FIVB Kursu’ndan izlenimler

Sevgili voleybolseverler, uluslar arası FIVB III. kademe kursu 1-12 Temmuz tarihinde Tayland’ın başkenti Bankok’da Valaya Alongkorn Rajabhat Üniversitesi’nde, toplam 26 kişinin katılımı ile gerçekleşti. Kursa katılan antrenörler şu ülkelerdendi: Fransa, Hong Kong, Çin, Hindistan, İran, Japonya, Malezya, Maldivler, Filipinler, Singapur, Slovakya, Sri Lanka, Türkiye ve Tayland. Kurs direktörlüğünü Çek Cumhuriyeti’nden Miloslav Ejem, kurs hocalığını Bulgaristan’dan Jivko Jetchev yaptı. Ayrıca FIVB Hakem hocası sayın Somporn Chaibangyang yeni oyun kuralları ile ilgili bir ders verdi ve Tayland FIVB Gelişim Merkezi’nde çalışan spor hekimi Dr. Sombat Kotchasit doping ve sporcu sakatlanmaları hakkında bilgiler verdi.

Kursa ülkemizden Işık Menküer ve Muhammet Görkem ile birlikte katıldık. Aslında Işık Hoca ile beraber 1991 yılında Çek Cumhuriyeti’nin İjin kasabasında FIVB’nin açtığı birinci kademe uluslararası koç kursuna katılmıştık. O kursa katılmamıza ön ayak olan Enver abiye (Göçener) her zaman minnetlerimi borç bilirim, ufkumuzu değiştirmişti. Yanlış hatırlamıyorsam 20 gün sürmüş, inanılmaz yüklü geçmişti. Kimler yoktu ki o kursta. İkinci kademe için gelen Adnan Kıstak ve Nejat Sancak birinci kademe için Ben, Işık Menküer, Nedim Özbey, Reşat Yazıcıoğlu, Gökhan Edman, Ertan Albayrak, Necdet Korkmaz, Fevzi Tavus. İçimizde aktif oyuncu bir tek Fevzi vardı. Fevzi şimdi nerelerde bilmiyorum ama günümüzde voleybolda birçok şey değişse bile bizler hala gittiğimiz o ilk kursun faydasını görüyoruz.

Ülkemizde genelde bu kurslara katılan biz antrenörler için zaman zaman her giden kademe alıyor gibi veya ülkeler için alınan bu diplomaların bir anlam taşımadığı söylense de yurt dışında FIVB diploması olmayan antrenörler, başka ülke federasyonlarında çalıştırılmıyorlar. Ülkemizde nasıl yabancı antrenörler görev yapıp çalışabiliyorlarsa bizlerin de yeri geldiğinde yurt dışında çalışabileceğimiz ve oralarda da başarıya ulaşacağımıza kendimize olan güvenimiz tam olsa da, başka bir ülkede çalışabilmemize olanak sağlayan belgeyi bulundurmamız gerçeği Işık Hocamı (Menküer) ve beni öncelikle FIVB II. kademe için Bahreyn’e, bu senede Muhammet Görkem ile beraber FIVB III. kademe için Tayland’a gitmemize sebep oldu.

Biz eğiticiler bilginin sonsuz, olduğunu bilen insanlarız. En son gittiğimiz üçüncü kademe kurs buna en iyi örneklerdendi. Özellikle ülkemiz voleybolunu iyi temsil edebilme heyecanı bizleri bu yaşlarda çok mutlu etmekle beraber, voleybolda gelinen yeni noktalar, yeni kuralların anlatımı bizlere yeni şeyler kattı tabii ki. Bu kursa gelen kursiyerlerin ülkemizdeki voleybolun durumunu çok iyi bilmeleri, bir de kurs hocalarının derslerdeki görsel öğretilerinde bizim lig ve Milli maçlardan görüntüler kullanmaları mutluluğumuzu bir kat daha arttırmakla birlikte, üçümüzün de omuzlarına daha fazla sorumluluk bindirdi. Hiç unutmuyorum bizlerden istenen sunumlardan birisinde Federasyonumuzun organizasyon şemasını ve işleyişini hazırlamamız rica edildiğinde sabaha kadar uyumadan hazırlanmıştık. Hata yapmamak için ve sunumumuz sırasında Federasyonumuzda kaç tane profesyonel çalıştığını sorduklarında tahmini 60 kişinin üzerinde olduğunu söylediğimizde diğer kursiyerlerin hayretine şahit olduk. Ve hazırlamış olduğumuz sunumu hocalarımız çok beğenip FIVB’nin arşivine aldılar. Bir de bu sunumu hazırlarken sayın Federasyon Başkanımızın ve Genel sekreterimiz Sinem Hanım’ın desteğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Bu kursa katılmamız için gerekli izni veren Federasyon Başkanımıza ben ve diğer arkadaşlarım adına tekrar teşekkür ederim. Ayrıca benim bu kursa katılmama destek veren sayın Yavuz Engin’e ve bu kurslara başvurularımızda bize destek olan Uluslararası Koç kurs hocası ve Avrasya Antrenörler Derneği başkanı Nejat Sancak’a teşekkürler.

Tabii ki bizler bu öğrendiklerimizi hem sporcularımızla hem de antrenör arkadaşlarımızla her zaman paylaştık ve paylaşacağız.

Her zaman voleybolla kalın.      

Saygılar

Reşat Arığ


Haberi Paylaş

Comments are closed.