Fenerbahçe Opet ve A Milli Takım kaptanı efsane sporcu Eda Erdem Dündar’ın heykelinin yapım süreci tamamlanmak üzere…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açılışı planlanan heykelde son hazırlıklar yapılıyor.
Voleyboldan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt ve Kaptan Eda Erdem Dündar, Heykeltıraş ve Y. Mimar Pınar Öktem Doğan tarafından yapılan heykelin son halini görmek için Bursa’daki Tankut Öktem Heykel Atölyesi’ni ziyaret etti.
Burada heykelini ilk kez gören Eda Erdem, oldukça duygusal anlar yaşadı ve gözyaşlarına hakim olamadı.
Kaptanımız Eda Erdem Dündar: Çok mutlu ve gururluyum. 8 Mart’ta açılışını yapacağız ve ait olduğu yerde olacak
Fenerbahçe TV’yle duygu ve düşüncelerini paylaşan Kaptan Eda Erdem Dündar, “Sürekli konuşuyoruz heykel nasıl olacak diye. Bugün atölye ziyareti yaptık ve heykeli gördük. Çok heyecanlıyım, kalbimde kelebekler uçuşuyor. Çok güzel, inanılmaz eserlerin olduğu bir atölyedeyiz. İçeri girince insan inanılmaz bir ortama girdiğini anlayabiliyor. Bu atölyede çok büyük bir emek var.
Heykelimi görünce, ‘Gerçekten o gün bugün mü?’ dedim. İnşallah 8 Mart’ta açılışını yapacağız. O gün belki duygularımı daha iyi ifade edebilirim. İlk kez görüyorum, inanılmaz bana benziyor. Pınar Hanım ve ekibi inanılmaz bir iş çıkarmışlar. Saçımın duruşundan yüzümdeki ifadeye, vücudumdaki o kararlı duruşu…Her şeyi çok güzel yansıtmışlar.
Çok heyecanlıyım. Benim için inanılmaz bir hatıra ve hediye olacak. Çok mutlu ve gururluyum. 8 Mart’ta açılışını yapacağız ve ait olduğu yerde olacak. Pınar Hanım’a ve ekibine tekrar çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir eser ortaya çıkarmışlar. Hep birlikte inşallah güzel bir açılışla tüm ülkeye, hepimize kazandıracağız.” dedi.
Simla Türker Bayazıt: Hepimiz için büyük bir gurur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu gururu hep beraber yaşayacağız
Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt ise, “Bizim için çok heyecanlı bir gün. Eda kaptanımızın heykelinin atölye ziyaretini gerçekleştirdik. Yaklaşık 3 aylık bir süreç. Pınar Hanım’la tanıştık, anlaştık ve bu yola çıktık. Heykel natamam ama büyük bir yol almış şekilde gördük. Çok büyük heyecan. Hepimiz için büyük bir gurur. Eda’nın heyecanı hepimize geçti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu gururu hep beraber yaşayacağız.” diye konuştu.
Y. Mimar Pınar Öktem Doğan: Bu heykel sadece bir voleybolcumuzun, bir sporcumuzun heykeli olarak algılanmamalı. Eda’nın başarılarını geleceğe aktaran bir simge olarak düşünülmeli
Heykeli hayata geçiren Heykeltıraş ve Y. Mimar Pınar Öktem Doğan ise duygularını, “Sizleri heyecanla bekledik. Heykelin açıldıktan sonraki yorumu bizim için çok önemliydi. Çok beğenildi. Hatta Eda kaptan ağladı. O anlar da benim için çok önemli kriterdi. Beğenildiğini görmek beni de çok mutlu etti. Bu heykel sadece bir voleybolcumuzun, bir sporcumuzun heykeli olarak algılanmamalı. Sadece bir fiziksel aktivite, bir spor dalı olarak değil, bir bütünde Eda’nın başarılarını geleceğe aktaran bir simge olarak düşünülmeli diye hayal ederek başladım. O anlamda çok heyecan ve gurur da duydum. İnşallah gelecek nesillerimize onun başarılı hayat hikâyesi, değerleri ve bu konudaki özverisi ve tüm bunların yanı sıra naif, kibar, zarif ve alçakgönüllü halleriyle de bunları etrafına aktarması geleceğe büyük bir değer olarak kalacak.” sözleriyle aktardı.
Heykelin yapıldığı Tankut Öktem Heykel Atölyesi’yle ilgili konuşan ve babası Saygıdeğer Sanatçı Tankut Öktem hakkında da konuşan Pınar Öktem Doğan, “Bu müze Tankut Öktem’in 1960’lı yıllardaki sanat hayatının retrospektif düzende günümüze kadar anlatıyor. Her biri kültür mirası olan çok önemli kent meydanlarının, şehitliklerimizin, en önemli eserleri; Anıtkabir’in, Çanakkale’nin, Afyon Kocatepe’nin, Dumlupınar’ın sayamayacağım kadar çok önemli eserimizin bütün yapılış hikâyesini de anlatan bir müze aynı zamanda. Tankut Öktem bütün heykellerinde Atatürk’ü tek başına anlatmak yerine halkıyla bir bütün olarak anlatan ve Türk kadınına hep öncelik sağlayan bir heykeltıraştı. Bu anlamda Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı bütün fedakârlıklar, onun Türk toplumundaki büyük değeri bu heykellerde vücut buldu. Türk kadınının ulusal anlamda Kurtuluş Savaşımıza ne kadar büyük değer kattığını, büyük fedakârlıkla tarihimizi yazdığını ve gelecek nesillere bunu aktaracak kişilerin tekrar Türk kadınları olduğunu anlatan heykellerden sonra Eda Erdem’in de aynı şekilde spor başarılarını gelecek nesillere aktarmak benim için çok büyük bir değer oldu. Tankut Öktem’in ilk eseri yine bir kadın heykelidir. Kadın heykelinin vücudundan özgürlüğü anlatmıştır. Eskişehir’de Porsuk Çay’ı üzerinde 9 metre yükseklikteki bu çok önemli eseri bildirmeden geçemeyeceğim.” diyerek sözlerini tamamladı.
Ziyaretin sonunda Kaptan Eda Erdem Dündar, heykeli hayata geçiren Heykeltıraş ve Y. Mimar Pınar Öktem Doğan’a imzalı formasını takdim etti.