Sporcunun Beslenmesi ve Boy Uzaması

Bundan on yıl evveline kadar kulüp ve milli takımlarımızda uzun boylu oyuncu kifayetsizliği vardı. En uzun erkek 1.97, en uzun bayan 1.80 civarı idi. O da tek tük. Şu anda bayanlarda genç ve yıldız takımlarda bile 1.85-1.90 cm sporcu mevcut. Erkeklerde ise 1.95-1.97 cm olanlar var. Hele erkek takımlarda 2.04-2.05-2.07 sporcular yer alıyor. Tabiî ki bunun önemli bir kısmı Türkiye’ye yerleşen Bulgar göçmeni, Yugoslav göçmeni, Arnavut göçmeni Türklerin aileleri bunlara Kırklareli, Çorlu, Bursa, Tekirdağ’da rastlanırken, İstanbul’da Gaziosmanpaşa civarı,Terazi Deresi Esenler civarı ve Pendik civarından alıp spor yaptırma imkanına sahipsiniz. Bunu da zaten Galatasaray, Beşiktaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygulamaktadır. Tabiî ki beslenmenin ve spor yapmanın boy uzamasında payı da çok büyük.

Peki çocukların böyle yapılı olması için neler yapılabilir. Tabiî ki bu uzman işi. Şimdi çoğu kulübün doktoru ve psikiyatrisi var. Artık ek yardımlar gerekli. Bunun hakkında size incelememi sunuyorum.

a) Demir alınmazsa bir eksiklik var demektir. Çünkü demir kan yapımında kullanılır. Demir eksikse vücudun dokularına yeteri kadar oksijen gitmez. Sporcu için gereklidir. Hele bayan sporcuların ergenlik döneminde eksikliği adet kanamasının erken olmasını sağlarken, büyüme geriliği, yorgunluk, halsizlik yapar.
b) A vitamini yağda eriyen vitamindir. Kemik gelişimi, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sindirim ve solunum sistemi dokularının oluşup gelişmesi.
c) E vitamini göz sağlığı için alyuvarları yeniler. Antioksidandır.
d) B1 vitamini-Tiamin. Beynin enerji üretiminde gerekli vitamindir. Sinir sistemini düzenler.
e) C vitamini doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kolejeni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar, besinlerin emilmesine yardımcı olur.
f) D vitamini kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur. Omega 3 ile alınırsa boyların uzamasına yardımcı olur. Zeka ve beyin gelişimini destekleyerek sporcunun konsantrasyon, öğrenme, hafıza gibi fonksiyonlarını geliştirir.
g) Üzüm çekirdeği ekstresi dolaşım, beyin, göz ve cilt sağlığını korur. Tüm sistemleri serbest oksijen radikallerinden koruyarak sağlıklı büyüme ve gelişmeye yardımcı olur.
h) İyot gelişme ve büyüme için eser bir elementtir. Genel vücut metabolizmasının düzenlenmesi ve enerji üretiminde rol alır. Beyin ve sinir sisteminin gelişimi için vazgeçilmezdir.
i) Vitamin K kemiklerin sağlamlaşmasına, gelişmesine, pıhtılaşma sisteminin düzgün çalışmasına yardım eder.
j) B1-B6-B12 grubu birleşimi kırmızı kan hücrelerinin yapımında bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve kas sisteminin sağlıklı çalışmasında genel vücut metabolizmasının düzenlenmesinde etkilidir.
k) Çinko. Ergenlerin her gün 15 miligram çinko alması şarttır. (Hele çinko-magnezyum- kalsiyum karışımı bir ilaç alınırsa sporcu krampları da önlenir.)

Yukarıda belirttiğimiz vitaminler sporculara eksikliğine göre, belirli kürlerde doktor kontrolünde verilebilir. Normali yarar, çoğu vitamin bile olsa zarar getirir.

Ergenlik belirtilerinin başladığı dönemde belirli vitaminlerden faydalanmakta fayda vardır. Çünkü genç vücutlar belki her gün en aşağı 2 saat antrenman yapmaktadır. Doktor yardımı gereklidir. Ergenlik döneminde 5-6 cm uzama yeterli değildir. Ergenlikte kızlar 15-20 cm, erkekler 25-30 cm uzamaktadır. Bu dönemde uzamaya dikkat etmelidir. Çünkü ergenlik sırası sporcunun hızlı uzamasının sonudur. Daha sonra bayanlar 3-9 cm, erkekler 10-15 cm uzayabilir. 15 yaşı civarı adet gören kız çocuğu 17-18 yaşına kadar uzayabilir. Sakalı çıkan erkekler 2-5 cm uzayabilir.

Şimdi artık bazı kulüplerimizin sponsoru veya hamisi tıp merkezleri, Trabzon’da Fatih Hastanesi, Kırıkkale’de sağlık ocağı, İstanbul’da Fenerbahçe Acıbadem Tıp Merkezi, Okmeydanı’nda Okmeydanı Araştırma ve İhtisas Hastanesi, İstanbul’da Büyükşehir Medical Park. Bunlar Türk Voleyboluna yardımcı olan kuruluşlar. Sağ olsunlar.

Nice spor dolu, sıhhatli günlere.

Enver GÖÇENER
info@voleybolunsesi.com

Kaynak : D.D.R. notları
Yardım : Nutrigen gelişim broşürü


Haberi Paylaş

Comments are closed.