Spor ve Sporcunun Düşmanı, Doping

Sporun belası doping, spor yapan bireyin performansını arttırmak için doğal yetenek ile antrenmanın yanı sıra yasaklanmış çeşitli yöntemlerin ve maddelerin kullanılmasına denir.

Doping insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğinden dolayı adil olarak yapılacak yarışma ortamlarını engellediği için tüm dünyada yasaklanmıştır. Dünya Olimpiyat Komitesi hangi yöntemler ve maddelerin yasaklı olduğunu belirten yayınlarını sportif kurumlara her yıl sunmaktadır. Her memleketin Olimpiyat Komitesi de bunları kendi bünyesindeki spor dallarını yönetenlere ve dopingden nasıl korunacağını bilen spor uzmanlarına dağıtmaktadır.

Bazı sporcu dopingi bilerek yaparken bazıları bilmeden yaptırılmaktadır. Tüm doping maddelerinin kendi taşıdığı maddeye göre yaptığı tahribatlar değişiktir. Yan etkileri olan bu maddelerin insan vücuduna kısa veya vadeli yan tesirleri mevcuttur. Kısırlık, karaciğer bozukluğu, tümörler veya kalp krizleri doping maddeleri kullanan sporcuların baş belası olmaktadır.
 
Sporcuların spor yaparken veya sporu bıraktıktan sonrada tahribatlar devam etmektedir. Bunun örnekleri Doğu Alman sporcularının (Halter, Güreş, Yüzme, Atletizm) halen bayanlarının erkek oluşları ve bu yüzden Batı Almanya ile birleşen D.D.R’ in Alman makamlarınca yaptıranların cezalandırılması için muhakemeler yapılmaktadır.

Memleketimizdeki T.V’ler de bu olaylar devamlı yayınlanmaktadır. Memleketimizde de birçok kıymetli sporcumuz doping yüzünden cezalandırılmışlardır. O kıymetli sporcularımız maalesef tam üstün performans gösterirken, doping olayları çıkınca spordan yıllarca veya ömür boyu men edilmişlerdir. Şan, şöhret, görüntü, maddi tutkular yüzünden doping yapan sporcular daha önce yaşamlarında aniden veya daha sonra başlarına gelecekleri düşünülmelidir. Birde aile fertlerine yapacak tahribatında göz önüne alınması gerekir.

Memleketimizde de SESAM isimli kuruluşumuz bulunmaktadır. Türkiye Doping Merkezi Başkanı Sayın Prof. Dr. Aytekin Temizer, Sayın Prof. Dr. Emin Ergen ve komiteleri sporcularımızı, kulüpleri dopinge karşı bilinçlendirmek için üstün çaba sarf etmektedirler. Sporcular lütfen, olimpiyatlar en büyük müsabakaların yer aldığı bir arenadır.

Olimpiyat andını inceleyin.
 
“Olimpiyatlarda ülkemizin onuru ve sporun zaferi için, kurallara uyarak dürüst yarışacağımıza ve gerçek sportmenlik ruhu içinde mücadele edeceğimize ant içeriz.”

Dopingde Yasaklı Maddeler
a) Uyarıcılar
b) Anabolik Ajanlar
c) Peptid hormon ve Analogları
d) Beta 2- Agonistler
e) Kannabinoidler
f) Anti – Östrojenik Akti ve Ajanları
g) Glukortkoidler
h) Beta Bloke ediciler
i) Alkol Nevileri

Dopingde Yasaklı Yöntemler
a) Kan Dopingi (İsveç Modeli)
b) Modifiye Hemeglobin ürünleri
c) Gen Dopingi
d) Farmakolojik, Fiziksel ve Kimyasal işlemler

Şunu belirtmekte fayda var. Vitaminler bilinçli ve yerinde kullanılırsa doping sayılmazlar. Çünkü onlar kalori ihtiyacını karşılayacak besin alımına ek olarak kullanılırlar. Esasen meyve ve sebzede her türlü vitaminler mevcuttur. Doğaldır. Doğal vitaminlerinde doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.
Protein, amino asitler, mineraller, powerrade içinde yasaklı madde yoksa doping sayılmazlar. Yalnız şu unutulmamalıdır. Uzmana danışmadan yüksek seviyede alınan ve çok uzun zaman kullanılan vitaminlerde vücutta zehirlenmeye sebep olmaktadır.

Sporcuların şunu da düşünmesi gerekir. Doping yapıp ceza alan bir sporcunun spor yaparken birden o güzellikten yoksun olması psikoloji bakımından nelere mal olacak. Bir sakatlık geçiren sporcu bile, hele operasyon geçirip 2-3 ay spordan uzak kalınca, antrenman veya maç yapamayacağı durumu.

Hiçbir Sporcu Doping yapmasın, mutlu spor yapsın. En büyük temennim.

Enver GÖÇENER
info@voleybolunsesi.com

Kaynak : 
Olimpiyat Komitesi Kaynakları
1985 -86 – 87 – 88 – 89
Çekoslovakya Kurs Notları
Doç. Dr. Rüştü Güner Notları
1978 D.D.R Leipzig Spor Akademisi

 


Haberi Paylaş

Comments are closed.