Bel Fıtığı

Dejenere olmuş bir disk, arkaya omuriliğe doğru fıtıklaşabilir (iç çekirdeğinin dışarı doğru balonlaşması) ve disk fıtığı ( bel omurlarının arasındaki disklerde oluştuğu zaman BEL FITIĞI ) olarak bilinir.  Disk duvarındaki zayıf nokta direk olarak sinir kökünün altındadır ve bu noktadan fıtıklaşan disk direk olarak sinir köküne bası yapar. Bu noktada oluşan bası sinirin uzandığı kalça ve bacağa doğru yayılan ağrı oluşturur.
Bel disk fıtıklarının yaklaşık  % 90 ı  L4- L5 (4. ve 5. bel omurlarının arasında) veya  L5- S1 (5. bel omuru ile 1.sakral omur arasında) oluşur ve sırasıyla ;

•         L5 sinire fıtık basısı ayak başparmak ekstansiyon (yukarı kaldırma) güçsüzlüğüne (düşük ayak) yol açabilir. Hasta topuğu üzerinde yürüme güçlüğü yaşar. Ayağın üstünde ve bacağın-alt baldırın arka kısmına yayılan ağrı ve uyuşma oluşabilir.
•         S1 sinire fıtık basısı  ayak bileği refleks kaybına ve/veya ayağın itme güçsüzlüğüne yola açabilir (hasta parmak ucuna yükselemez.).  Ayak tabanı ve ayak dış yanına doğru yayılan ağrı ve uyuşukluk hissine yol açabilir.
 
Bel fıtığının konservatif (cerrahi girişim olmadan ) tedavisi
 Birçok vakada, hastaların bel yada bacak ağrısı eğer iyileşecekse fıtıklaşmadan sonraki yaklaşık 6 hafta içinde gerilemektedir.  İyileşme beklenirken bazı konservativ tedavi seçenekleri bel fıtığına bağlı bel, bacak ağrısının ve konforsuzluğun gerilemesine yardımcı olabilir.
•         Fizik Tedavi
•         Uygun Manipülasyonlar
•         Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAIDs)
•         Ağızdan alınabilecek steroid ilaçlar (Örn:. prednisone or methyprednisolone)
•         Epidural (omurilik zarından içeri) injeksiyon (örn:kortizon)
Eğer ağrı 6 haftadan daha uzun sürerse, disk fıtığından kaynaklanan bu ağrıyı yatıştırmak için cerrahi tedavi seçeneğini dikkate almak uygundur. Bu operasyon temel olarak diskin sinir köküne basısını ortadan kaldırarak, sinirin iyileşmesi için daha iyi bir ortam sağlamak amacıyla yapılır.


Haberi Paylaş

Comments are closed.