy’a teşekkür ederiz. Ben de ayrıca tüm değerli oyuncularıma, onlara her türlü gerek üniversite bünyesinde gerekse kulüplerinde, başta kulüp antrenörleri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Olimpiyat A Milli takım kadrosunda bulunan Neriman Özsoy ve Büşra Cansu’nun yer alamadığı Bahçeşehir Üniversitesi bayan voleybol takımı Cordoba’da şu kadroyla mücadele etmiştir:
Kafile Başkanı İsmail Türker Kurşun, Spor Koordinatörü Haydar Sarısoy, Antrenör Kürşad Dolunay, Masör Fevzi Kunter.
Takım Kadrosu; Melis Gürkaynak, Asuman Karakoyun, Gözde Yılmaz, Neşve Büyükbayram, Derya Çayırgan, Burcu Genç, Dilara Bilge, Özge Nur Yurtdagülen, Dicle Nur Babat, Merve Tanıl, Tuğçe Ergenç, Derya Akçora.

Sizlere hoşçakal demeden Olimpiyatlarda mücadele edecek olan A Milli takımımıza, Filenin Sultanlarına sonsuz başarılar diliyorum. Umarım talihsizliklerden ve sakatlıklardan uzak, sağlıkla en iyi sonuçla ülkemize dönerler.

Tüm voleybol severlere güzel günler dilerim, sevgi ve saygılarımla.

Kürşad DOLUNAY
Bahçeşehir Üniversitesi Bayan Voleybol Takımı Antrenörü 

 


Haberi Paylaş

Comments are closed.