Ozon terapi

Ozon üç oksijen atomundan oluşan bir kimyasal bileşiktir (O3). Ozon, atmosferde genel olarak iki atomlu halde bulunan normal atmosferik oksijene (O2) nazaran çok daha yüksek enerji taşıyan bir yapıya sahiptir.

O3 oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır. Çok güçlü okside etme ve çok etkili dezenfekte etme özelliği sayesinde, dünya çapında içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde mikrop öldürücü olarak kullanılır.

Tedavi amaçlı Ozon

Medikal ozon daima saf ozon ve saf oksijenin karışımı şeklinde kullanılır. Medikal ozonun iyi bilinen bactericidal (bakteri öldürücü), fungicidal (mantar öldürücü) and virostatic (virüs çoğalmasını önleyici) özelliği sebebiyle, enfekte olmuş yaraların dezenfeksiyonunda ve ayrıca bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Kan dolaşımını arttırma yeteneği, dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde kullanılır ve organik fonksiyonların yeniden canlandırılmasında ozonu çok değerli kılar.

Düşük dozlarda kullanıldığında, vücudun direncini arttırır diğer bir deyişle ozon bağışıklık sistemini etkiler.

Ozon sayesinde oluşan bu aktivasyona cevap olarak, vücudun bağışıklık hücreleri cytokin (interferones ya da interleukins gibi önemli aracıları içeren) adı verilen özel habercileri (mesaj taşıyıcıları) üretir. Bunlar hastalıklara direnmek için uyarılan bütün bağışıklık sistemi boyunca zincirleme bir şekilde pozitif değişiklikler yaratarak diğer bağışıklık hücrelerini haberdar ederler. Bu da medikal ozonun, özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu veya bozuk olduğu hastalara uygulanmasında özellikle çok başarılı sonuçların alınmasına yol açar.

Majör Otohemoterapi adıyla bilinen küçük miktarlarda uygulanan ozon sonuç olarak vücudun kendi antioksidanlarını ve serbest radikalleri yok eden enzimleri aktive ederler. Kronik enflamatuar hastalıklarda ozonun neden kullanıldığı böylece anlaşılmaktadır.

Ozon Terapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Ozon tedavisi birçok patolojik durumu iyileştirir veya tamamen düzeltir. Bu olumlu sonuçlar bir seri tıbbi araştırma ve tıbbi yayın ile kanıtlanmış olmakla birlikte kural olarak hastalıkların tedavisinde ozon diğer tedavilere ek olarak uygulanır ve tamamlayıcı tedavi grubuna girer. Başlıca kullanım alanları:

– Dolaşım bozuklukları
– Anti-aging ( geriye yaşlanma ) ve yeniden canlanma,
-Yaşlı kişilerde önlem ve tedavi,
– Göz hastalıklarında ozon tedavi,
– Kanser ve kanserde ozon tedavi,
– Cilt mantarları ve enfekte cilt lezyonları,
– Enfekte yaralar, Açık yatak yaraları (decubitus ülserler), alt bacağın ülserleri (Ulcus cruris)
– Bağırsak Hastalıkları: proktitis ve kolita
– Virüslerden kaynaklanan hastalıklar Herpes simplex (facial herpes), herpes zoster (shingles)
– Karaciğer enflamasyonu (Hepatit A, B, C)
– Enflamasyonlu ve dejeneratif eklem hastalıkları
– Artritik/Romatizmal Durumlar – Kronik poliartritler

Ozon Terapinin Uygulama Yöntemleri

Ozon gazı tedavi amacıyla vücuda çeşitli şekillerde verilebilir. Bunlardan hangisinin tercih edileceği kuşkusuz hekimin kararıdır. Hastalığın evresine, hastadaki bulguların şiddetine göre uygulanacak yöntemin değişkenlik göstereceği muhakkaktır. Kaldı ki hastalardaki bireysel farklılıklar da seçilecek yöntemi etkiler. Başlıca uygulama yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz.

1- OTOHEMOTERAPİ :
“Ozon-Oksijen karışımının damar içine verilmesi” Hastadan steril şartlarda özel vakumlu şişeler kanüllerden ibaret setlerle 50-100 cc kan alıp bunu ozonla karıştırdıktan sonra yeniden damara geri verme yöntemidir. Bu sırada strerilite ve hastanın işleme hazırlanması son derece önemlidir. Uygulama sırasında damarın doğru olarak bulunması ve içine girildiğinden emin olunması gereklidir. Doğru yerde olunduğunda otomatik olarak kan vakumlu tertibatın içine dolmaya başlar. Ortalama 20 dakika kadar sürecek bu işlem sırasında kan alma işlemi yapılan kolun hiçbir şekilde oynatılmaması gerekir. Zira damardan oynayan iğne, verilen ozonlu kanın damar dışına çıkmasına yol açar. Bu da uygulama bölgesinde ciddi ağrı, şişme ve renk değişikliğine yol açar.

2- ENJEKSİYON YÖNTEMİ:
Deri altına veya adaleye hatta eklem içerisine enjeksiyonlar şeklinde ozon gazı karışımı verilebilir. 3-6 cm3 miktarındaki ozon, cihazdan çekilerek hastaya enjekte edilmektedir.

3-KESE İÇERİSİNDE OZON TEDAVİSİ:
Bacak yaralarında ozon ve O2 gazı karışımı bir kese içerisinde uygulanabilir. Bu kese bir defa kullanımlık özel sübap sistemi olan naylondan imal edilmiş torbacıklardır. Diğerleri gibi seanslar halinde gelen hastalara bazen tek başına bazen de diğer yöntemlerle birlikte yapılan uygulamadır.

4- OZONLANMIŞ SU İLE TEDAVİLER:
Ozonlu su ile ağzı çalkalamak, ozonlu suları içme tedavisi veya ozonlu suların sorunlu olan hastalıklı bölgelere sürülmesi şeklinde yapılır. Cihazlar otomatik olarak içindeki ozon düzeyi ayarlanabilecek şekilde ozonlu su üretirler. İşte bu sulardan diş hekimliğinde veya bazı cilt hastalıklarında dışarıdan sürmek suretiyle ozon tedavisi yapmak mümkün olmaktadır.

5-LAVAJ UYGULAMALARI:
Barsak lavajları (yıkanması) kolitler ve kalın barsak iltihaplarında yapılır. Yine mesane yıkanması da özellikle kronik sistitlerde tercih edilen bir yöntemdir. Bu amaçla basınç ile birlikte ozonlu suyu verecek düzenekler kullanılır. Hatta bu işlem sırasında ozonla birlikte olması uygun başka kimyasal maddelerde tedavi amacıyla verilebilmektedir.

Dr. Ateş ŞENDİL


Haberi Paylaş

Comments are closed.