Antrenör Derecelerinin Denkliği

Böylece yeni düzenlemede, eski üç kademelik sınıflandırmanın dışında monitörlük de kalkarak bu beş kademenin içinde yer almış oluyor. Eskiden monitör olarak adlandırılan sınıf yeni düzenlemede 1. kademe oluyor, diğer kademeler de birer kademe yukarı çekiliyor. Böylece 1. kademe 2, 2. kademe de 3 oluyor. Buraya kadar her şey normal gözükmekle beraber sorun eski düzenin üçüncü kademesinde başlıyor. Eski düzende 3. kademe antrenörlük belgesine sahip antrenör en üst seviyedeki antrenör oluyordu. Yeni uygulamada ise eski üçüncü kademeye karşılık iki kademe daha bulunuyor: 4. ve 5. kademeler. Bu durumda kimler 4. kademe antrenörlük belgesine, kimler 5. kademe antrenörlük belgesine sahip olmalı idi.

GSGM bu soruna şöyle bir çözüm getirdi. Eski 3. kademeler 4. kademe olacaklar, 5. kademe olacaklar için her federasyon kendisi karar verecekti. Voleybol da dahil her hangi bir branşta eskinin 3. kademe antrenörlük belgesine sahip olan antrenörler GSGM’ ye baş vurarak “Ben 5. kademe antrenör belgesine sahip olmayı düşünmüyorum bana 4. kademe antrenör belgesi yeter” beyanında bulunduğu takdirde GSGM bu durumdaki antrenörlerin denklik işlemini 4. kademe antrenörlük belgesi olarak yapıyor.
Ancak Voleybol Federasyonu’na 4. kademe antrenörlük belgesi veya 5. kademe antrenörlük belgesi için başvuru yaparsak, şöyle bir durumla karşı karşıya kalıyoruz:

Bu yönetmeliğin çıktığı dönemde görevde olan Hüsnü Can Federasyonu 4. ve 5. kademe antrenörlük belgesine sahip olacak antrenörler için toplam 20 maddelik kriter belirledi. Eski 3. kademe antrenörlük belgesine sahip antrenörler bu maddelerden 7 tanesine uyarsa 4. kademe, 12 tanesine uyması halinde de 5. kademe antrenörlük belgesine sahip olmaya hak kazanmış oldular. Ancak o dönemde Voleybol Federasyonu’na başvuru yapan hiçbir antrenörün denklik işlemi sonuçlandırmadı. Bu süre zarfında Federasyona değil de GSGM’ ye müracaat edenler yeni dönemde 4. kademe antrenörlük belgesine sahip antrenör oldular.

2005 Şubat’ında Federasyon değişti. Yeni kurulan Federasyonun Eğitim Kurulu bu konuyu yeni baştan ele aldı. Durumu netlik kazanmamış olan eski üçüncü kademe antrenörlük belgesine sahip antrenörler yeni kıstaslarla 4. veya 5. kademe antrenörlük belgesine sahip olabilmek için oldukça ağır koşullarla karşılaştılar. Bu son duruma göre eski üçüncü derece antrenörlük belgesine sahip antrenörlerin büyük bir çoğunluğunun Voleybol Federasyonu’nun bu koşullarına göre kademe atlayamayıp eski derecesinde kalması da söz konusu. Tabii bu durumda isteyenler GSGM’ ye başvurdukları takdirde yine 4. kademe antrenörlük belgesine denkleştirilmesi yapılabiliyor.

Yeni Federasyonun Eğitim Kurulu bu yaz aylarında ilginç bir uygulama daha yaptı. Bu da 1998 ve 1999 yıllarında iki aşamada yapılan 3. derece antrenör kursunun ilk bölümüne Ulusal takımlarımızda görev yaptıkları için katılamayan bazı arkadaşlarımız için dört gün gibi kısa süreli bir telafi kursu. Bu kursa milli takımlarda görev alan arkadaşların yanı sıra 3. derece kursun herhangi bir aşamasına dahi katılmayan antrenörlerden de alarak haksız bir uygulama yapmış oldular. Yani koydukları koşullar en az 4. kademe antrenörlük belgesini almayı hak etmesi gereken antrenörlerin bir kısmını engellerken, hiç hak etmeyen bazı antrenörlerin ancak denklikle yükselebilen derecesini bir de bu kursa katarak iki kez yükseltmiş oldular. Özetle bir kısım antrenörler 20 gün süreli kursa katılıp başarılı bir netice aldığı halde eski derecesinde kalması söz konusu iken, telafi kursuna milli takımda görevleri olan antrenörler dışında alınanlar, 4 gün süren bir kurs ile hiçbir koşula dâhil bile edilmeden derecesi yükseltildi. Bu durumun önemli bir haksızlığa sebep olduğu benim gibi birçok antrenörün de gözünden kaçmadığı gibi, eğitim adına da hatırı sayılır bir güvensizlik oluşturdu…

Gelelim kıstaslardan bazılarına.

Ön koşullarda 4. derece antrenörlük belgesine sahip olmak için 10 yıl, 5. derece antrenörlük belgesine sahip olmak için 15 yıl Deplasmanlı Liglerde antrenörlük yapmış olmak gerektiği belirtilmekte. Bilinmelidir ki Türkiye 1. Erkekler Ligi dışında, Bayanlar 1. Ligi 22 yıldır oynanmakta olup Erkek ve Bayanlarda 2. ve 3. Liglerinin oynanma süreleri ise çok daha kısadır.

4. kademeye geçmek için bir koşul da FIVB’in 2. kademe antrenörlük belgesine sahip olmak. Ancak FIVB’nin 2. kademesi bizim düzenlemede 3. kademenin karşılığıdır. Bu durumda FIVB’in 3. kademe antrenörlük belgesine sahip olmak gerek. Oysaki FIVB tarafından 3. kademe kurs açılmamış, bazı ülke federasyonlarınca açılan üçüncü kademe kurslarını da FIVB kendi kursu olarak kabul etmemekte.

Dikkat çeken bir başka koşulda Milli takımlarla Dünya veya Avrupa Şampiyonalarına, Olimpiyat Oyunlarına katılmış olmak veya ISF de ilk üç dereceye girmiş olmak. Ulusal takımlarımız Akdeniz Oyunları dışında henüz bir Olimpiyat Oyununa katılamamıştır. Büyükler kategorisinde katıldığımız bir Dünya Şampiyonası da hatırlamıyorum. Çok az sayıda Avrupa Şampiyonasına ve sadece alt yapılarda Dünya Şampiyonasına katılan ulusal takımlarımız mevcut. Yani böyle bir kıstasa bir kaç kişinin dışında büyük bir kitlenin uyması mümkün değil. Ayrıca alt yapılarda Ulusal takımların aldığı başarıların sadece o takımların başında görev yapan antrenörlere ait olmadığını, Milli takımlara oyuncu yetiştiren tüm antrenörlerin de bu başarılarda payı olduğunu düşünüyorum.  

Son olarak ta her 4. veya 5. derece antrenörlük belgesi almak için aday olan antrenörler durumlarının hangi kıstaslara uyduğunu beyan ederken kanıtlamak mecburiyetinde oluşu. Bu da antrenörleri çok zor durumda bırakmakta. Bugün Voleybol Federasyonu’nun sağlıklı bir arşivi yokken, antrenörlerin arşivlerinden bilgi istemek ne kadar gerçekçi ve doğru bir durum, anlamakta zorlanıyorum.
Sonuç olarak Federasyonun Eğitim Kurulunun aldığı ve uygulamaya başlattığı bu kararlarla birçok kimse kademe atlamazken, bir takım kimseler de hak etmedikleri kademeleri almaya başladılar.

Hâlbuki benim düşüncem pek çok antrenör arkadaşımla da paylaştığım gibi şöyle;  Eski düzende 3. kademe antrenörlük belgesine sahip olan herkes yeni dönemde 4. kademe antrenörlük belgesine sahip olmalıydı. 5. kademe antrenörlük belgesine sahip olmak isteyenler, yine Federasyonca açılacak bir kursa katılıp başarıyla tamamlamaları halinde veya Federasyonun Eğitim Kurulunun uygun göreceği bir şekilde Üniversitelerin spor bölümlerinde düzenlenecek bir eğitim programına iştirak ederek başarıyla tamamlamalarıyla elde etmeleri daha doğru olurdu.

Bir sonraki yazımda görüşünceye dek hoşça kalın. 


Haberi Paylaş

Comments are closed.