Dürdane menisküse kavuştu

Türkiyede ilk defa kadavradan alınan menüsküs nakledildi. Atlet ve voleybolcu olan Konya Ereğli Atatürk Lisesi 12’inci sınıf öğrencisi Dürdane Kökbudak’a bir yıldır beklediği menüsküs nakli yapıldı.

Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt tarafından ameliyat edilen Dürdane Kökbudak’a 37 yaşında bir bayandan alınan menüsler nakledildi. Doktorların nakil yapılmazsa iki yol sonra yürüyemezsin dedikleri Kökbudak artık spora geri dönebilecek.

Spora çocuk yaşta başlayan Dürdane Kökbudak’ı Türkiye gündemine taşıyan menüsküs sakatlanması oldu. Atletizmle başladığı sporda çok sayıda madalya aldı. İlk kez 2006 yılında sağ menüsküsü yırtılan genç sporcunun yapılan ameliyat sonrası sağ ve sol ayağındaki menüsküsler alındı. Buna rağmen voleybol ve atletizm anteranmalarına devam eden Kökbudak, iki spor dalında da çok sayıda madalya kazanmaya devam etti.

Fakat ağrılar gün geçtikce şiddetini arttırması üzerine Ankara’ya özel bir hastaneye gelerek muayene olan genç sporcunun menüsküs nakline ihtiyacı olduğu belirlendi. Aranan uygun menüsküs bulunmasına rağmen mevzuat engelinden dolayı nakil gerçekleşmedi. Ayrıca ameliyatı yapacak Prof. Dr. Mehmet Binnet’inde tam gün uygulaması nedeniyle operasyona giremeyeceğini öğrenince genç kız ortada kaldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın önce menüsküsün organ nakli gibi nakledilmesi düzenlemesi ardından, ameliyatı yapılacak hastane ayarlanmasından sonra Dürdane menüsküslerine kavuştu.

Atatürk Eğitim Araştırma Hastenesine hafta başında yatışı yapılan Dürdane kökbudak’a başarılı operasyonu Hastane Başhekimi ve ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Murat Bozkurt başkanlığındaki bir ekip tarafından yapıldı. Türkiyede ilk kez bir kadavradan alınan menüsküsün nakli ile bu dokuda organ bağışı listesine girmiş oldu.

Başarılı bir operasyon geçiren Dürdane Kökbudak’ın önümüzdeki günlerde taburcu olması bekleniyor.

MENÜSKÜS NEDİR?

Menisküs, diz eklemindeki C şeklinde kıkırdaktır. Her iki dizde iki tane bulunur. Diz eklemini koruyucu görevleri vardır. Vücudun neredeyse bütün ağırlığını taşyan diz ekleminde sürtünmeyi önleyici ve aynı amortisörler gibi şok emici özelliği vardır.

Menüsküsler uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki uyumluluğu arttırır, vücut ağırlığının diz ekleminde dengeli olarak aktarılmasında ve darbe etkisinin azaltılmasında rol oynar. Menüsküs genç sporcularda travma sonucu yaralanır. Yaşlılarda ise kireçlenmeye bağlı yırtılır.


Haberi Paylaş

Comments are closed.