“Tüm deneyimimi erkek voleybolunda kullanmak istiyorum”

Voleybolun teknik kısmında her alanda çalışmak üzere giriştiği serüveninde istatistik antrenörü olarak Avrupa’ya açılan Aykut Aydın, başarılarına her geçen gün yenilerini ekliyor. Sezonu geçirdiği Bulgaristan Ligi ekiplerinden Hebarvolley ile şampiyonluk yaşayan Aydın, ikinci sezonunu geçirecek olduğu Karadağ Erkek Milli Takımı’nda da yerini sağlamlaştırdı.

HEDEFİM BAŞ ANTRENÖRLÜK

-Voleybol hayatına nasıl başladın?
Voleybol hayatıma ilk önce oyunculuk kariyerimle başladım. Uzun yıllar İzmir’de Konak Belediye Spor Kulübü’nde altyapısında oynadım. Çok parlak bir kariyerim yoktu. 16 yaşında oyunculuk kariyerimi sonlandırdım ve antrenörlük hayatıma başladım. O dönemde spor lisesinde okuyordu. Ondan sonrada zaten Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’nda antrenörlük bölümüne girerek eğitimime devam ettim. Şuan 4. kademe antrenörlük belgesine sahibim.

-İstatistik antrenörü olmaya nasıl karar verdin? 15 yıllık kariyerinde hangi görevlerde bulundun?
Aslında bu net bir karar değildi benim için, voleybolun her kısmını öğrenmek istiyordum. Hedefim ileride baş antrenörlük olduğu için voleybol staff kısmının bütün departmanlarında çalışıp olayın özünü anlamaya çalıştım. Uzun yıllar Konak Belediyesi’nde altyapıda çalıştım.

2006-2010 yıllarında İzmir’de spor okulları, altyapılarda çalıştım (Konak Belediyesi, Mavisehir, İzmirspor). 2010 senesinde Karşıyaka kadın takımında istatistik antrenörlüğü yaptım. 2011-2012 sezonu Tevfik Fikret Lisesi Altekma 1.Lig takımında yardımcı antrenörlük, 2012-2013 sezonu yardımcı antrenör olarak Konak Belediyesi ile 1. Lig’de şampiyonluk yaşadım. Kariyerimin en güzel takımıydı. 2013-2014 sezonu Konak Belediyesi ile Efeler Ligi’nde yardımcı antrenörlük, 2014-2015 sezonu Tokat Belediye Plevnespor ile 1.Lig’de şampiyonluk, 2015-2016 sezonu Çanakkale Belediyespor ile Sultanlar Ligi’nde istatistikerlik, 2016-2017 sezonu Tokat Belediye Plevnespor ile Efeler Ligi’nde yardımcı antrenörlük görevlerinde bulundum. Sonrasında yorulduğumu hissettim ve kendime zaman vermek için bir sezon ara verdim çalışmaya. Ardından 2018-2020 sezonlarında İnegöl Belediyespor ile Efeler Ligi’nde istatistikerlik, 2020-2021 sezonunda ise Bulgaristan’da Hebarvolley Pazardzhik takımıyla şampiyonluk yaşadım.

İSTATİSTİK ANTRENÖRLÜĞÜ ÇOK KAPSAMLI BİR İŞ

-Yorucu bir temponuz var, istatistik antrenörü neler yapar biraz anlatabilir misin?
Aslında insanların gördüğünden ziyade çok daha kapsamlı bir iş diyebilirim. Çünkü ciddi bir hazırlık periyodu, maç periyodu ve en sonunda maçtan sonraki periyod var. Bunlar sürekli bir döngünün içinde sezon boyunca birbirini takip ediyor. Maçtan önce rakibe hazırlanma evresi; kısacası maçları indir, montajları yap, gelen scoutları ve videoları düzelt (bu bizim ülkede en zor olan kısım), taktik kâğıtlarını hazırla ve maçtan önce toplantı yap. Bu bir evre mesela. Maç içinde bir ton elektronik ekipmanınız var onları hazırla, kur, bakımlarını yap ki sıkıntı yaşama. Sezon içinde sizin en yakın arkadaşınız bilgisayarınız ya da diğer eşyalar oluyor. Maç başladığı andan itibaren ve son sayıya kadar maçın içindeki her şeyi kod seklinde yaz ve maçı takip edip taktik konusunda kendi staffına yardımcı ol. Maç bittiğinde o maçın raporlarını staffına ver. Maçtan sonra ise videoları senkronla oynadığın son maçı kontrol et. Örneğin ne taktik vermişim maçın içinde, oyuncular bunu ne kadar uygulamış. Ya da benim verdiğim taktik kâğıtları yüzde kaç oranında doğru çıkmış. Bu gibi işler istatistik antrenörünün görevleridir.

-İyi bir istatistik antrenörü nasıl olmalı, nelere dikkat etmeli?
Önce iyi birey olmalı. Rakip takım oyuncularına ve staffına, kendi takımındaki oyunculara ve staffa saygı duymalı. Teknik beceri bir şekilde zaman içeresinde kazanılıyor. Ama bizim işte en önemli olay bence saygı. Tabi ki bilgisayar bilgisi iyi olmalı. Voleybol bilgisi temel olarak oturmuş olması gerekiyor. Bazı olayları yorumlamada pratik olması gerekiyor. Dikkat etmesi gereken tek şey sezon içinde kendi işine odaklanıp, özelikle sadece kendi takımının başarısı için zaman harcarsa daha rahat sezonlar geçirebilir.

BURADA SADECE YAPTIĞIN İŞTEN MESULSÜN

-İlk yurtdışı deneyimin Karadağ Milli Takımı ile oldu. Biraz bahseder misin?
Evet, 2019 Avrupa Şampiyonası’ndaki süreci Karadağ Milli Takımı ile geçirdim. Bu süreçte çok mutlu ve huzurlu çalıştım. Çünkü buralarda sadece yaptığın işten mesulsün. Senin kafanı başka işlerle yormuyorlar, tabi bu durum senin iş performansını yükseltiyor. Burada antrenör Veljo Basic ile çalıyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Buraya geldiğimde bana çok yardımcı oldu. O hem iyi bir antrenör hem de çok iyi bir insan bana göre. Bu sene yine Karadağ Milli Takımı’yla Avrupa Şampiyonası elemelerine hazırlanıyoruz. Türkiye dışında milli takım olarak başka ülkelerde çalışmak beni içten biraz üzse de kendimi buralarda gösterdiğim için ve sadece bir yere bağlı olmadığım için çok mutluyum.

-Ardından Bulgaristan Ligi’nde takip ettik seni. Sezonu da şampiyonlukla noktaladın.
Teşekkür ederim, nadir takip eden bir kaç insandan birisiniz. Evet, çok uzun ve yorucu bir sezonun ardından şampiyon olduk. Çok mutluyum, açıkçası çok da gururluyum. Sezon başı yani yaz transfer döneminde bir kaç takımla konuştum ama maalesef istediğim şartlar gelişmedi. Maalesef hala bizim ülkemizde staff kısmına yeterli değer verilmediği için kendi standartlarıma uygun bir kulüp bulamadım açıkçası. Sonra Hebarvolley çıktı karşıma, antrenörü aradı. Yaklaşımı, bu ise bakış açısı ve kulübün yapısı çok hoşuma gitti ve sonrasında anlaştım. Sezon benim için harika geçti diyebilirim. Kendimi her konuda bu sene geliştirdiğimi ve hem karakter hem vizyon acısından çok şey kazandığımı düşünüyorum. Hayatımın en enteresan sezonu olsa da en güzel sezonlarımdan birisiydi. Bana her zaman evimde gibi hissettiren Sasho, Lazar, Nadia Gloria, Ana, Ula, Karolina ve bütün Hebarvolley oyuncularına ve saffına gerçekten buradan çok teşekkür ediyorum.

-Yarı finallerde müthiş bir olay yaşadın. Senin müdahalenle başantrenör büyük bir krizi atlattı hatta hayatını kurtardın diyebiliriz. Neler oldu anlatabilir misin?
Evet, çok enteresan ve bizleri çok etkileyen bir olaydı. Antrenörümüz Dragan Ivanov maçın içinde bir atak geçirdi ve çenesi kitlendi, nefes alamadı. Ben de ona sadece yardım ettim, nefes almasını sağladım. Bu olayı çok detaylı anlatamıyorum kusura bakmayın. Unutmak istediğim bir olay çünkü. Şuan önemli olan sadece antrenörün sağlıklı bir şekilde hayata devam etmesi.

ERKEK MİLLİ TAKIM BAŞ ANTRENÖRÜ OLMAK İSTİYORUM

-Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musun? Gelecek planların neler?
Evet, düşünüyorum ama kısa vadede değil. Şartlarım oluştuğu sürece Avrupa’da çalışmayı düşünüyorum. Erkek tarafında uzun yıllar hizmet verip sonra ülkeme döndüğümde bu deneyimlerimi sadece erkek tarafında kullanmak istiyorum. Gelecek planlarım tabi ki de donanımı tamamladığım anda erkek milli takımının baş antrenörü olmak ya da taraftarı olduğum takımın başına geçmek. Ama yine söylüyorum donanımı ya da uygun yaşa geldiğimde bunu gerçekleştirmek istiyorum. Hemen bazı şeylere balıklama atlayıp hiç bir tecrübe sahibi olmadan adımın camiadan silinmesini istemiyorum. Benim hedefim doğru ve sağlam adımlarla zirveye tırmanmak, orada uzun yıllar kalmak. Bunu kendi ülkemde ne kadar gerçekleştirebilirim açıkçası bilmiyorum ama bu hedef doğrultusunda elimden ne gelirse yapacağım.

-İstatistik antrenörü olmayı düşünen gençlere tavsiyelerin neler?
Tavsiyelerim, dünya değişirken dünyaya ayak uydurmaları. Yabancı dil öğrenmeleri, en büyük tavsiyem bu olabilir. Onun haricinde standart tavsiyeler. Teknoloji bilginizi geliştirin. Voleybol taktik ve oyun kurallarını iyi irdeleyin. Ve önemlisi dünya voleybolunu ve oyuncularını iyi takip edin.

Haberin Fotoğrafları

Haberi Paylaş

Comments are closed.